Amstelveen van voorheen (4)

AMSTELVEEN - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze vierde aflevering een foto van 'Sporthuis Piet Tijsterman' uit de jaren '50. 

In de beginjaren (de winkel startte in 1948) heette de eerste serieuze sportwinkel van Amstelveen nog Sportcentrum Allround, maar eigenaar Piet Tijsterman gaf de winkel al snel zijn eigen naam. De winkel in het Oude Dorp bediende jarenlang zowat heel sportend Amstelveen: alle voetbalclubs, maar ook schaatsen, turnen en zelfs hengelsport waren enkele producten.

Lang behouden
Het woon- annex winkelpand zoals op de foto te zien zou aanvankelijk snel worden gesloopt voor de bouw van een nieuw winkelcentrum, dat eind jaren '40 nog gepland was in het Oude Dorp. Maar het zou uiteindelijk nog 40 jaar duren eer het pand daadwerkelijk tegen de vlakte ging (1990). Het winkelcentrum Plein ’60 werd eerder al onder aanvoering van burgemeester Rijnders verderop gerealiseerd (het huidige Stadshart Amstelveen) en dus bleef het winkelpand veel langer behouden dan beoogd was.

150 gulden huur
De winkel, waarvoor nooit meer dan 150 gulden huur per maand werd gerekend omdat het in slechte staat verkeerde, was op maandag en dinsdagen ook een soort buurthuis waar de sportweekeinden uitvoerig werden geanalyseerd en besproken.

Na de sloop
Piet Tijsterman overleed in 1993 op 73-jarige leeftijd. Een voortzetting na de sloop van het pand was voor de familie Tijsterman (zoon Jan runde de zaak ook 15 jaar) geen optie. De nieuwbouw aan de Dorpsstraat (waar nu diverse horecazaakjes zitten, zoals The WineKitchen en Damso) bood wel nieuwe winkelruimte, maar die was te klein en te duur om de sportwinkel voort te kunnen zetten. Het gemeentebestuurde eerde Piet Tijsterman recent met een straatnaam in de nieuw te bouwen wijk De Scheg.

Oproep
Heeft u wellicht nog oude Amstelveense foto’s in een schoenendoos liggen die meer aandacht verdienen? AmstelveenZ laat ze, mits rechtenvrij, graag zien via de rubriek ‘Amstelveen van voorheen’. Dat kunnen eventueel ook foto’s zijn uit de jaren ’80 of ’90, of natuurlijk daarvoor. Voor meer informatie kunt u een mailtje sturen naar info@amstelveenz.nl  


Eerdere afleveringen gemist?
Klik hier voor eerdere afleveringen van ‘Amstelveen van voorheen’.

→ aflevering 1

→ aflevering 2

→ aflevering 3

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws