AmstelveenZ

9 juni: Historische Dag in Bovenkerk

Amstelveen - In Bovenkerk wordt onder het motto Bovenkerk - Parel aan de Poel op zaterdag 9 juni 2018 vanaf 11.00 uur een historische dag gehouden. Op deze dag staat het ‘Amstelveense dorp’ volledig in het teken van historie en er is van alles te beleven voor jong en oud.

‘In 2015 hebben we een geweldige scholen-reünie gehouden, dat was een groot succes. Deze historische dag is een vervolg en we pakken uit met tal van historische elementen. Het moet vooral een ouderwets gezellige dag worden en iedereen is welkom. De toegang is gratis’, zegt organisator achter het nostalgische evenement Chris van den Helder.

Urbanuskerk

Bezoekers kunnen op 9 juni onder andere de toren van de fraai gerenoveerde Urbanuskerk beklimmen voor een waanzinnig uitzicht en ook kan de kerk zelf worden bezichtigd. Tegenover de kerk op het terras van café-restaurant Silversant kunnen volwassenen en kinderen een tekening of schilderij van de kerk maken. De organisatie zorgt voor de spullen om te tekenen en te schilderen. ‘De kunstwerken worden te zijner tijd tentoongesteld in Bovenkerk. Maar de kunstenaars mogen de werken natuurlijk eerst mee naar huis nemen’, zegt Chris.

Oudhollandse spelen

Op het plein voor het Noorddamcentrum zijn tal van activiteiten te beleven: het hele plein staat vol met Oudhollandse spelen waar jong en oud zich kan vermaken: van bussen gooien, touwtje trekken, het rad van avontuur tot een vrolijke keuken. Tevens wordt het hier vanaf 17.00 uur een borrel gehouden en worden plaatjes gedraaid van toen.

Historische voertuigen

Op het parkeerterrein van Silversant komen diverse oude voertuigen te staan. ‘Brommers, fietsen, auto`s, bussen, landbouwvoertuigen, eigenlijk alles dat wielen heeft,’ zegt Chris. Ook komt er een nostalgische bus van Maarse & Kroon die rondjes rijdt door Bovenkerk. Voor 2 euro kan je instappen voor de rondrit en krijg je een authentiek buskaartje.

Wandeling in historisch perspectief

Ook kan een wandeling door Bovenkerk en langs De Poel worden gemaakt. ‘Onderweg is in een wandelboekje te zien hoe het dorp er vroeger uit zag. Ook hebben we langs de wandeling bordjes opgehangen met een QR-code waar ook informatie op te vinden is over Bovenkerk via de smartphone.’

Optredens

Natuurlijk zijn er in de loop van de dag diverse optredens die verzorgd worden door diverse verenigingen uit Bovenkerk en er lopen en fietsen diverse mensen in historische kleding. Daarbij staat het Noorddamcentrum bol van de nostalgie met oude spullen, films en foto`s. ‘Veel verenigingen en dorpsgenoten stellen hier hun spullen tentoon en vertellen over de oorsprong van de foto`s en artikelen’, zegt Chris. In de winkel van Hoogeveen is bovendien een plek gecreëerd  waar, met medewerking van  vrijwilligers van de koffieochtenden, oudere mensen samen kunnen komen voor een kop koffie en een gezellig praatje over vroeger.

Help mee

Mensen die mee willen helpen aan deze historische dag als vrijwilliger of een donatie willen doen kunnen zich  aanmelden per e-mail via: chmvandenhelder@gmail.com. En tot slot: er worden extra fietsenstallingen neergezet, dus kom 9 juni op de fiets! Kijk ook op www.bovenkerk.info

 


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.