11.000 euro voor Rode Kruis Amstelveen dankzij textielinzameling

Amstelveen – Het Amstelveense Rode Kruis heeft 11.000 euro ontvangen van de opbrengsten uit de Amstelveense textielinzameling in ondergrondse wijkcontainers. Dat had iets meer kunnen zijn als niet een kleine vijf procent van de Amstelveners textiel bij het restafval gooit.

Door een deel van de opbrengst van 2018 (de 11.000 euro bedraagt een kwart van de opbrengsten van ingezameld textiel in Amstelveen) lokaal te schenken wil het college van B en W inwoners stimuleren om nog meer textiel gescheiden aan te bieden. 

Sympany

De overige 75 procent van de textielopbrengst wordt door de charitatieve inzamelaar Sympany (vernatwoordelijk voor de inzameling in Amstelveen) ingezet voor met name duurzame projecten in zuidelijk Afrika en India. De projecten zijn gericht op het zelfredzaam maken van de lokale bevolking door het geven van trainingen en opleidingen.

Textiel in restafval

Er verdwijnt namelijk textiel bij het restafval in Amstelveen, zo legt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid en Duurzaamheid, D66) uit. ‘Uit een recente analyse van ons restafval blijkt dat 4,5 procent van het restafval bestaat uit textiel. Dat is zonde, want alle soorten textiel en schoenen mogen in de ondergrondse textielcontainers die verspreidt door de wijken staan. Ook lappen stof, gordijnen, riemen en kapotte kleding.’

De gemeente vermeld daarbij wel dat het belangrijk is om het textiel in gesloten zakken in de containers te deponeren: ‘Zo kan het niet vervuild raken door afval dat niet in de textielcontainer thuis hoort. Met de inzameling van textiel leveren Amstelveners niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar steunen ze ook projecten van het Rode Kruis.’

Sympany

Voorgaande jaren steunde de gemeente met de textielopbrengst het Amstelveenfonds. De gemeente doneert dit jaar een kwart van de opbrengst aan het Rode Kruis. 

Hergebruiken van grondstoffen

De gemeente heeft de ambitie om in 2021 75 procent van al het ingezamelde huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen. De textielinzameling levert hieraan een bijdrage. Er is dan ook specifieke aandacht voor de textielinzameling in het gemeentelijk afvalbeleid om de ambitie om meer grondstoffen uit afval terug te winnen waar te maken.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.

112 gisteren 11:44

Reanimatie in lijnbus; Legmeerdijk tijdelijk afgesloten

Aalsmeer - Hulpdiensten zijn vanmorgen opgeroepen vanwege een medische noodsituatie in een R-netbus (357) van Connexxion. De bus is stilgezet op de Legmeerdijk in Aalsmeer en de weg is afgesloten om ruimte te bieden aan hulpdiensten, die een reanimatie moesten uitvoeren.