Pixabay.com

50PLUS Amstelveen uit zorgen over wachtlijsten ouderenzorg

Amstelveen – 50PLUS Amstelveen maakt zich grote zorgen over het aantal ouderen die acute zorg of een plek in een zorgcentrum nodig hebben, maar door lange wachtlijsten niet op korte termijn geholpen kunnen worden.

De partij trekt aan de bel na een analyse door het programma Nieuwsuur, waaruit is gebleken dat landelijk het aantal ouderen op wachtlijsten flink steeg in 2022. ‘Inmiddels wachten zeer kwetsbare ouderen al langer dan een halfjaar op zorg.'

Zorg- en verpleegbeddentekort

50PLUS Amstelveen wil daarom van het College van B en W weten wat er door gemeente Amstelveen aan zorg- en verpleegbeddentekort wordt gedaan. ‘Voor zowel normale als acute zorg bestaan lange wachtlijsten. Landelijk zijn de cijfers van wachtenden in 2022 flink gestegen. Bezuinigingen hebben geleid tot het sluiten van bejaardentehuizen en ouderen worden geacht zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Er komt echter een moment waarop dat niet meer gaat,’ stelt 50Plus

Prioriteiten in opname

De partij meldt ook dat voor opname in zorgcentra landelijk lange wachtlijsten bestaan. 'Ook binnen die lijsten worden prioriteiten gesteld waardoor het voorkomt dat acute opnames niet direct worden ingevuld. Gebeurt dat wel dan duurt het wachten voor anderen op de lijst nog langer.'

Amstelveense situatie

50PLUS wil weten hoeveel wachtenden en urgente gevallen er in Amstelveen zijn, en welke acties de gemeente onderneemt om wachtlijsten in te korten. 'Vaak worden (lang)-getrouwde of samenwonende stellen gescheiden geplaatst. 50PLUS wil ook weten of er rekening wordt gehouden met het sámen plaatsen op dezelfde locatie,'aldus de partij.

50PLUS Amstelveen verwierf tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022 één van de 37 zetels in de Amstelveense gemeenteraad. De gemeenteraad bestaat uit twaalf partijen. 50PLUS maakt onderdeel uit van de oppositie; de coalitie wordt gevormd door VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen.


Meer nieuws

Onderwijs & Educatie gisteren 07:00

Onderwijsspecial (afl. 6): Panta Rhei - Iedereen heeft recht op kansen

Amstelveen - Nu veel kinderen weer voor de keuze staan om een (middelbare) school te kiezen en er diverse Open Dagen van scholen op stapel staan, brengt AmstelveenZ een onderwijsspecial van scholen in Amstelveen en directe omgeving. In aflevering 6: Panta Rhei.

Gezondheid & welzijn 27 jan. 2023 16:14

ANWB AutoMaatje van start in Amstelveen

Amstelveen - De vervoersservice ANWB AutoMaatje gaat per 1 februari 2023 van start in Amstelveen. Vrijwilligers vervoeren via ANWB AutoMaatje met hun eigen auto minder mobiele Amstelveners die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen, of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Kunst & Cultuur 27 jan. 2023 11:17

Jubileumjaar 'Cobra 75' van start met drieluik ‘Ontmoet de Denen’ 

Amstelveen - In het bijzijn van de ambassadeur van Denemarken in Nederland Jarl Frijs-Madsen is gisterenavond in het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen het jubileumjaar 'Cobra 75' van start gegaan met de opening van het Drieluik ‘Ontmoet de Denen’. De tentoonstelling is te zien van 27 januari tot en met 14 mei 2023.