AmstelveenZ

Amstelveen maakt 7.000 historische foto’s toegankelijk

AMSTELVEEN - Gemeente Amstelveen heeft alle historische foto’s uit de kelders van het Amstelveense raadhuis laten digitaliseren. De historische plaatjes worden in februari 2017 via een digitale beeldbank openbaar gemaakt en zijn zo toegankelijk voor inwoners.

De ruim 7.000 foto’s, onder andere gemaakt door medewerkers van de toenmalige afdeling Dienst Cultuur bij de gemeente en overwegend opgeslagen in stalen archiefkasten, zijn inmiddels gedigitaliseerd door Stefan Tóth van Stichting Amstelveenweb. Vereniging Historisch Amstelveen heeft de bestanden reeds voorzien van beschrijvingen.

Aandacht voor historisch besef
Initiatiefnemer wethouder Herbert Raat (VVD): ‘Er ligt een schat aan informatie in ons archief. Historisch erfgoed is meer dan fysieke gebouwen. We willen deze prachtige, oude foto’s van Amstelveen toegankelijk maken voor onze inwoners en zo de lokale geschiedenis en meer historisch besef onder de aandacht brengen.’

Foto’s opsturen
Op termijn kan de beeldbank worden uitgebreid met andere collecties en daarom roept wethouder Raat inwoners van Amstelveen op om (rechtenvrije) historische foto’s van Amstelveen op te sturen naar h.raat@amstelveen.nl

Historisch boek
Deze foto’s kunnen dan ook gebruikt worden  voor het boek ‘Nieuwer-Amstel en Amstelveen 1000 jaar historie’ dat de gemeente opnieuw wil uitgeven. Schrijvers mevrouw van Munster en de heer van Schaik (leden van Vereniging Historisch Amstelveen) zijn gevraagd om dit boek, dat de Amstelveense geschiedenis vertelt tot de jaren ’90, opnieuw uit te brengen aangevuld met historie van de laatste twintig jaar. Zij geven aan zich hier het aankomende jaar voor in te willen zetten en het boek nieuw leven in te blazen.

Tweede Wereldoorlog
De gemeente kent in de Tweede Wereldoorlog een bewogen geschiedenis. Deze geschiedenis is, op verzoek van toenmalig burgemeester Otto van Diepen, in 1989 vastgelegd door Tini Visser middels het boek ‘Jaren van verduistering’. Tini Visser werkte op de afdeling Voorlichting bij de gemeente Amstelveen. Het boek is niet meer verkrijgbaar. Een nieuwe druk maakt het boek echter opnieuw toegankelijk voor Amstelveen en haar inwoners. De gemeente heeft om die reden contact gezocht met de uitgeverij van het boek. Zowel de uitgeverij als de gemeente is op zoek naar nabestaanden van de schrijfster en hopen dan ook dat zij zich melden.


Meer nieuws

Winkels gisteren 19:00

JobZ: Stomerij Rembrandt zoekt personeel

Amstelveen - Op zoek naar een baan in de buurt? Momenteel zijn diverse bedrijven in regio Amstelveen op zoek naar personeel, zoals bijvoorbeeld Stomerij Rembrandt aan de Rembrandtweg in Amstelveen. 

112 gisteren 13:09

Zeer ernstig ongeval op N201 Amstelveen

Amstelveen - Op de provinciale weg N201 bij Amstelveen heeft donderdagmiddag een zeer zwaar ongeval plaatsgevonden, waarbij een 68-jarige bestuurder van een bestelbus om het leven is gekomen.

Algemeen gisteren 11:42

Toenemend wapenbezit in Amstelveen leidt tot deelname aan actie ‘Van je wapen af zonder straf’

Amstelveen - Dat het wapenbezit de laatste jaren vooral onder jongeren en jongvolwassenen toeneemt ziet de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens, logischerwijs als een zorgelijke ontwikkeling. Het is de reden dat Amstelveen deelneemt aan de landelijke actie ‘Van je wapen af zonder straf’, waarbij tussen maandag 11 tot en met zondag 17 oktober 2021 anoniem wapens kunnen worden ingeleverd.