50Plus Amstelveen pleit voor bredere verhuisregeling 65-plushuurders

Amstelveen - De politieke partij 50PLUS Amstelveen vraagt zich waarom er in Amstelveen geen betere verhuisregeling is voor huurders van 65 jaar en ouder die hun grote woning willen inruilen voor een (gelijkvloerse) kleinere woning.

‘De woningnood speelt ook de inwoner van 65 jaar en ouder parten wanneer die een grotere huurwoning (flat of eengezinswoning) wil ruilen voor een kleinere. In de huidige situatie is zo’n ruil alleen mogelijk wanneer men een eengezinswoning achterlaat,' zegt Emiel Sjaardema van 50PLUS. Hij wil een uitbreiding van de regeling.

Weinig alternatieven

‘Voor ouderen zijn er weinig alternatieven als het aankomt op huurwoningruil. Woningcorporatie Eigen Haard biedt op de website een regeling ‘Van Groot naar Beter’ aan die voorziet in ruil van een sociale eengezinswoning naar een sociale huurwoning. Een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’ is er helaas niet.'

Een grote groep ouderen woont niet alleen groter, maar moet ook dagelijks trappen op. Hoe langer men wacht met verhuizen hoe moeilijker het wordt om gelijkvloers te gaan wonen. De verhuisbereidheid neemt naar mate de jaren vorderen, af, zegt Sjaardema.

Zaanstreek wel, Amstelveen (nog) niet

Sjaardema meldt dat in de gemeente Zaanstreek-Waterland er wel een 65-plus-verhuisvoordeelregeling is (via Woningnet), waardoor de stap naar een kleinere (gelijkvloerse) woning makkelijk kan worden gemaakt, voor dezelfde (of lagere) huur. ‘Wanneer er voor de seniorendoelgroep in Amstelveen ook zo’n regeling wordt ingesteld komen er meer grotere woonruimten beschikbaar’ aldus Emiel Sjaardema. Met de regeling zou, met voorrang, op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen kunnen worden gereageerd, vaak zonder huurverhoging.

Rekening houden met armoedeval

Sjaardema: ‘Ouderen kunnen dan vaker zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen met een optie voor gelijkvloers en/of een nultredenwoning’. Ook zou er volgens hem een regeling moeten komen ‘van te dure huur(flat of eengezinswoning) naar sociaal (kleiner en gelijkvloers)’ in verband met de armoedeval.

‘Met name de middeninkomens redden het niet, er is vaak een te dure huur (vrije sector) ten opzichte van het inkomen. Ik vind het zorgelijk dat daardoor een omgekeerde vorm van ‘scheefwoners’ is ontstaan’ stelt de fractievoorzitter.

50PLUS roept het college op om een 65-plus-verhuisregeling in Amstelveen te introduceren zoals die er ook is wanneer een eengezinswoning wordt achtergelaten. Daarnaast moet deze regeling ook gelden voor 65-plussers in Amstelveen die géén sociale huurwoning achterlaten maar verder wél aan dezelfde voorwaarden voldoen, om zodoende de armoedeval te voorkomen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 21:18

Ludiek wereldrecord: levensgroot melkpak op 27 meter hoogte langs A9

Amstelveen/Ouderkerk - De Boeren van Amstel hebben vandaag in samenwerking met Vogelbescherming Nederland succesvol het grootste melkpak ter wereld  tot een hoogte van 27 meter de lucht in gehesen langs Rijksweg A9 ter hoogte van Ouderkerk/Amstelveen.

Amstelveen van voorheen gisteren 21:07

Amstelveen van voorheen (353)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 353 een oude prentbriefkaart van de Da Costalaan.

Algemeen gisteren 08:48

Ontdek Amstelland op Amstellanddag: vandaag meer dan 50 locaties open

Amstelveen - In natuurgebied Amstelland is vandaag (zondag 4 juni) op meer dan vijftig locaties van alles te beleven en te ontdekken in het kader van Amstellanddag. Een breed scala bezienswaardigheden en activiteiten voor jong en oud laat de diversiteit en bijzonderheid van Amstelland zien.

112 3 jun. 2023 09:38

Ravage na nachtelijke klapper Buitenveldert

Buitenveldert - Op de Van Neijenrodeweg bij de Van Leijenberglaan in Buitenveldert heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een zwaar ongeval plaatsgevonden.

Sport 2 jun. 2023 21:09

Amstelveen huldigt hockeykampioenen Pinoké en Amsterdam

Amstelveen - De hockeyers Heren 1 van Pinoké en Dames 1 van Amsterdam zijn vrijdagmiddag gehuldigd in Amstelveen voor het behalen van de landstitel. 'Wij zijn supertrots op de prestaties van beide clubs', zei burgemeester Tjapko Poppens. 'De Amstelveense jeugd heeft er met jullie nieuwe helden bij.'