A9: Extra overkapping nabij Stadshart Amstelveen

AMSTELVEEN - Pas in 2019 start Rijkswaterstaat met de veelbesproken verbreding van het Amstelveense deel van Rijksweg A9. Inmiddels is duidelijk geworden dat ter hoogte van het Stadshart een extra overkapping wordt gerealiseerd.

Een eerste overkapping, ter hoogte van het Oude Dorp, lag al op de tekentafel in verband met de nieuwe verbredingsplannen. Ontwerpers zijn er inmiddels achter dat een (tweede) overkapping bij het Stadshart beter uitpakt dan aanvankelijk bedachte horizontale geluidsschermen. En dat zonder meerkosten.

Samenhang
Tussen het Buitenplein en het voormalige KPMG-gebouw  komt een nieuwe brug over de snelweg. Hiermee komt er volgens het college van B en W niet alleen een betere verbinding tussen Amstelveen Zuid en het Stadshart maar ook (voor wat het waard is) verbetert 'de ruimtelijke samenhang tussen Amstelveen Zuid en Amstelveen Noord.'

Brug
Bij het kruispunt met de Keizer Karelweg komt een brugverbinding voor langzaam verkeer en bij de Van Hallweg blijft er volgens de gemeente meer dan voldoende ruimte voor groen, zoals een wens was van bewoners. ‘Op het smalste punt blijft er een groenstrook van tenminste 5 meter breed,’ zegt de gemeente.

De wethoudersquote
Wethouder Herbert Raat (VVD) is dik tevreden. Hij vindt dat in de nieuwste verbredingsplannen extra kwaliteit wordt toegevoegd voor bewoners en ondernemers, zonder dat het de gemeente meer geld gaat kosten: ‘Ik ben dan ook erg tevreden met de huidige uitwerking,’ zegt Raat.

Miljoenendans
Een eerder contract van 100 miljoen euro voor een totale overkapping van het Amstelveense deel van de A9 werd na een langdurige Amstelveense lobby eerder al opengebroken. Zo'n totale overkapping had natuurlijk de voorkeur, maar had voor Amstelveen minimaal 60 miljoen euro duurder uitgepakt, terwijl ook voor (niet ongewone) financiële overschrijdingen moest worden opgedraaid. Dat risico vond Amstelveen bij nader inzien onaanvaardbaar, uit angst failliet te gaan. Aan de huidige verbredingsplannen draagt Amstelveen een kleine 40 miljoen euro bij; verder financieel risico (overschrijdingen)  is uitgesloten.

Uitnodiging
De gemeente nodigt belanghebbenden en geïnteresseerden donderdag 9 april tussen 16.00 en 20.30 uur van harte uit om in het congrescentrum aan het Sandbergplein de eerste uitwerkingen van de nieuwe verbredingsplannen te komen bekijken.

Op de foto
Impressie van de overkapping bij het Stadshart. (Illustratie: gemeente Amstelveen)


Meer nieuws

112 gisteren 13:49

Grote politie-inzet in centrum Amstelveen: verdachte situatie in bus

Amstelveen - De politie heeft donderdagmiddag delen van het centrum van Amstelveen afgezet en is met veel eenheden ter plaatse gekomen in de omgeving van het busstation (Meander) vanwege een verdachte situatie in een bus. Er was een melding binnengekomen dat een passagier, die zich apart gedroeg, een verdacht pakketje bij zich zou hebben.

Algemeen 27 mrt. 2024 17:14

'Ja-sticker' voor reclamefolders doet straks intrede in Amstelveen

Amstelveen - Als de gemeenteraad in april akkoord gaat - en dat is de verwachting - dan krijgen inwoners van Amstelveen vanaf 1 juni 2024 alleen nog reclamefolders in de bus als ze daar bewust voor kiezen door een Ja-sticker op hun brievenbus te plakken. De Nee/Ja en Nee/Nee stickers blijven ook gewoon van kracht.  

Algemeen 26 mrt. 2024 17:51

Pontjes over rivier de Amstel bij Nes en Kalfjeslaan later in de vaart

Amstelveen - De twee pontjes van Groengebied Amstelland (Smient en Fuut), die in het vaarseizoen fietsers en voetgangers over de Amstel brengen, gaan later in de vaart dan gebruikelijk door werkzaamheden aan de bruggen bij Ouderkerk aan de Amstel en Uithoorn.