Het Amstelveense raadhuis aan Laan Nieuwer-Amstel

Aangrijpende reportage Zembla over Amstelveens gezin roept vragen op

Amstelveen – Een indringende reportage van tv-programma Zembla, die afgelopen donderdagavond werd uitgezonden, heeft aangetoond dat gemeente Amstelveen heel wat steken heeft laten vallen in een complex zorgvraagdossier van de ouders van een 5-jarig meisje met een zeldzame chromosoomafwijking.

De SP heeft inmiddels aangegeven opheldering te willen van het College van B en W vanwege de uitzending en wil de onderste steen boven.  

Zware wissel

Zembla volgt in de reportage de Amstelveense ouders Peter en Esther, wiens dochter Indy (5) een zeldzame chromosoomafwijking heeft, die zorgt voor epilepsie, ADHD, autisme en een ontwikkelingsachterstand. Indy kan geen moment alleen worden gelaten en heeft bijzonder intensieve zorg nodig en dat trekt een bijzonder zware wissel op de ouders. Nadat de ouders van Indy volledig tot wanhoop waren gedreven en Zembla op de zaak dook, heeft Indy uiteindelijk de zorg gekregen die zij nodig heeft.

KLIK HIER OM DE UITZENDING VIA ZEMBLA.NL TERUG TE KIJKEN

Zembla toont dat de volledig uitgeputte Amstelveense ouders keer op keer bij de gemeente hebben aangegeven dat ze op hun tandvlees lopen, maar dat de juiste ondersteuning lang uitblijft en de gemeente gebrekkig en ononderbouwd blijkt te communiceren. In de reportage wil verantwoordelijk wethouder Frank Berkhout (Jeugd & Jeugdzorg, D66) niet voor de camera verschijnen en wordt er door de gemeente alleen schriftelijk gereageerd, omdat dat beleid zou zijn in individuele gevallen.

Frank_Berkhout_D66_Amstelveen_politiek.jpg

De volledige communicatie tussen Zembla en gemeente Amstelveen is op de website van Zembla terug te lezen. Zembla is in de reportage niet over een nacht ijs gegaan en legt onderbouwd een aantal tekortkomingen van de gemeente bloot, die uiteraard beterschap belooft, maar ook op diverse punten stelt dat het volgens de regels heeft gehandeld.

SP stelt vragen

De uitzending heeft aardig wat stof doen opwaaien. De SP Amstelveen heeft inmiddels om opheldering gevraagd bij het College en overweegt een WOB-verzoek in te dienen, zo valt te lezen in een persbericht van de partij.

Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugd en jeugdzorg: dat zorgt niet alleen in Amstelveen voor schrijnende kwesties (met name als het aankomt op complexe zorgvragen), maar in heel het land. Onderwijl kunnen veel gemeenten de alsmaar toenemende kosten voor jeugdzorg nauwelijks meer dragen. Ook in Amstelveen zijn de kosten de pan uitgerezen, zijn de reserves op en is de Rijskpot niet toereikend, zo liet wethouder Herbert Raat (Financiën, VVD) recent nog weten tegenover AmstelveenZ.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:47

14-jarige Amstelvener aangehouden om bankhelpdeskfraude

Amstelveen - Een 14-jarige Amstelvener is begin april aangehouden vanwege bankhelpdeskfraude. De puber werd gepakt toen hij in Hengelo bij de woning van een 79-jarig slachtoffer, zogenaamd namens de bank diens pinpas en telefoon kwam ophalen.