Gemeente Amstelveen

Amstelveen van voorheen (3)

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze derde aflevering een foto van de officiële opening van de spoorlijn die Amstelveen met Amsterdam verbond, meer dan honderd jaar geleden.

Momenteel is Amstelveen de grootste gemeente van Nederland zonder treinstation, maar vroeger was dat anders. Te zien op bovenstaande foto is een stoomtrein, die op 1 mei 1915 voor het eerst op het Amstelveense deel van de Haarlemmermeerspoorlijnen (van exploitant De Hollandsche Electrische Spoorweg Maatschappij) reed.

Treintraject
Het treintraject verbond vanaf die bewuste dag Amsterdam met Amstelveen (Nieuwer-Amstel), maar ook Uithoorn en Aalsmeer waren via het spoor bereikbaar. De originele Haarlemmermeerspoorlijnen kenden een traject van meer dan honderd kilometer, maar een echt lang leven was de treinverbinding niet beschoren. In 1950 stapten voor het laatst passagiers in Amstelveen op. Vandaag de dag rijdt de museumtramlijn nog op een klein deel van het oorspronkelijke traject.

Gemeente-archief
Gemeente Amstelveen heeft circa 7000 historische foto’s uit de kelders van het gemeentehuis laten digitaliseren en voorzien van tekstuele informatie. De foto’s zijn in de loop der jaren gemaakt door medewerkers in dienst van de gemeente en worden in februari 2017 voor iedereen toegankelijk via een beeldbank. Dit is één van de foto’s.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto’s in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’. Dat kunnen eventueel ook foto’s zijn uit de jaren ’80 of ’90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl  


Klik hier voor aflevering 1 en aflevering 2 van 'Amstelveen van voorheen'.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws