AmstelveenZ

1700 woningen in Amstelveen hebben geen bewoner (of stiekem toch wel)

Amstelveen - In onderzoek naar mogelijk criminele praktijken in leegstaande Amstelveense panden is gebleken dat er begin september dit jaar 1700 woningen bekend waren bij de gemeente waar langer dan 6 maanden niemand stond ingeschreven volgens de Basisregistratie Personen (BRP). 

Dat meldt burgemeester Tjapko Poppens in een brief over de gemeentelijke aanpak van ondermijning in Amstelveen. Ondermijning is de grensvervaging tussen de onderwereld en bovenwereld. Criminelen huren en kopen bijvoorbeeld geregeld panden en doen dat dan met medewerking van de ‘bovenwereld’; bijvoorbeeld van makelaars of notarissenen.

De gemeente probeert ondermijning te herkennen en aan te pakken, door onder andere woonfraude en hennepteelt en illegale prostitutie in woningen op te sporen. Recent nog werd een illegaal bordeel in een woning ontdekt en dit jaar zijn er al elf wietplantages in diverse Amstelveense woningen blootgelegd.

Spookbewoning

Dat er begin september in 1700 woningen in Amstelveen al een half jaar niemand stond ingeschreven, betekent niet dat er ook daadwerkelijk criminele activiteiten in al die woningen plaatsvinden, omdat er ook te koop staande woningen tussen zitten of woningen die worden gebruikt als pied-a-terre

Het komt echter wel voor dat leegstaande woningen worden gebruikt voor spookbewoning, waarbij de huurder niet staat ingeschreven op het adres omdat hij/zij niet gevonden wil worden). Amstelveen heeft leegstaande woningen in beeld door gegevens uit de gemeentelijke Basisregistratie Personen (BRP).

Snellere opsporing

Burgemeester Poppens meldt dat om snel in te schatten of een leegstaande woning wordt gebruikt wordt voor criminaliteit, momenteel in samenwerking met TNO  een slimme zoekmachine wordt ontwikkeld, waarmee sneller en effectiever kan worden gezien waar zich onregelmatigheden voordoen.

De aanpak van ondermijning is complex, maar door de juiste instrumenten in te zetten kan Amstelveen samen met veiligheidspartners, structureel optreden tegen hennepteelt, illegale prostitutie, mensenhandel en andere overlast gevende misstanden.

Elf wietwoningen 

Poppens meldt dat Amstelveen blijft investeren om ondermijning tegen te gaan. Tot dusver werder en in Amstelveen in 2020 elf woningen ontdekt waar een hennepplantage was gesitueerd. De burgemeester sluit die woningen vervolgens ter bescherming van de openbare orde voor een periode van drie maanden.

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.