Bernard Geijsel (links)

€ 15.000,- per m² realiteit? De vierkante meterprijs van woningen en appartementen nader bekeken

Bernard Geijsel is Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon gevestigd aan Hoger Einde Noord 31 in Ouderkerk aan de Amstel. Bernard geeft lezers van AmstelveenZ tips en adviezen op het gebied van wonen, in de breedste zin van het woord.

Veel makelaars en taxateurs hebben het, wanneer zij de waarde van onroerend goed willen vaststellen over waarde in ‘meterprijzen’. Dat daarbij totaal niet gesproken wordt over de grootte van de tuin, het balkon, een eventueel dakterras, bovenste verdieping of juist souterrain is hierbij de grote valkuil.

Meterprijs

Het fenomeen ‘meterprijs’ is daardoor veelal te kort door de bocht, maar is wel een aardige indicator waar een buurt/stad/type huis zich tot een ander verhoudt. Denk daarbij aan de ‘meterprijs’ als indicator tussen een appartement in De Baarsjes in vergelijking tot Amsterdam Zuid Oost. Of tussen New York, Londen en Amsterdam. Of tussen eenappartement in Westwijk of het Stadshart.

Feit is dat in Amstelveen de meterprijs relatief weinig wordt gebruikt. De tuinen en veelal verschillende type woningbouw maakt dat simpelweg niet goed hanteerbaar. Appartementen lenen zich hier wel wat beter voor, uiteraard met grote verschillen tussen nieuwere bouw (lage servicekosten) en oudere (jaren ’60) bouw.

Amsterdam ‘meter’stad

In 2010 werd IJ-dock ontwikkeld en verkocht. Een prachtig appartementencomplex nieuw gebouwd in het Amsterdamse IJ. Ruim € 5.000,- per meter werd er gevraagd en gekregen! Toentertijd werd dat voor een appartement als veel bestempeld. We leven nu 8 jaar later in een hele andere wereld. In de Van Eeghenstraat in Oud Zuid is dit voorjaar een penthouse verkocht voor € 15.710 per meter. Het optrekje (lees: appartement) bracht ruim 4 miljoen op. Uiteraard een uitzondering, maar de meterprijzen in heel Oud Zuid (van Schinkelbuurt, via Koninginnebuurt tot aan de Pijp) zitten inmiddels gemiddeld tussen de € 6.000 en € 8.000.

Amstelveen

Amstelveense appartementen realiseren de laatste maanden koopsommen tussen de circa € 3.250 tot € 5.000 per meter. Vooral nieuwere bouw rondom het Stadshart doet het erg goed. Denk daarbij aan de Stadstuinen, Laan van Deshima en Marathonlaan (nabij Brandweerkazerne).

De nieuwbouwprojecten The City garden en Upmountain (boven voormalige V&D) vormen de uitzondering in Amstelveen. Deze appartementen gaan voor meer dan € 5.000 danwel meer dan € 6.000,-- per meter.

Het is een leuke manier van ‘factchecking’, hoewel ik niet genoeg kan benadrukken dat de meterprijzen als indicator voornamelijk voor professionals werkbaar zijn. Laat u zich altijd goed voorlichten door een professional voordat u belangrijke aankoopbeslissingen neemt.

Bernard Geijsel,  Register Makelaar Taxateur o.g. bij Geijsel Kroon


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:48

Voorkom burenruzies tijdens thuisblijfvakantie

Amstelveen - De zomervakantie is in aantocht. "Je viert vakantie in je eigen achtertuin, met wat meer barbecues en rumoer. Je buren genieten daar al snel wat minder van dan jij. Want zij moeten vaak nog thuiswerken terwijl jij vakantie viert. En dat kan ergernissen oproepen." zegt Frannie Herder, adviseur buurtbemiddeling en woonoverlast bij het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid).

Advertorial Sport vandaag 14:20

De Hoge Dijk is hét golfcentrum van Amsterdam

Amstelveen/Amsterdam - Golfcentrum De Hoge Dijk kent maar liefst 27 holes, een golfclub met duizend leden, een vernieuwde driving range, een geweldige brasserie, drie terrassen, goede bereikbaarheid en volop parkeergelegenheid. Kortom, golfbaan De Hoge Dijk is hét golfcentrum van Amsterdam.

112 vandaag 13:34

12-jarig meisje vermist in Amstelveen

AMSTELVEEN - De 12-jarige Katja uit Amstelveen wordt sinds 2 juli vermist. Het meisje werd voor het laatst gezien in de omgeving van de Talmastraat. De politie vraagt mensen die informatie hebben over de vermissing te bellen naar 112. 

Politiek vandaag 13:11

D66 wil meer doen voor Amstelveners zonder baan

Amstelveen - Mensen die niet vanzelfsprekend zelf een baan kunnen vinden worden hard geraakt door de corona crisis. D66 wil de kansen op betaald werk voor deze mensen vergroten. De democraten willen het werk-en re-integratiebedrijf van de gemeente – AM Match – meer gebruiken als banenmotor om dit voor elkaar te krijgen. Hun voorstel hierover is op 1 juli door de gemeenteraad aanvaard. 

Sport vandaag 11:23

Amstelveense binnensport weer van start

Amstelveen - Wethouder Rob Ellermeijer bracht woensdag 1 juli een bezoek aan de eerste trainingen van basketbalvereniging MBCA om te vieren dat de Amstelveense binnensport weer is gestart. “Het is een belangrijke dag voor de sport. Eindelijk kunnen we ook weer binnen aan de slag.”

Advertorial Algemeen vandaag 10:47

Zuid- Afrikaanse bestseller auteur Deon Meyer

Amstelveen - In de rubriek ‘Libris Venstra onbegrensd’ nodigen we internationale Amstelveners uit bij Boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Omringd door duizenden boeken praten we met hen over hun leven in Amstelveen, hun land van herkomst en over hun favoriete boek. De Zuid-Afrikaanse Arne Lewis vertelt in deze editie over het boek ’13 uur’ van Deon Meyer.