50Plus Amstelveen pleit voor bredere verhuisregeling 65-plushuurders

Amstelveen - De politieke partij 50PLUS Amstelveen vraagt zich waarom er in Amstelveen geen betere verhuisregeling is voor huurders van 65 jaar en ouder die hun grote woning willen inruilen voor een (gelijkvloerse) kleinere woning.

‘De woningnood speelt ook de inwoner van 65 jaar en ouder parten wanneer die een grotere huurwoning (flat of eengezinswoning) wil ruilen voor een kleinere. In de huidige situatie is zo’n ruil alleen mogelijk wanneer men een eengezinswoning achterlaat,' zegt Emiel Sjaardema van 50PLUS. Hij wil een uitbreiding van de regeling.

Weinig alternatieven

‘Voor ouderen zijn er weinig alternatieven als het aankomt op huurwoningruil. Woningcorporatie Eigen Haard biedt op de website een regeling ‘Van Groot naar Beter’ aan die voorziet in ruil van een sociale eengezinswoning naar een sociale huurwoning. Een regeling ‘van trappen naar gelijkvloers’ is er helaas niet.'

Een grote groep ouderen woont niet alleen groter, maar moet ook dagelijks trappen op. Hoe langer men wacht met verhuizen hoe moeilijker het wordt om gelijkvloers te gaan wonen. De verhuisbereidheid neemt naar mate de jaren vorderen, af, zegt Sjaardema.

Zaanstreek wel, Amstelveen (nog) niet

Sjaardema meldt dat in de gemeente Zaanstreek-Waterland er wel een 65-plus-verhuisvoordeelregeling is (via Woningnet), waardoor de stap naar een kleinere (gelijkvloerse) woning makkelijk kan worden gemaakt, voor dezelfde (of lagere) huur. ‘Wanneer er voor de seniorendoelgroep in Amstelveen ook zo’n regeling wordt ingesteld komen er meer grotere woonruimten beschikbaar’ aldus Emiel Sjaardema. Met de regeling zou, met voorrang, op geselecteerde, gelijkvloerse sociale huurwoningen kunnen worden gereageerd, vaak zonder huurverhoging.

Rekening houden met armoedeval

Sjaardema: ‘Ouderen kunnen dan vaker zelfstandig in hun eigen omgeving blijven wonen met een optie voor gelijkvloers en/of een nultredenwoning’. Ook zou er volgens hem een regeling moeten komen ‘van te dure huur(flat of eengezinswoning) naar sociaal (kleiner en gelijkvloers)’ in verband met de armoedeval.

‘Met name de middeninkomens redden het niet, er is vaak een te dure huur (vrije sector) ten opzichte van het inkomen. Ik vind het zorgelijk dat daardoor een omgekeerde vorm van ‘scheefwoners’ is ontstaan’ stelt de fractievoorzitter.

50PLUS roept het college op om een 65-plus-verhuisregeling in Amstelveen te introduceren zoals die er ook is wanneer een eengezinswoning wordt achtergelaten. Daarnaast moet deze regeling ook gelden voor 65-plussers in Amstelveen die géén sociale huurwoning achterlaten maar verder wél aan dezelfde voorwaarden voldoen, om zodoende de armoedeval te voorkomen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:00

Let's dance: rolstoeldansen in Amstelveen

Amstelveen - De Stichting Rolstoeldansen Amstelveen staat de laatste tijd meer dan ooit in de belangstelling. De vereniging laat zich zien op diverse lokale evenementen (zoals Amstelveen on Wheels) en liet ook Amstelveense raadsleden kennismaken met de wereld van het rolstoeldansen .Vrijwilligster Corrie van Hugten, tijdens het Sportgala Amstelveen uitgeroepen tot Vrijwilliger van het Jaar, is al 42 jaar (!) de drijvende kracht achter de Stichting Rolstoeldansen Amstelveen, maar ook achter de Stichting Rolstoeldansen Nederland. In 1980 kreeg Corrie van een bevriende dansleraar uit Leiden een bijzondere opdracht, die ze tot op de dag van vandaag met bevlogenheid uitvoert. ‘Hij zei tegen mij: jij gaat zorgen dat mensen met een beperking dansplezier krijgen.’ En zo geschiedde.

Kunst & Cultuur vandaag 09:00

Nu te zien in Museum JAN: Tjalf Sparnaay - The Bigger Picture

Amstelveen - Met de jubileumtentoonstelling The Bigger Picture viert Museum JAN de 70ste verjaardag van beeldend kunstenaar Tjalf Sparnaay. Ruim 60 werken uit verschillende museale en particuliere collecties geven een bijzonder overzicht van zijn oeuvre: van zijn eerste illustraties voor ansichtkaarten tot zijn nieuwste foodpainting WasteScape dat voor het eerst wordt geëxposeerd voor publiek.

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.