De wijk Kronenburg (Beeld: gemeente Amstelveen)

Actief voor Amstelveen blijft kritisch op asielopvang Amstelveen

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen gaat tijdens de komende raadsvergadering aanvullende mondelinge vragen stellen over het beleid dat het College van B en W volgt inzake de asielopvang in Amstelveen, onder andere over de opvang van een kleine 300 asielzoekers in een leegstaand kantorengebouw in Kronenburg.

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen stelde eerder schriftelijke vragen over de asielopvang in Amstelveen. De partij meldde eind december de asielopvang in Nederland sowiesi niet meer te begrijpen. Becker blijkt niet tevreden over de beantwoording van zijn vragen en zal daarom in de komende gemeenteraadsvergadering (31 januari 2024) diverse aanvullende vragen mondeling stellen

Kronenburg

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) kwam eind vorig jaar met de eigenaar van een leegstaand kantoorpand aan de Prof. Keesomlaan overeen om de locatie te gaan gebruiken voor de opvang van 290 asielzoekers in het pand, voor een periode van vijf jaar. Gemeente Amstelveen maakte dat op 19 december wereldkundig.

Volgorde particpatie

Actief voor Amstelveen vraagt zich nog altijd af of het in een participatietraject niet wenselijk is om éérst met bewoners en ondernemers in de omgeving contact te treden over een asielopvanglocatie en dus niet nàdat er een onomkeerbare beslissing is genomen. De partij wil weten wat de reden is dat het College van B en W voor deze volgorde kiest. In dat verband wil Becker bijvoorbeeld ook weten of het College van B en W niet beter eerst contact had kunnen opnemen met de bezorgde Joodse gemeenschap in de omgeving en niet pas nadat de beslissing is genomen.

Veiligheid

In de eerdere schriftelijke beantwoordingen geeft het College aan alert te zijn op de veiligheid van ondernemers en omwonende in het geplande gebied en indien nodig in actie te komen. Becker vraagt zich af waarom het College van B en W niet nu al een veiligheidsplan paraat heeft.

Spreidingswet

Becker wijst erop dat de gemeenteraad op 22 februari 2023 (met alleen tegenstemmen van Actief voor Amstelveen, BVNL en 50+), een voorstel heeft aangenomen om de kaders voor asielopvang vast te stellen met een gelimiteerde opvang van 360 asielzoekers. Hoewel het College van B en W in de eerdere beantwoording op de vragen van Becker  aangeeft alleen invulling aan deze kaders (360 asielzoekers) te geven, vraagt Actief voor Amstelveen zich af of nu de spreidingswet is aangenomen en er nog geen concrete maatregelen tegen nieuwe instroom zijn genomen, het college alsnog buiten deze eerder afgesproken kaders gaat treden en mogelijk méér asielzoekers in Amstelveen gaat opvangen.

Amsterdam

Tot slot wil Actief voor Amstelveen weten hoe het College van B en W ertegen over staat dat gemeente Amsterdam buurgemeenten heeft voorgesteld om zelf meer asielzoekers te kunnen opvangen (met royale financiële ondersteuning van het COA), als de buurgemeenten het Amsterdamse quotum statushouders (lees huisvesting) opnemen.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.