Gemeente Amstelveen

Aantal dementerenden in Amstelveen neemt toe

AMSTELVEEN Het aantal mensen dat in Amstelveen lijdt aan dementie, groeit. Mede daarom wil de gemeente mantelzorgers van dementerenden beter ondersteunen. In verband hiermee zal er een onderzoek worden uitgevoerd.

Het onderzoek ‘Sociale Benadering dementie’ moet inzicht geven in de ervaringen die mantelzorgers hebben met het huidige ondersteuningsbeleid. Tegelijkertijd geeft het input voor een gesprek met diverse Amstelveense zorg- en welzijnspartijen over hoe de dementieondersteuning in Amstelveen verder kan worden verbeterd. 

Ondersteunen

“Amstelveners geven aan zo lang mogelijk thuis te willen wonen”, zegt wethouder Jeroen Brandes in een persbericht van de gemeente.  “Liever gaan ze niet naar het verpleeghuis. De gemeente wil hen zo veel mogelijk ondersteunen in deze wens. De mentale en fysieke gezondheid van mantelzorgers bepaalt vaak hoe lang iemand met dementie thuis kan wonen. We weten dat de beleving van mantelzorgers daarbij heel belangrijk is. De gemeente laat daarom onderzoeken hoe zij mantelzorgers de aankomende jaren nog beter kan ondersteunen. Deze scan is hier een eerste hulpmiddel bij’.

De afgelopen jaren heeft gemeente Amstelveen samen met maatschappelijke partners geïnvesteerd in een samenhangend aanbod van ondersteuningsvoorzieningen voor mantelzorgers en mensen met dementie. De nadruk lag daarin op veiligheid, informatieverschaffing en het bieden van logeermogelijkheden of zorg thuis. Recent onderzoek toont aan dat mantelzorgers het vooral ook langer volhouden als ze vanaf het moment van de diagnose directe de juiste aandacht en begeleiding krijgen. Deze benodigde ondersteuning verschilt en gaat vaak veel verder dan wat het casemanagement dementie tegenwoordig kan bieden. Er zou daarom volgens de gemeente meer ondersteuning moeten komen die inspeelt op de sociale aspecten die dementie met zich meebrengt.

Groei

De scan wordt uitgevoerd door Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie aan de Universiteit van Amsterdam. The heeft de ondersteuning volgens de methodiek van de ‘Sociale Benadering Dementie’ ontwikkeld. Ze is ook auteur van het boek ‘Dagelijks leven met dementie’ en initiatiefneemster van de door de Tweede Kamer gesteunde sociale experimenten. Hierin wordt toekomstbestendige ondersteuning voor mensen met dementie en hun mantelzorgers ontwikkeld. 

De Nederlandse bevolking vergrijst. Hierdoor is er een groei van het aantal mensen met dementie. Dat geldt ook in de gemeente Amstelveen. In 2015 woonden er 1800 mensen met dementie in Amstelveen. Dit aantal za volgens de gemeentel tot 2040 groeien tot 3300. Dat betekent dat deze groep mensen in 2040 vermoedelijk 3,6% van de totale bevolking uitmaakt in plaats van de 2% in 2015. De groep mantelzorgers voor mensen met dementie is nog groter.


Meer nieuws

Evenementen & Activiteiten gisteren 10:56

Amstelveen Culinair: Ticketverkoop gestart met positieve reacties

Amstelveen - Het culinaire evenement, "Amstelveen Culinair", dat dit jaar op zaterdag  6 juli plaatsvindt, met een speciale editie voor bedrijven op 5 juli, heeft een goede start gemaakt met de ticketverkoop sinds 6 april. Het evenement trekt al veel aandacht en de tickets werden al volop geboekt.

Algemeen gisteren 09:35

‘Invoeren betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk’

Amstelveen - De VVD Amstelveen stelt dat het invoeren van betaald parkeren in heel Amstelveen uiteindelijk onvermijdelijk zal zijn. ‘Onze insteek zal zijn dat parkeervergunningen voor inwoners en ondernemers goedkoop blijven en dat er per wijk ruimte is voor maatwerkoplossingen,’ stelt VVD-raadslid Menno van Leeuwen in een vooruitblik op volledig betaald parkeren in Amstelveen.

Amstelveen van voorheen 21 apr. 2024 19:26

Amstelveen van voorheen (399)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 399 een oude foto van het voormalige raadhuis van Amstelveen op de hoek van de Dorpsstraat in het Oude Dorp.

Algemeen 20 apr. 2024 14:24

Werkzaamheden A9-viaduct Beneluxbaan in volle gang

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan, ten behoeve van de verbreding van Rijksweg A9, zijn sinds vrijdagavond in volle gang. Door de werkzaamheden is de Beneluxbaan (en de naastgelegen Keerpuntweg en Ouverture) dit weekeinde afgesloten voor verkeer. Ook tram 25 rijdt niet.