50Plus Amstelveen pleit voor bredere verhuisregeling 65-plushuurders
Amstelveen - De politieke partij 50PLUS Amstelveen vraagt zich waarom er in Amstelveen geen betere verhuisregeling is voor huurders van 65 jaar en ouder die hun grote woning willen inruilen voor een (gelijkvloerse) kleinere woning.
‘De woningnood speelt ook de inwoner van 65 jaar en ouder parten wanneer die een grotere huurwoning (flat of eengezinswoning) wil ruilen voor een kleinere. In de huidige situatie is zo’n ruil alleen mogelijk wanneer men een eengezinswoning achterlaat,' zegt Emiel Sjaardema van 50PLUS. Hij wil een uitbreiding van de regeling.
Weinig alternatieven
‘Voor ouderen zijn er weinig alternatieven als het aankomt op huurwoningruil. Woningcorporatie Eigen Haard biedt op de website een regeling ‘Van Groot naar Beter’ aan die voorziet in ruil van een sociale eengezinswoning naar een sociale huurwoning. Een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’ is er helaas niet.'
Een grote groep ouderen woont niet alleen groter, maar moet ook dagelijks trappen op. Hoe langer men wacht met verhuizen hoe moeilijker het wordt om gelijkvloers te gaan wonen. De verhuisbereidheid neemt naar mate de jaren vorderen, af, zegt Sjaardema.
Zaanstreek wel, Amstelveen (nog) niet
Sjaardema meldt dat in de gemeente Zaanstreek-Waterland er wel een 65-plus-verhuisvoordeelregeling is (via Woningnet), waardoor de stap naar een kleinere (gelijkvloerse) woning makkelijk kan worden gemaakt, voor dezelfde (of lagere) huur. ‘Wanneer er voor de seniorendoelgroep in Amstelveen ook zo’n regeling wordt ingesteld komen er meer grotere woonruimten beschikbaar’ aldus Emiel Sjaardema. Met de regeling zou, met voorrang, op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen kunnen worden gereageerd, vaak zonder huurverhoging.
Rekening houden met armoedeval
Sjaardema: ‘Ouderen kunnen dan vaker zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen met een optie voor gelijkvloers en/of een nultredenwoning’. Ook zou er volgens hem een regeling moeten komen ‘van te dure huur(flat of eengezinswoning) naar sociaal (kleiner en gelijkvloers)’ in verband met de armoedeval.
‘Met name de middeninkomens redden het niet, er is vaak een te dure huur (vrije sector) ten opzichte van het inkomen. Ik vind het zorgelijk dat daardoor een omgekeerde vorm van ‘scheefwoners’ is ontstaan’ stelt de fractievoorzitter.
50PLUS roept het college op om een 65-plus-verhuisregeling in Amstelveen te introduceren zoals die er ook is wanneer een eengezinswoning wordt achtergelaten. Daarnaast moet deze regeling ook gelden voor 65-plussers in Amstelveen die géén sociale huurwoning achterlaten maar verder wél aan dezelfde voorwaarden voldoen, om zodoende de armoedeval te voorkomen.