Evert Zuiderent

Amstelveen van voorheen (8)

AMSTELVEEN – AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In deze achtste aflevering een van de meest karakteristieke gebouwen van Amstelveen, dat zowaar bewaard is gebleven: het voormalige treinstation annex spoorhuis in het Oude Dorp.

Het stationsgebouw bestond vorig jaar 100 jaar. Het historische pand uit 1915 deed tot 1950 dienst als stationsgebouw op de Haarlemmermeerspoorlijn. De bovenstaande fraaie prentbriefkaart (van de toenmalige Boekhandel Wilhelmus, destijds gevestigd in het Oude Dorp) is afkomstig uit de privé-collectie van de Amstelveense verzamelaar Evert Zuiderent en toont het pand in volle (ouderwetse) glorie.

't Goederen Trijntje
Veel Amstelveners kennen het gebouw ook als de locatie waar voorheen snuisterijenwinkel ‘t Goederen Trijntje was gevestigd. Gemeente Amstelveen verkocht het karakteristieke pand in 2006, toen het in niet al te beste staat verkeerde. Een veelgehoorde wens van Amstelveners destijds was de komst van een (vis)restaurant op de historische plek, maar het gebouw kwam uiteindelijk in handen van een Zweeds echtpaar dat andere (leuke) plannen had.

Spoor 30
Vandaag de dag runnen zij een goedlopende bed & breakfast. Ook is er een woonwinkel (Spoor30) gevestigd en sinds kort kan je ook neerstrijken op een terrasje. Het stationsgebouw (een gemeentelijk monument) is met veel respect voor historie ingericht en verbouwd, waarbij veel details van vroeger bewaard zijn gebleven.

Eerdere afleveringen gemist?
Klik hier voor eerdere afleveringen van ‘Amstelveen van voorheen’.

→ aflevering 1 

→ aflevering 2

→ aflevering 3

→ aflevering 4

→ aflevering 5

→ Aflevering 6

→ Aflevering 7


Meer nieuws

Algemeen gisteren 20:09

RTVA wil nu 235.000 euro per jaar voor nieuwe omroep

Amstelveen – De lokale omroep RTVA zegt jaarlijks minimaal 235.000 euro subsidie van gemeente Amstelveen nodig te hebben om samen met NH Nieuws verder te kunnen onder de vlag van AmstelNieuws