Begraafplaats Zorgvlied logo

Begraafplaats Zorgvlied

Zorgvlied is één van de bekendste begraafplaatsen in Nederland en ligt aan de oever van de Amstel. De begraafplaats hoort bij Amstelveen (voorheen Nieuwer-Amstel). Nieuwer-Amstel ontstond in de dertiende eeuw in het veengebied ten zuiden van Amsterdam. Tot Nieuwer-Amstel behoorde ook een strook langs de westoever van de Amstel. Hier lieten Amsterdamse patriciërs schitterende buitenplaatsen aanleggen, waardoor de Amstel de tuin van Amsterdam werd.

Annexatie voorkomen

Om annexatie door Amsterdam te voorkomen liet burgemeester A. Wiegel enkele grote projecten starten, zoals de bouw van de gasfabriek en de aanleg van Zorgvlied. Op een publieke veiling werd een stuk weiland aan de Amsteldijk gekocht, waarop vroeger het buitenverblijf Zorgvliet had gestaan. Dit werd later Zorgvlied met een d, refererend naar de plek waar de zorgen vlieden. Het terrein was drie hectaren groot en werd voor ƒ 5.450,- aangekocht. Men had hoge verwachtingen van de aankoop vanwege de uitstekende ligging aan de Amstel en de mogelijkheid om overledenen per boot te vervoeren. Het plan was het terrein niet in één keer gereed te maken, maar te beginnen met een gedeelte ter grootte van 0,8 hectare. Tegenwoordig omvat Zorgvlied 16,5 hectare.

Tuinarchitect

Zorgvlied was de creatie van tuinarchitect Jan David Zocher jr. (en in de periode 1891 - 1892 ook zijn zoon L.P. Zocher), de ontwerper van het Vondelpark in Amsterdam. Hij ontwierp de begraafplaats in de stijl van een Engelse landschapstuin, waarbij de vrije natuur zoveel mogelijk werd nagebootst: verspreid staande bomengroepen, intieme hoekjes en onverwachtse doorkijkjes.

Sinds 1870

Op 1 november 1870 werd Zorgvlied in gebruik genomen. Op 2 november 1870 was de heer H. M. Vos met graf O - I - 0070 de eerste grafeigenaar en de eerste begrafenis was die van de heer G. Reddering op 6 december 1871 in graf O - I - 0076.

Begrip

Al direct na de ingebruikneming van Zorgvlied in 1870, werd de begraafplaats een begrip. Door de schitterende ligging aan de Amstel, de pittoreske aanleg en de deftige rust die ze uitstraalde, viel de begraafplaats zeer in de smaak bij de Amsterdamse gegoede burgerij. In 1896 kwam door de gemeentelijke herindeling Zorgvlied binnen de grenzen van Amsterdam te liggen. De begraafplaats bleef echter eigendom van Amstelveen.

Bron: Gemeente Amstelveen