23 dagvaardingen om racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen tijdens Sint-intocht Amstelveen

23 dagvaardingen om racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen tijdens Sint-intocht Amstelveen

Amstelveen – Het Openbaar Ministerie meldt dat 23 verdachten binnenkort een dagvaarding ontvangen naar aanleiding van ernstige en grove strafbare uitlatingen in een live-Facebookstream van de Amstelveense Sinterklaasintocht vorig jaar.  In de uitlatingen werd gedreigd, opgeruid of gediscrimineerd.


- Lees verder onder deze advertentie -

Tijdens de Amstelveense Sinterklaasintocht op 17 november 2018 werd via Facebook een livestream uitgezonden waarop demonstranten van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet en de verdere situatie op het Stadsplein van Amstelveen te zien zijn.

Onderzoek afgerond

Het strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke strafbare uitlatingen is inmiddels afgerond. Zonder dat de beelden daar aanleiding toe gaven, zijn onder de beelden veel negatieve reacties geplaatst gericht aan de groep demonstranten en aan de persoon die het filmpje maakte en op haar Facebookpagina plaatste, namelijk journaliste, programmamaker en presentatrice Clarice Gargard.

Aangifte

'Gargard heeft naar aanleiding van deze reacties aangifte gedaan, waarna de politie en het OM zijn overgegaan tot onderzoek'meldt het OM. 'Na onderzoek is het OM van oordeel dat veel reacties bestaan uit schelden, bedreigen en opruien. Vrijheid van meningsuiting is een groot en belangrijk recht. Uitlatingen gedaan binnen het maatschappelijk debat worden in hoge mate beschermd door dit recht. Echter, deze bescherming houdt op indien sprake is van het plaatsen van puur racistische, bedreigende en opruiende uitlatingen.'

Journalisten

Het OM treedt op als de grenzen van strafbaarheid zijn overschreden. Daarbij wordt meegenomen dat bepaalde uitlatingen rechtstreeks aan Gargard gericht waren en zij werkzaam is als journaliste. Journalisten vervullen een belangrijke rol in onze rechtsstaat en moeten hun werk kunnen doen zonder dat zij te maken krijgen met agressie, dreiging en geweld. Een ander belangrijk aspect in deze zaak is dat de uitlatingen zijn gedaan via social media. De bestrijding van strafbare feiten op social media staat bij het OM hoog op de agenda vanwege de intensiteit en het volume waarmee de feiten worden gepleegd.


Reacties