50Plus

50Plus Amstelveen wil langer groen licht voor overstekende ouderen

Amstelveen - De politieke partij 50Plus Amstelveen is van mening dat verkeerslichten - met name in de buurt van woonzorgcentra - zouden moeten worden uitgerust met zogenoemde slimme knoppen, zodat ouderen en mensen die slecht ter been zijn meer tijd krijgen om over te steken. 

Volgens farctievoorzitter Emiel Sjaardema worden dieverse ouderen, waaronder bewoners van woonzorgcentra, geconfronteerd met voor hen te korte oversteektijden. ‘Voor mensen die slecht ter been zijn en/of gebruik maken van hulpmiddelen (rollator of wandelstok) blijft het verkeerslicht niet lang genoeg op groen.’

De partij heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het College van B en W. 50Plus nam zelf de proef op de som bij een kruispunt nabij de Brentano-locatie aan de Klaasje Zevensterstraat en kwam tot de conclusie dat de normale oversteektijd (anderhalve meter per seconde) aldaar niet voldoende is voor ouderen. ‘Door het gebruik van de slimme knoppen kan die tijd worden verdubbeld,’ stelt Sjaardema.

Niet lang genoeg op groen

De partij meldt dat in onder andere de gemeente Tilburg op drie kruispunten ‘slimme drukknoppen’ zijn geplaatst op verkeerslichten:  ‘Na het indrukken van de knop blijft het licht langer op groen wat de overstekende meer ‘comfort’ geeft. Ook zijn deze speciale drukknoppen- die zich ónder de normale knop bevinden - handig voor visueel beperkten of slechthorenden: het apparaat geeft signalen af zodat men weet of het licht op rood of groen staat.’

Vragen

50Plus wil onder andere van het College van B en W weten of zij bekend is met het feit dat hulpbehoevende mensen meer tijd dan gemiddeld nodig hebben om veilig te kunnen oversteken en of het College bereid is om verkeerslichten in omgevingen van verzorgingscentra en seniorenwoningen  op deze manier aan te passen.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.