Aanleg zwembad aan De Poel stil door modderkruiper

AMSTELVEEN - Omdat negatieve effecten voor de in De Poel levende vissoort ‘de kleine modderkruiper’ volgens de rechter niet zijn uitgesloten, kan de gemeente niet verder met de aanleg van het drijvende zwembad aan de Poel (Bad aan de Poel).

Een bezwaarmaker verzet zich al enige tijd tegen het meer dan acht ton kostende zwembadplan aan de Noordelijke Poeloever. Nadat zijn bezwaren eerst door de gemeente naar de prullenbak waren verwezen en daarna de rechtbank het bezwaar ongegrond verklaarde, klonk er in hoger beroep bij Raad van State echter een ander oordeel.

Schorsing
De rechter schorste bij wijze van voorlopige voorziening het eerdere besluit van het College van B en W om met de bouw te starten. Dat houdt feitelijk in dat de gemeente geen toestemming heeft om te bouwen. Door de uitspraak loopt de aanleg van het drijvende zwembad zeer mogelijk flinke vertraging op.

Geen gehoor
 Totdat een uitspraak in een zogenoemde bodemprocedure is gedaan, mogen er in de visie van de advocaat van de bezwaarmaker juridisch gezien geen werkzaamheden worden uitgevoerd. Dat kan duren tot 31 juli 2016.  Tot op heden lijkt de gemeente nog geen gehoor gegeven te hebben aan die uitspraak; vandaag werden bijvoorbeeld nog werkzaamheden verricht op het terrein, tot verbazing van de advocaat.

Onomkeerbaar
De Raad van State oordeelde kort gezegd dat door de onomkeerbaarheid van de werkzaamheden aan de oever en in de grond van De Poel de negatieve effecten voor de kleine modderkruiper niet zijn uit te sluiten. De gemeente heeft daarom een ontheffing nodig op de eigen gedragscode Flora- en faunawet, waarin staat voorgeschreven dat in de periode februari-juli geen baggerwerkzaamheden mogen worden uitgevoerd. Volgens de gemeente was die ontheffing niet nodig.

De gemeente moet ook de proceskosten (zo'n 1500 euro) betalen.

[caption id="attachment_6186" align="alignleft" width="300"]Bad aan de Poel 2 Het is de vraag of het 'Bad aan de Poel' deze zomer gereed is nu de Raad van State het besluit van het college van B en W tot aanleg heeft geschorst.[/caption]


Meer nieuws

Algemeen gisteren 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.