80 km/u op A9: Amstelveen en Ouder-Amstel doen dringend beroep op minister

Amstelveen - De Colleges van B en W van zowel gemeente Amstelveen als Ouder-Amstel hebben vandaag officieel bij de minister een dringend verzoek ingediend om de maximumsnelheid op Rijksweg A9 bij beide gemeenten te verlagen van 100 naar 80 kilometer per uur. 

Eerder vandaag werd al duidelijk dat collegepartij PvdA Amstelveen de snelheid naar 80 km/u wilde verlagen; oppositie GroenLinks Amstelveen lobbyt er al jaren voor, maar zonder resultaat. Voorheen zag het ministerie geen noodzaak in de snelheidsverlaging, maar beide gemeenten voeren nu de druk stevig op.

Wens gemeenteraden

Hoewel de 80-km-lobby aanvankelijk voornamelijk uit linkse hoek kwam, wordt deze nu ook raads- en collegebreed gesteund door zowel links en rechts in Amstelveen (VVD, D66, PvdA) en Ouder-Amstel (VVD, D66, CDA GroenLinks). Beide colleges hebben de minister vandaag dringend verzocht  de snelheidsverlaging door te voeren, nadat de gemeenteraden hiertoe verzocht hadden.

Gezonde lucht

In Amstelveen werd tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 juli de motie 'Gezonde lucht in Amstelveen' aangenomen. In deze motie werd het college opgeroepen bij het ministerie te pleiten voor het verlagen van de maximum snelheid op de A9 naar 80 km/u. Beide gemeenten melden in de brief aan minister Van Nieuwenhuizen dat de snelheidsverlaging een van de maatregelen is die genomen kunnen worden om de luchtkwaliteit in Amstelveen en Ouder-Amstel te verbeteren.

Significante relatie

De gemeenten spreken van 'een significante relatie tussen de uitstoot van schadelijke stoffen en de maximumsnelheid: 'We zijn van mening dat gezien de actuele landelijke discussie over de uitstoot van stikstof, het verlagen van de maximale snelheid actueler is dan ooit. Nu steeds meer duidelijk wordt dat het vanuit gezondheidsoogpunt belangrijk is om te streven naar de WHO advieswaarden voor luchtkwaliteit, is verlagen van de maximumsnelheid ook in onze gemeenten een eerste stap in de goede richting'

Gezondheid

De gemeenten laten aan Van Nieuwenhuizen weten: 'Wij doen een dringend beroep op u om de gezondheid van onze inwoners te respecteren en de breed gedragen wens van de gemeenteraden van Amstelveen en Ouder-Amstel om de maximale snelheid op de A9 naar 80 km/u te verlagen te overwegen voor het traject binnen het stedelijk gebied.'


Meer nieuws

Kunst & Cultuur gisteren 17:03

Hedwig Verhoeven algemeen directeur ad interim Cobra Museum

Amstelveen - Het bestuur van de Stichting Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft Hedwig Verhoeven benoemd tot algemeen directeur ad interim van het museum. Bij het Cobra Museum gaat Verhoeven met het team, het stichtingsbestuur en de gemeente Amstelveen bouwen aan een toekomstbestendig museum. Ze volgt hiermee Stefan de Raay op, die zes jaar lang leiding heeft gegeven.

Algemeen gisteren 11:16

Gemeenteraad wil jongeren horen: Hoe zie jij jouw toekomst?

Amstelveen - De gemeenteraad van Amstelveen wil jongeren meer betrekken bij de besluiten die zij nemen en ruimte geven voor invloed. Daarom neemt de raad een stap richting intensiveren jongerenparticipatie en hoopt zo samen met hen te werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.

Amstelveen van voorheen 17 mrt. 2024 19:48

Amstelveen van voorheen (394)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 394 een oude foto van de Raiffeisenbank, simpelweg gevestigd in een woonhuis aan Noorddammerlaan 87.

Sport 17 mrt. 2024 10:20

Lentemarathon Amstelveen: duizenden lopers op de been

Amstelveen - Zondagochtend om half tien klonk op het Stadsplein in Stadshart Amstelveen het startschot voor de KPMG Lentemarathon 2024. Duizenden lopers zetten vandaag hun beste beentje voor, op verschillende afstanden.