Anne-Marie van Meel, Halfway between here and there (te zien in het Cobra Museum)

7e Amstelveense Triënnale zaterdag van start

AMSTELVEEN - Amstelveen staat de komende periode volop in het teken van kunst. De zevende editie van de lokale kunstmanifestatie 'Amstelveen Triënnale' gaat morgen, zaterdag 17 juni, om 14.00 uur van start. 

Het driejaarlijkse overzicht van kunstenaars uit Amstelveen is dit jaar tot en met 16 juli te zien op drie locaties: in het Cobra Museum, Museum Jan van der Togt en bij de Kunstuitleen Amstelveen. Amstelveen Triënnale toont werk van 21 kunstenaars. Naast werk van een aantal oudgedienden zijn er deze keer ook verrassende Amstelveense nieuwkomers.

Sinds 1998
Sinds 1998 wordt de Amstelveen Triënnale onder auspiciën van het Cobra Museum voor Moderne Kunst georganiseerd. Deze driejaarlijkse manifestatie heeft als doel om Amstelveense kunstenaars een professioneel podium te bieden en om het publiek inzicht te geven in de stand van zaken van de lokale kunstproductie en de wijze waarop Amstelveense kunstenaars reageren op ontwikkelingen in de wereld van nu.

60 inzendingen
Net als in voorgaande edities werd kunstenaars gevraagd werk in te dienen dat ze in de afgelopen drie jaar hebben vervaardigd. Dit jaar werden door de deelnemende instellingen 21 kunstenaars geselecteerd uit meer dan 60 inzendingen. De jury lette daarbij onder meer op professionaliteit, eigenheid, ontwikkeling en de wijze waarop vorm en inhoud bijeen komen. Het uitgangspunt was daarbij de wens om de rijkdom aan lokale kunstpraktijken in beeld te brengen, in al hun verscheidenheid.

Scala aan technieken
Samen bestrijken de deelnemers een scala aan technieken: van schilderkunst tot fotografie, keramiek, installaties en videowerk. Samen snijden ze bovendien een nog veel groter interessegebied aan waar het inhoud betreft. Sommige kunstenaars kiezen ervoor om een raadselachtige of poëtische wereld tevoorschijn te toveren, anderen reflecteren op de spanning tussen armoede en rijkdom, de effecten van globalisering, of laten zich inspireren door de literatuur, door reizen, door ervaringen met ontheemding of door persoonlijke herinneringen. Weer anderen vestigen de aandacht op alledaagse objecten of situaties die we zo makkelijk over het hoofd zien, of reflecteren op grote thema’s als ‘tijd’ en ‘eeuwigheid’.

Opening
De Amstelveen Triënnale opent 17 juni om 14:00 uur in Museum Jan van der Togt. Om 15:00 (strikt) wordt er samen met de kunstenaars richting het Stadsplein gelopen om getuige te zijn van de opening van het kunstwerk ‘Labyrint’ van Stephanie Rhode in het kader van de vriendschapsband met Berlijn Tempelhof-Schönenberg en Villa El Salvador Peru.

Afsluitende borrel
Op het plein kan ook deel 2 van de Amstelveen Triënnale worden bezocht in Kunstuitleen Amstelveen. De openingsdag eindigt om 16:30 met een borrel in het Cobra Museum wara het derde deel van de tentoonstelling kan worden bezocht. Overigens zijn alle drie de locaties al vanaf 11:00 uur open.

Culturele bazaar
Op zondag 18 juni vindt de Culturele Bazaar Amstelveen plaats op en rondom het Stadsplein. De Culturele Bazaar geeft een overzicht van diverse culturele programmeringen voor het komende cultureel seizoen. De Amstelveen Triënnale is aanwezig via een groot videoscherm waarop alle kunstenaars (kunstwerken) te zien zullen zijn


Meer nieuws

Algemeen vandaag 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk vandaag 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer vandaag 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport gisteren 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.