Visualisatie Scheg Oost [Gemeente Amstelveen]

Actief voor Amstelveen (AVA) allerminst blij met prijzen & info nieuwbouwproject de Scheg

Amstelveen - De politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is allerminst blij met de prijsstellingen in het Amstelveense nieuwbouwproject Eilands' Eigen in De Scheg en noemt ook de manier en de toon waarop het project wordt aangeprezen op sommige punten denigrerend en zelfs misleidend. In informatie gaf de ontwikkelaar als verklaring voor de forse huizenprijzen aan 'hier natuurlijk niet in Drenthe te zitten, maar op een van de hotspots van Nederland.'

Actief voor Amstelveen is bij monde van raadslid Gonnie van Rietschoten van mening dat, kijkend naar de huidige plannen, prijzen, informatie en reacties, de ontwikkelaar niet van plan is betaalbare woningen te bouwen voor woningzoekende en doorstromende Amstelveners in De Scheg. De partij wil kortweg weten of het College daarmee haar zin krijgt.

Uiterste poging

De partij denkt dat veel potientiële Amstelveense kopers in de kou zijn gezet toen de prijsranges van de nieuwbouwwoningen deze zomer bekend werden. Actief voor Amstelveen had voor die bekendmaking nog een uiterste poging gedaan in de gemeenteraad om het College nog eens naar de prijzen te laten kijken, maar een motie daartoe werd weggestemd, omdat wethouder Floor Gordon (D66) duidelijk maakte dat aan de prijzen van de woningen niet meer gesleuteld kon worden: de deal was immers afgerond.

In de kou gezet

AVA meldt dat de gemeenteraad daar enigszins morrend genoegen mee moest nemen en denkt dat vervolgens veel potentële Amstelveense huizenkopers buitenspel zijn gezet toen de (niet misselijke) prijzen bekend werden. De partij somt in een persbericht de prijsranges op: '96 woningen met een verkooprijs van meer dan €1,3 miljoen, 28 appartementen met een prijs van gemiddeld €800.000 en 48 appartementen met een prijs van € 350.000 met een oppervlakte van gemiddeld 62m2.'

Bouwen voor Amsterdammers

Actief voor Amstelveen hekelt daarbij ook zinsnedes uit informatie- en nieuwbsrieven rond het project, waaruit de partij opmaakt dat niet voor Amstelveners wordt gebouwd. 'Blijkbaar gaat VORM bouwen voor Amsterdammers die hun appartement van 80m2 of 90m2 in willen ruilen voor een woning in Eilands’ Eigen,' stelt AVA, nadat de ontwikkelaar in informatie liet weten best wat Amsterdammers te verwachten die dat van plan zijn.

Natuurlijk niet in Drenthe

Ook liet de ontwikkelaar weten dat grondgebonden woningen voor 500.000 euro helemaal niet mogelijk zijn in het project en dat mensen die hoopten op een prijs van 500.000 euro daar wellicht van geschrokken zijn. 'Maar we zitten natuurlijk niet in Drenthe, maar op één van de hotspots van Nederland, onder de rook van Amsterdam,' zo meldde de ontwikkelaar. AVA vindt dat nogal denigrerend.

Meerwerk

Ook bevreemdt het Actief voor Amstelveen dat potentiële kopers een huis kunnen reserveren tegen de bovenkant van de prijsrange en dat bij lager uitvallen van de prijs, het verschil terug wordt betaald in de vorm van meerwerk in plaats van 'geld terug'.  De partij vraagt zich eveneens openlijk af 'of het wenselijk is dat een projectontwikkelaar potentiële kopers suggestieve hypotheekinformatie verstrekt inzake PreSale van een woning in De Scheg.'

Lekker maken

AVA denkt ook het zijne van allerlei superlatieven waarmee de nieuwe woningen zouden worden ontvangen. De partij zet vraagtelkens bij zinsnedes als  'dat de telefoon roodgloeiend stond' en dat de ontwikkelaar 'dat niet had niet durven dromen'. 

Van Rietschoten wil er via de schrifteijke vragen aan het College achterkomen of het de projectontwikkelaar gaat aanspreken op de - in de ogen van AVA - 'misleidende en denigrerende informatieverstrekking' en wil weten of de projectontwikkelaar met 'deze manier van ongefundeerd lekker maken' voor de gemeente Amstelveen een betrouwbare en acceptabele partner is voor nu en in de toekomst.

Politiek Amstelveen: hoe zit dat?

Actief voor Amstelveen (AVA) heeft twee zetels in de gemeenteraad en maakt onderdeel uit van de oppositie. De gemeenteraad van Amstelveen telt in totaal 37 zetels, die worden ingenomen door twaalf partijen. De verdeling is als volgt:

Coalitie Amstelveen (20 zetels)

  • VVD: 8 zetels
  • D66: 7 zetels
  • PvdA: 3 zetels
  • Goed voor Amstelveen: 2 zetels 

Oppositie Amstelveen (17 zetels)

  • Burgerbelangen Amstelveen: 5 zetels
  • Groenlinks: 4 zetels
  • Actief voor Amstelveen: 2 zetels
  • Socialistische Partij: 2 zetels
  • CDA: 1 zetel
  • 50PLus: 1 zetel
  • Belang van Nederland: 1 zetel
  • ChristenUnie: 1 zetel

Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Wonen vandaag 10:51

Van Oud-Zuid naar The Mayor

Amstelveen - Leo (68) en Anja (66) Bronkhorst woonden praktisch om de hoek van The Mayor aan de Minervalaan in Amsterdam-Zuid. Het was een prachtig appartement, maar het ontbreken van een buitenruimte voelde toch niet goed. Het stel was gewend aan een huis met een grote tuin, maar het onderhoud wilden ze niet meer. In The Mayor vonden ze het beste van twee werelden.

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.