Aandacht voor vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra

Aandacht voor vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra Foto: Tijdens de opening van de tentoonstelling Nieuwe Nuances in het Cobra Museum gooide minister van Engelshoven samen met alle andere aanwezige vrouwen haar mouwen in de lucht. ( © Matthijs Immink)

AMSTELVEEN – In het Cobra Museum is deze zomer de expositie ‘Nieuwe Nuances’ te bezichtigen. ‘Nieuwe Nuances’ toont het werk van acht vrouwelijke kunstenaars in en rondom Cobra.


- Lees verder onder deze advertentie -

Met deze tentoonstelling streeft het museum ernaar het beeld van de Cobra-beweging als ‘mannenclub’ bij nuanceren. ‘Nieuwe Nuances’ werd donderdagmiddag geopend door Ingrid van Engelshoven (minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) in aanwezigheid van burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Floor Gordon.

Kunstenaars

Te zien is werk van de kunstenaars: Sonja Ferlov Mancoba (1911, Kopenhagen – 1984, Parijs), Else Alfelt (1910, Kopenhagen – 1974, Kopenhagen), Ferdi (Ferdi Jansen, Arnhem, 1927 – Baarlo, 1969), Madeleine Szemere Kemeny (1906, Boedapest – 1993, Zürich), Lotti van der Gaag (1923, Den Haag – 1994, Nieuwegein), Dora Tuynman (1926, Montpellier – 1979, Deventer), Anneliese Hager (Schneudemühl, tegenwoordig Piła, 1904 – 1997, Korbach) en Henny Riemens (1928, Amsterdam – 1992). 

Met het feestelijk in de lucht gooien van de mouwen van een speciaal ontworpen schildersjas van  kunstenaar/vormgever Aziz Bekkaoui opende de minister ‘Nieuwe Nuances’. Een tentoonstelling op het snijvlak van twee belangrijke onderdelen uit haar portefeuille: Kunst en emancipatie.

We zijn er nog niet

“We zijn er nog lang niet met de emancipatie. Maar ik ben heel erg blij met deze tentoonstelling. Niet alleen omdat het Cobra Museum deze vrouwen de plek geeft die ze verdienen maar ook omdat hiermee de man-vrouwverhouding bij tentoonstellingen een beetje recht getrokken is. Bovendien geeft het museum een groot publiek de kans kennis te maken met het prachtige werk van deze begaafde kunstenaars”, aldus minister Van Engelshoven.

Kunstenaar en vormgever Aziz Bekkaoui heeft voor de gelegenheid alle vrouwen die de opening van de tentoonstelling bijwoonde, gekleed in een speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen schildersjas. Op het moment dat minister Van Engelshoven de tentoonstelling voor geopend verklaarde, gooiden alle vrouwen de mouwen van hun kleding sychroon in de lucht. Vervolgens mochten ze de tentoonstelling als eerste bezoeken terwijl de aanwezige mannen samen in een afgekaderde ruimte moesten wachten. “Soms moet je de emancipatie met een stevige creatieve hand helpen. Vandaag staan alle vrouwen in de spotlight” aldus Aziz Bekkaoui.

Nieuwe Nuances, Vrouwelijke kunstenaar in en rondom Cobra is nog te zien tot en met 1 december 2019. Meer informatie is ook te vinden op de website. Het Cobra Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.


Reacties