Herbert Raat en Floor Gordon

7 van 12 partijen momenteel uitgesloten van college-onderhandelingen in Amstelveen

Amstelveen - Zeven van de twaalf politieke partijen in Amstelveen zijn momenteel uitgesloten van de collegeonderhandelingen. VVD en D66, die na de verkiezingen de onderhandelingen hebben aangevangen, gaan na verkennende gesprekken drie coalities nader bestuderen. Burgerbelangen, PvdA en GVA zijn nog in de race om samen met VVD en D66 aan het roer te komen.

Dat hebben onderhandelaars Herbert Raat en Floor Gordon vanavond bekend gemaakt in een zeer korte openbare vergadering in de raadszaal.

De volgende opties worden onderzocht (voor een meerderheid zijn 19 zetels nodig)

  • VVD, D66, Burgerbelangen Amstelveen (20 zetels)
  • VVD, D66, Burgerbelangen Amstelveen, PvdA (23 zetels)
  • VVD, D66, PvdA, Goed voor Amstelveen (20 zetels)

Daarmee lijkt er momenteel geen rol weggelegd in een nieuw college voor

  • GroenLinks (4 zetels)
  • Actief voor Amstelveen (2 zetels)
  • SP (2 zetels)
  • CDA (1 zetel)
  • BVNL (1 zetel)
  • 50Plus (1 zetel)
  • ChristenUnie (1 zetel)

Herbert Raat en Floor Gordon zullen de komende week verder praten met bbA, PvdA en GVA om de meest kansrijke samenwerking te onderzoeken. Voorop staat voor de formateurs het belang van een breed gedragen en stabiel gemeentebestuur in Amstelveen. Komende maandag volgt een nieuwe update over de onderhandelingen, zo meldde wethouder Raat.


Meer nieuws

Politiek gisteren 15:51

Burgerbelangen Amstelveen (bbA) wil bestuurlijke vernieuwing

Amstelveen - De lokale politieke Burgerbelangen Amstelveen (bbA) is van mening dat bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen een onafhankelijke formateur moet worden aangesteld, om zo het beste brede college voor Amstelveen te vormen. Nu werden de onderhandelingen gevoerd door de twee grootste partijen (VVD en D66), in de personen van Herbert Raat en Floor Gordon.

Politiek gisteren 14:37

Dit zijn de komende vier jaar de wethouders in Amstelveen

Amstelveen - De gemeenteraad heeft woensdagavond vijf wethouders benoemd voor de bestuursperiode 2022-2026: Herbert Raat en Adam Elzakalai (VVD), Floor Gordon en Frank Berkhout (D66) en Marijn van Ballegooijen (PvdA) zitten - als alles goed gaat - de komende vier jaar in het pluche.

Algemeen gisteren 10:36

Amstelveen heeft weer nieuwe kinderburgemeester en kinderraad

Amstelveen - De 10-jarige Lode, leerling van De Triangel, wordt de nieuwe kinderburgemeester van Amstelveen. Lode werd gekozen uit een groep van 24 kinderen van verschillende basisscholen tijdens de jaarlijkse verkiezing voor kinderburgemeester.