24 meter hoge muurschildering met belangrijke boodschap siert Campus Uilenstede

Amstelveen - Streetartist Judith de Leeuw heeft vandaag een 24-meter hoge muurschildering op Campus Uilenstede in Amstelveen onthuld. Ze maakte de muurschildering in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn (VWS) en Sport in een campagne tegen eenzaamheid onder jongeren.

De muurschildering kwam tot stand in samenwerking met jongeren die de kunstenaar inspireerden via de nieuwe ‘Hey, het is oké’ campagnepodcast van VWS over eenzaamheid. Met de muurschildering, op een woongebouw bij de westelijke entree van Uilenstede, wil Judith eenzame jongeren in Nederland het vertrouwen geven om open te zijn over hoe ze zich écht voelen. 

Veel jongeren eenzaam

Bijna twee derde van de jongeren voelt zich eenzaam, zo blijkt uit onderzoek. Vaak vinden zij het moeilijk hierover te praten. Terwijl eenzaamheid allerlei beginnende mentale klachten met zich mee kan brengen. Praten is dan juist belangrijk om te voorkomen dat klachten erger worden. 

Op de muurschildering zie je een eenzame jongere die van een springplank springt en haar masker afgooit. Vervolgens vangen de mensen om haar heen haar op:  'Het is een boodschap aan alle eenzame jongeren in Nederland om ook te praten als ze zich niet oké voelen. Dat kan met iemand in hun omgeving die zij vertrouwen, zoals een vriend(in), ouder of docent. Maar bijvoorbeeld ook met een vrijwilliger van een hulplijn.  Als je de sprong waagt en je masker afzet, merk je dat je niet de enige bent. Dan ervaar je steun en begrip.'

Anders dan anderen

Voor het kunstwerk liet Judith de Leeuw zich inspireren door de verhalen van vijf jongeren die zich om uiteenlopende redenen alleen voelden. Door prestatiedruk, een eetstoornis of omdat zij zich anders voelden dan anderen in de omgeving waar zij opgroeiden.

Judith de Leeuw (werkend onder de naam JDL street art) is een internationaal gerenommeerd en prijswinnende street artist en haar spectaculaire werken sieren gebouwen in tal van landen en wereldsteden (zie hier). Ze vraagt met haar werken aandacht voor sociale problematieken. Naast Judith de Leeuw en jongeren die inspiratie vormden voor de muurschildering was ook demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) uitgenodigd voor de onthulling, die vooraf ging aan een bijeenkomst in Il Caffé.

Enorme drempel 

Judith: “Wat me opviel in de verhalen van de jongeren was de enorme drempel die ze ervaren om te praten over hoe ze zich voelen. Met dit kunstwerk hoop ik dat ze hun masker af durven zetten. Als je je masker afzet, kunnen anderen je begrijpen. En dat levert zoiets moois op. Dat weet ik zelf als geen ander. Ik heb me vroeger ook eenzaam en onbegrepen gevoeld. Als een kind uit het jeugdzorgcircuit is het niet altijd makkelijk geweest. Ik voelde me anders dan de rest. Vandaag ben ik kerngezond en zielsgelukkig. Juist omdat ik toen mijn gevoelens heb kunnen uiten bij mijn vrienden. Zij hebben mij geholpen om de persoon te worden die ik vandaag ben.”

Alleen met een eetstoornis

Dionysia (19) uit Amsterdam is één van de vijf jongeren die Judith heeft geïnspireerd voor het kunstwerk. Ze is een heel sociaal persoon. Maar als haar eetstoornis groeit, groeit ook de afstand tussen haar en haar vriendinnen. “Het voelde alsof ik in een eigen wereld opgesloten zat. Ik voelde me onbegrepen door mijn omgeving en had het amper over de dingen waar ik mee worstelde. Hierdoor trok ik me terug. Maar ook als ik wél naar een feestje ging, ervaarde ik eenzaamheid: ik praatte wel met anderen, maar voelde me toch alleen.”

Het delen van haar gevoelens op Instagram zorgde voor een omslagpunt. “Er werd heel goed op gereageerd. Veel mensen herkenden mijn gevoel en vonden het juist mooi dat ik het deelde. Dat motiveerde me om ermee door te gaan. Tegen andere jongeren wil ik dan ook zeggen: praten helpt, écht. De drempel kan hoog voelen, maar het lucht enorm op. Weet dat je niet de enige bent.”

Tips GZ-psycholoog 

GZ-psycholoog Najla Edriouch adviseert eenzame jongeren om het gesprek aan te gaan: 'Kijk bij wie jij je op je gemak voelt. Dat kan iemand in je omgeving zijn, zoals een vriend of vriendin, familielid of je mentor. Wil je het liever met iemand buiten je eigen omgeving bespreken? Dan kan je ook met een vrijwilliger van de ‘Alles Oké? Supportlijn’ bellen met wie je anoniem kunt praten, of je kunt met andere jongeren praten op de Join Us Community.

'Je mag aangeven wat je nodig hebt van je gesprekspartner. Als je deelt dat jij je eenzaam voelt, zijn veel mensen geneigd om adviezen en tips te geven. Bijvoorbeeld hoe je meer vrienden kunt maken. Misschien heb jij meer behoefte aan een luisterend oor dan aan dit soort tips. Door aan te geven wat jij nodig hebt, weet diegene hoe hij of zij jou het beste kan helpen.'

Meer informatie over eenzaamheid en hoe je het kunt herkennen vind je op heyhetisoke.nl en @heyhetisoke.nl.

muurschildering uilenstede.jpg
De muurschildering vanaf de andere zijde


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.