40 jaar kunst in het Oude Dorp

AMSTELVEEN - De kleurrijke etalage op de Dorpstraat 29 trekt direct de aandacht. De vrolijke en gevarieerde kunst van Potterie-Galerie ‘Het Oude Dorp’ is bijzonder, huiselijk en gevarieerd. De potterie is misschien wel één van de bekendste gezichten van het Oude Dorp en dit jaar bestaat ze precies veertig jaar.  

Jarig
Vanaf de opening in 1976 staat de goedlachse Lidy Leegstra aan het roer. ‘Ze wilden dit stukje authentieke bouw in de jaren zeventig slopen en hoogbouw terugplaatsen. Een werkgroep ‘Oude Dorp’, bestaande uit bewoners, ondernemers en politici, hebben daar destijds een stokje voor gestoken. De potterie is na al die jaren als enige kunstplek overgebleven en voor een potterie is dat best bijzonder’, zo vertelt Lidy.
Inmiddels staan Lidy en haar man Anne, kunstschilder, samen aan het roer. ‘De combinatie van pottenbakken en kunstschilderen maakt dat wij dit samen kunnen doen’, zo zegt Anne.

Unieke plek
Vanuit de etalage van de winkel kijk je direct op één van de meest authentieke stukjes van Amstelveen , het Dorpsplein. ‘Dit is toch prachtig. We zitten naast het Amsterdamse Bos, de Poel en tegenover het Jan van der Togt Museum. Al zou meer kunst in het dorp voor nog meer reuring op het plein kunnen zorgen’, aldus Lidy.

Leven in het dorp
Na jaren van rust, begint het Oude Dorp weer te leven. Kersverse horecaondernemingen openen hun deuren en er worden nieuwe evenementen georganiseerd. ‘Het Oude Dorp staat weer op de kaart en dat is maar goed ook. Het blijft hier leuk. Initiatieven als Jazz in het Dorp zijn toch eindeloos, dat zou naar mijn idee best meer kunnen. Wij zijn in ieder geval voor’, lacht Anne.

Voor ieder wat wils
Bij Potterie-Galerie kan iedereen terecht. Lidy: ‘Ook voor de kleinere portemonnee hebben wij genoeg bijzondere werken. We maken hier alles zelf en speciale verzoeken kunnen bij ons worden ingediend. Leuk juist.’
Achter de winkel bevindt zich een ruimte voor workshops, want ook daar zijn de twee actief in. ‘Met een lekkere lunch en een glaasje wijn kunnen dames en heren – in kleine groepen – bij ons leren pottenbakken en abstract schilderen. Samen iets moois maken, prachtig toch?’

Potterie-Galerie is na 40 jaar een vaste kern in het Oude Dorp geworden. Lidy: ‘En dat zullen wij zeker blijven, wij gaan voorlopig niet weg.’

Potterie-Galerie ‘Het Oude Dorp’
Dorpstraat 29
Telefoon 020 647 2403
www.amstelveen-galerie.nl  
Woensdag t/m zaterdag 10.00-16.00 uur
Zondag 13.00-16.00 uur


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.

Algemeen gisteren 09:16

Documentaire Gerlach 30 mei op televisie

Amstelveen - De documentaire Gerlach, over de laatste akkerbouwer in Amstelveen, is een grote hit. Na een succesvolle bioscooprelease met maar liefst landelijk 25.000 bezoekers, wordt de prijswinnende docu op 30 mei uitgezonden op tv op NPO2 door KRO-NCRV.