23 dagvaardingen om racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen tijdens Sint-intocht Amstelveen

Amstelveen – Het Openbaar Ministerie meldt dat 23 verdachten binnenkort een dagvaarding ontvangen naar aanleiding van ernstige en grove strafbare uitlatingen in een live-Facebookstream van de Amstelveense Sinterklaasintocht vorig jaar.  In de uitlatingen werd gedreigd, opgeruid of gediscrimineerd.

Tijdens de Amstelveense Sinterklaasintocht op 17 november 2018 werd via Facebook een livestream uitgezonden waarop demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de verdere situatie op het Stadsplein van Amstelveen te zien zijn.

Onderzoek afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare uitlatingen is inmiddels afgerond. Zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven, zijn onder de beelden veel negatieve reacties geplaatst gericht aan de groep demonstranten en aan de persoon die het filmpje maakte en op haar Facebookpagina plaatste, namelijk journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard.

Aangifte

'Gargard heeft naar aanleiding van deze reacties aangifte gedaan, waarna de politie en het OM zijn overgegaan tot onderzoek'meldt het OM. 'Na onderzoek is het OM van oordeel dat veel reacties bestaan uit schelden, bedreigen en opruien. Vrijheid van meningsuiting is een groot en belangrijk recht. Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijk debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen.'

Journalisten

Het OM treedt op als de grenzen van strafbaarheid zijn overschreden. Daarbij wordt meegenomen dat bepaalde uitlatingen rechtstreeks aan Gargard gericht waren en zij werkzaam is als journaliste. Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld. Een ander belangrijk aspect in deze zaak is dat de uitlatingen zijn gedaan via social media. De bestrijding van strafbare feiten op social media staat bij het OM hoog op de agenda vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Waarom geen nieuwe spoorlijn parallel aan de A9?

Amstelveen – Met een nieuwe spoorlijn die parallel loopt aan Rijksweg A9 tussen Haarlem, Schiphol, Amstelveen, Ouderkerk, Abcoude en Amsterdam Zuidoost zou de bereikbaarheid van de regio aanzienlijk verbeteren.

Algemeen gisteren 11:53

Bewoners Groenelaan in verzet tegen bouwplannen met spandoeken

Amstelveen - Bewoners van de Najade-flat hebben spandoeken opgehangen als protest tegen de bouwplannen voor een nieuw wooncomplex op de plek van het Sakko-tankstation en de aanpalige showroom aan Newa 2 in de wijk Groenelaan.

112 gisteren 11:07

Mercedes-rijder vlucht na aanrijding: politie op zoek naar witkleurige C-Klasse

Amstelveen – De Amstelveense politie is op zoek naar de bestuurder van een witkleurige Mercedes C-Klasse Estate (bouwjaar 2006), die er afgelopen zaterdagavond vandoor ging nadat hij in aanrijding was gekomen met een snorfiets aan de Burgemeester Colijnweg in Amstelveen. Twee opzittenden raakten daarbij gewond.