Eerste impressie rijbaan en rotondes Oranjebaan

Aanleg rotondes Oranjebaan vertraagd door gestegen kosten

Amstelveen - De aanleg van de twee rotondes op de Oranjebaan die in oktober 2023 zou beginnen, is voor onbepaalde tijd vertraagd. Oorzaken zijn de sterk gestegen kosten van personeel en bouwmaterialen in het afgelopen jaar en aanvullende bereikbaarheidsmaatregelen in combinatie met een langere looptijd van het project. Hierdoor overschrijden de kosten het door de gemeenteraad gereserveerde budget met ruim een miljoen euro.

Vergevorderd

Het door de gemeenteraad gereserveerde budget was gebaseerd op een door de aannemer gemaakte kostenraming van het definitieve ontwerp in december 2022. Nadat het uitvoeringsontwerp en bereikbaarheidsplan in detail waren uitgewerkt, kwam de kostenoverschrijding in juli 2023 in beeld bij een nieuwe calculatie van de aannemer. De voorbereiding van de aanleg van de twee rotondes op de kruispunten met de Camera Obscuralaan-Traviatastraat en met de Beneluxbaan-De Parelvisserslaan was al ver gevorderd.

'We vinden als college dat als we iets realiseren dit geen uitgekleed project moet zijn, maar een kwalitatief goed project waar we jarenlang trots op kunnen zijn', zegt wethouder Herbert Raat (verkeer). 'Dit betekent dat er keuzes moeten worden gemaakt. Er zijn inmiddels meerdere gesprekken gevoerd met aannemer KWS om te bezien in hoeverre de kosten naar beneden kunnen om toch tot een haalbaar project te komen zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het werk.'

Alternatieve scenario's

Na het uitwerken van alternatieve scenario's met een bijbehorend kostenplaatje kan er een afgewogen keuze worden gemaakt. De verschillende scenario’s moeten vervolgens afgestemd worden met nutsbedrijven, Connexxion, hulpdiensten en Veenix, de aannemer van de A9. Gevolg hiervan is dat de uitvoering niet meer kan starten in 2023. Wellicht zijn er wel voorbereidende werkzaamheden door nutsbedrijven mogelijk, waardoor in 2024 tijd kan worden bespaard.


Meer nieuws

Verkeer & Vervoer vandaag 13:54

Brug Ouderkerk zet teveel uit bij warmte: reparatie in avonden en nachten 22-26 juli

Amstelveen / Ouderkerk – Omdat het brugdek van Brug Ouderkerk bij warm weer te veel uitzet en dan klem komt te zitten bij het openen en sluiten, zal in de avonden en nachten van 22 tot 26 juli 2024 de ruimte tussen het brugdek en de stalen overgang aan het landhoofd (het rij-ijzer) worden vergroot.

Kunst & Cultuur vandaag 09:43

Achtste editie Jonas Ohlsson Summerschool in Museum Cobra

Amstelveen - Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli vindt de achtste editie van de Jonas Ohlsson Summerschool plaats in Museum Cobra. Samen met de veelzijdige kunstenaar Jonas Ohlssonkun je je creativiteit ontdekken en je artistieke vaardigheden ontwikkelen. 

Algemeen vandaag 08:59

D66 & VVD willen tempo met realisatie Park Zuid

Amstelveen - D66 en VVD willen dat er voldoende groen is in elke wijk en er ook voldoende ruimte is voor parken. Er worden momenteel verkenningen gedaan naar de mogelijkheden voor een nieuw park in Amstelveen Zuid. D66 en VDD willen dat de verkenning snel wordt afgerond zodat dat de start van de aanleg voor 2030 plaats kan vinden.

Amstelveen van voorheen gisteren 20:46

Amstelveen van voorheen (411)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 411 een oude prentbriefkaart van de Amsterdamseweg met rechts de Annakerk.

112 gisteren 16:36

Motorscooter uitgebrand op de Beneluxbaan

Amstelveen - Op de Beneluxbaan in Amstelveen is ter hoogte van de oprit bij de Ouderkerkerlaan een motorscooter in brand gevlogen. De bestuurder van de motorscooter kon hem tot stilstand brengen en veilig afstappen. Even later stond het hele voertuig in brand.

Sport gisteren 10:00

Triatleet Wouter Schuit Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie

Amstelveen - Op vijftienjarige leeftijd vertrekt Wouter (22) met zijn gezin naar Amerika. Hier begint hij met atletiek, en met name het sprinten op de 800 en 1000 meter blijkt favoriet. Eenmaal terug in Nederland zet hij het hardlopen voort bij AV Startbaan. Als hij zijn enkel verzwikt, gaat hij zwemmen en wielrennen om bezig te blijven. Dit gaat zo goed, dat hij alle drie de sporten beoefent en de triathlon ontdekt. Vorige maand liep Wouter zijn eerste NK in de leeftijdscategorie 20-24 jaar. Hij wordt 1e en eindigt als 6e van alle deelnemers. Zijn volgende doel? ‘Eerst het WK in oktober en dan toewerken naar de Olympische Spelen in Los Angeles in 2028.’