De wijk Kronenburg (Beeld: gemeente Amstelveen)

Actief voor Amstelveen blijft kritisch op asielopvang Amstelveen

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen gaat tijdens de komende raadsvergadering aanvullende mondelinge vragen stellen over het beleid dat het College van B en W volgt inzake de asielopvang in Amstelveen, onder andere over de opvang van een kleine 300 asielzoekers in een leegstaand kantorengebouw in Kronenburg.

Fractievoorzitter Michel Becker van Actief voor Amstelveen stelde eerder schriftelijke vragen over de asielopvang in Amstelveen. De partij meldde eind december de asielopvang in Nederland sowiesi niet meer te begrijpen. Becker blijkt niet tevreden over de beantwoording van zijn vragen en zal daarom in de komende gemeenteraadsvergadering (31 januari 2024) diverse aanvullende vragen mondeling stellen

Kronenburg

Het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) kwam eind vorig jaar met de eigenaar van een leegstaand kantoorpand aan de Prof. Keesomlaan overeen om de locatie te gaan gebruiken voor de opvang van 290 asielzoekers in het pand, voor een periode van vijf jaar. Gemeente Amstelveen maakte dat op 19 december wereldkundig.

Volgorde particpatie

Actief voor Amstelveen vraagt zich nog altijd af of het in een participatietraject niet wenselijk is om éérst met bewoners en ondernemers in de omgeving contact te treden over een asielopvanglocatie en dus niet nàdat er een onomkeerbare beslissing is genomen. De partij wil weten wat de reden is dat het College van B en W voor deze volgorde kiest. In dat verband wil Becker bijvoorbeeld ook weten of het College van B en W niet beter eerst contact had kunnen opnemen met de bezorgde Joodse gemeenschap in de omgeving en niet pas nadat de beslissing is genomen.

Veiligheid

In de eerdere schriftelijke beantwoordingen geeft het College aan alert te zijn op de veiligheid van ondernemers en omwonende in het geplande gebied en indien nodig in actie te komen. Becker vraagt zich af waarom het College van B en W niet nu al een veiligheidsplan paraat heeft.

Spreidingswet

Becker wijst erop dat de gemeenteraad op 22 februari 2023 (met alleen tegenstemmen van Actief voor Amstelveen, BVNL en 50+), een voorstel heeft aangenomen om de kaders voor asielopvang vast te stellen met een gelimiteerde opvang van 360 asielzoekers. Hoewel het College van B en W in de eerdere beantwoording op de vragen van Becker  aangeeft alleen invulling aan deze kaders (360 asielzoekers) te geven, vraagt Actief voor Amstelveen zich af of nu de spreidingswet is aangenomen en er nog geen concrete maatregelen tegen nieuwe instroom zijn genomen, het college alsnog buiten deze eerder afgesproken kaders gaat treden en mogelijk méér asielzoekers in Amstelveen gaat opvangen.

Amsterdam

Tot slot wil Actief voor Amstelveen weten hoe het College van B en W ertegen over staat dat gemeente Amsterdam buurgemeenten heeft voorgesteld om zelf meer asielzoekers te kunnen opvangen (met royale financiële ondersteuning van het COA), als de buurgemeenten het Amsterdamse quotum statushouders (lees huisvesting) opnemen.


Meer nieuws

Sport vandaag 09:00

Siem de Jong openhartig over zijn voetbalcarrière en het EK

Amstelveen - Siem de Jong (35) behoeft eigenlijk geen introductie. De aanvallende middenvelder zette vorig jaar een punt achter zijn indrukwekkende voetbalcarrière die in het teken stond van titels, maar ook zeker van blessures. In het Oude Dorp in Amstelveen blikt hij terug op de afgelopen jaren en spreekt hij over zijn hoogtepunten, uitdagingen en natuurlijk het aankomende EK.

Verkeer & Vervoer gisteren 17:49

Rijksweg A9 bij Amstelveen vrijdagavond eerder dicht vanwege verwachte harde wind

Amstelveen - Rijkswaterstaat is genoodzaakt om de A9 bij Amstelveen - in de richting van Utrecht/Almere - vanavond (vrijdag 14 juni) eerder af te sluiten dan aanvankelijk gepland. De snelweg gaat om 20.00 uur op slot in plaats van 23.00 uur, omdat er stevige wind wordt verwacht die de geplande werkzaamheden kunnen dwarsbomen.

Kunst & Cultuur gisteren 14:00

Topvioliste Anne Bazen stond in halve finale Prinses Christina Concours

Amstelveen - De Amstelveense violiste Anne Bazen (16) was zes jaar oud toen ze voor het eerst viool speelde. Naar eigen zeggen heeft ze het instrument tot op de dag van vandaag niet meer losgelaten. In april stond ze in de halve finale van het Prinses Christina Concours, een toonaangevende klassieke muziekwedstrijd voor jonge talenten tussen de 12 en 19 jaar.

Algemeen gisteren 12:07

Groep Amstelveense ouderen heeft onvoldoende geld om goed te eten

Amstelveen - In Amstelveen is een groep ouderen die niet genoeg geld heeft om goed te eten. Onder deze ouderen bestaat daarover veel schaamte. Ook blijkt dat de ouderen die afhankelijk zijn van de Voedselbank, het vervoer naar de Voedselbank als probleem ervaren.