11.000 euro voor Rode Kruis Amstelveen dankzij textielinzameling

Amstelveen – Het Amstelveense Rode Kruis heeft 11.000 euro ontvangen van de opbrengsten uit de Amstelveense textielinzameling in ondergrondse wijkcontainers. Dat had iets meer kunnen zijn als niet een kleine vijf procent van de Amstelveners textiel bij het restafval gooit.

Door een deel van de opbrengst van 2018 (de 11.000 euro bedraagt een kwart van de opbrengsten van ingezameld textiel in Amstelveen) lokaal te schenken wil het college van B en W inwoners stimuleren om nog meer textiel gescheiden aan te bieden. 

Sympany

De overige 75 procent van de textielopbrengst wordt door de charitatieve inzamelaar Sympany (vernatwoordelijk voor de inzameling in Amstelveen) ingezet voor met name duurzame projecten in zuidelijk Afrika en India. De projecten zijn gericht op het zelfredzaam maken van de lokale bevolking door het geven van trainingen en opleidingen.

Textiel in restafval

Er verdwijnt namelijk textiel bij het restafval in Amstelveen, zo legt wethouder Floor Gordon (Afvalbeleid en Duurzaamheid, D66) uit. ‘Uit een recente analyse van ons restafval blijkt dat 4,5 procent van het restafval bestaat uit textiel. Dat is zonde, want alle soorten textiel en schoenen mogen in de ondergrondse textielcontainers die verspreidt door de wijken staan. Ook lappen stof, gordijnen, riemen en kapotte kleding.’

De gemeente vermeld daarbij wel dat het belangrijk is om het textiel in gesloten zakken in de containers te deponeren: ‘Zo kan het niet vervuild raken door afval dat niet in de textielcontainer thuis hoort. Met de inzameling van textiel leveren Amstelveners niet alleen een bijdrage aan het milieu, maar steunen ze ook projecten van het Rode Kruis.’

Sympany

Voorgaande jaren steunde de gemeente met de textielopbrengst het Amstelveenfonds. De gemeente doneert dit jaar een kwart van de opbrengst aan het Rode Kruis. 

Hergebruiken van grondstoffen

De gemeente heeft de ambitie om in 2021 75 procent van al het ingezamelde huishoudelijk afval gescheiden in te zamelen. De textielinzameling levert hieraan een bijdrage. Er is dan ook specifieke aandacht voor de textielinzameling in het gemeentelijk afvalbeleid om de ambitie om meer grondstoffen uit afval terug te winnen waar te maken.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:23

Amstelveen is jarig

Amstelveen - De verjaardag van Amstelveen, vorig jaar nog groots gevierd met het evenement 24H, gaat dit jaar in stilte voorbij door de corona-maatregelen. Amstelveen is vandaag (25 mei) 621 jaar oud geworden.

Corona Amstelveen gisteren 14:33

Corona-virus vastgesteld bij leerkracht Amstelveense basisschool

Amstelveen - Op de Amstelveense basisschool 'School of Understanding' blijkt een leerkracht positief te hebben getest op corona. Alle leerlingen zijn per direct overgestapt op thuisonderwijs en teamleden die binnen anderhalve meter contact hebben gehad met de leerkracht zijn in quarantaine gegaan en getest.

Politiek gisteren 11:49

Burgerbelangen: te weinig ruimte op Amstelveense fietspaden

Amstelveen - De lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) hoort vaak van inwoners dat er te weinig ruimte is op de fietspaden in Amstelveen. Soms ontstaan daardoor onveilige situaties. Sinds de corona-crisis zijn mensen meer gaan fietsen en ook steeds meer op elektrische fietsen. Daarom wil bbA dat het gemeentebestuur de fietspaden van Amstelveen aan een nieuwe beoordeling onderwerpt. 

Amstelveen van voorheen 24 mei 2020 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.