Open monumenten dagen


Open monumenten dagen

Op 14 en 15 september zijn verschillende Amstelveense monumenten geopend tijdens de Open Monumentendagen. Zo is het jongste monument van Amstelveen te bezoeken: het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan.   

Het voormalige schoolgebouw aan de Van Weerden Poelmanlaan is sinds dit jaar een gemeentelijk monument. Zondag 15 september opent het monument voor het eerst de deuren voor het publiek. De voormalige Jan Lighthartschool is in 1953 gebouwd en kenmerkend voor de naoorlogse bouwstijl waarin het samenbrengen van de gemeenschap voorop stond. Tegenwoordig is de locatie het atelier van verschillende Amstelveense kunstenaars, bekend onder de naam Ateliers 2005. Zij stellen deze dag hun ateliers open.

Ouderkerkerlaan 14-15
Het pand van SAKB Kunstlokaal aan de Ouderkerkerlaan is al langer een gemeentelijk monument en dit jaar voor het eerst geopend tijdens de Open Monumentendagen. Het ontwerp van de voormalige school is van architect Ingwersen en dateert uit 1925. De kunstenaars van de SAKB openen dit jaar ook voor het eerst de deuren tijdens de Open Monumentendagen. Op de zondag zijn hier gratis workshops van verschillende kunstenaars te volgen.

Beklim de Urbanuskerk
Na de hevige brand bijna een jaar geleden is het schip van de Urbanuskerk in Bovenkerk grotendeels verwoest. De toren is behouden gebleven. Deze was voor het eerst te beklimmen tijdens 24H Amstelveen en nu ook tijdens beide Open Monumentendagen. Wie geen hoogtevrees heeft, krijgt zo een prachtig uitzicht over Amstelveen. Van achter een glaswand kunnen bezoekers een kijkje in de kerk nemen.

Open Monumentenweekend
Tijdens het Open Monumentenweekend openen verschillende Amstelveense kerken hun deuren, zoals de Paaskerk, Pauluskerk (alleen zaterdag), Kruiskerk (zaterdag) en Annakerk (beide dagen). Ook het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Albrechtlaan is open op zaterdag. De Urbanuskerk in Nes aan de Amstel is zondag geopend. Ook hier kan de toren beklommen worden. Op Buitenplaats Wester-Amstel worden rondleidingen verzorgd, evenals op begraafplaats Zorgvlied. Kijk voor een overzicht van alle monumenten, openingstijden en activiteiten op www.openmonumentendag.nl/gemeente/amstelveen.

Locatie


Ateliers 2005

Van Weerden Poelmanlaan 4, Amstelveen

Organisatie


Gemeente Amstelveen

Raadhuis

Laan Nieuwer-Amstel 1, Amstelveen