De Olmenhof

Actief voor Amstelveen blijft strijden voor woonplek jongeren Olmenhof

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen blijft zich inzetten voor de in de Olmenhof woonachtige jongeren die  moeten vertrekken vanwege het aflopen van het huurcontract en de aangekondigde opvang van Oekraïense vluchtelingen in het gebouw. De partij vraagt het College van B en W om de jongeren langer te verzekeren van een woonplek.

De partij meldt: ‘Burgemeester en wethouders onthulden deze maand dat in de Olmenhof nu daadwerkelijk Oekraïense ontheemden tijdelijke huisvesting krijgen. De gemeente vindt dat een heel goed plan want dat verbetert volgens het college de woonomstandigheden van de ontheemden enorm ten opzichte van de hotelbewoning waarin deze mensen op dit moment wonen.’

In de steek gelaten

Maar dat statement staat naar de mening van Gonnie van Rietschoten, raadslid van Actief voor Amstelveen,  in schril contrast met de woonomstandigheden van de huidige jonge bewoners die hun huisvesting moeten verlaten.  Van Rietschoten: ‘Het is toch niet van deze tijd deze mensen gewoon in de steek te laten; er wordt helemaal niets voor hen gedaan’.

Van Rietschoten vraagt het College een hand over het hart te strijken en alsnog te overwegen om binnen de ruimte die de gemeente gaat huren voor de opvang van ontheemden, ook de 15 jongeren nog een aantal maanden van woonruimte te verzekeren. ‘In ieder geval tot 2 oktober 2025, de einddatum van het huurcontract dat de gemeente aangaat met Woonzorg Nederland,’ aldus Van Rietschoten.

Vragen

Daarnaast heeft Actief voor Amstelveen nog een aantal andere vragen over de huisvesting van de ontheemden. Zo wil de partij eten of de eigenaar van het pand gaat meebetalen aan de opknapbeurt van het gebouw.  En of het college met zekerheid kan zeggen dat deze grote investering en de beoogde huuropbrengst er niet toe zal leiden dat de eigenaar na afloop van het huurcontract op 2 oktober 2025, de sloop en herbouw van een nieuw complex voor ouderen gaat uitstellen om het pand opnieuw te verhuren. Ook vraagt Actief voor Amstelveen zich af of de gemeente kan garanderen dat de huur van de Olmenhof door de gemeente stopt op 2 oktober 2025 en niet verlengd gaat worden, waardoor de sloop en herbouw uitgesteld moet worden.

Inventaris

Van Rietschoten gaat ook in op de het voornemen van het college om de nieuwe inventaris die nodig is voor de huisvesting in te zetten op een volgende locatie. 'Dat suggereert dat na afloop van het huurcontract voor de vluchtelingen opnieuw een andere tijdelijke locatie wordt gezocht.'  De partij wil weten of het college al die verhuisbewegingen wel verantwoord vindt voor het welzijn van de vluchtelingen.

Kosten

Tenslotte heeft Actief voor Amstelveen vragen over de kosten van de operatie: ‘De nutskosten zijn nu gebaseerd op het huidige werkelijke gebruik. Toch wonen er straks nog meer inwoners dan in de huidige situatie. 'Hoe wordt hier rekening mee gehouden? De kosten die gemaakt worden voor de opvang van ontheemden uit de Oekraïne worden momenteel vergoed door de SPUK A16 Bekostigingsregeling. Daarbij kunnen de kosten die gemaakt worden voor het geschikt maken van gebouwen voor opvang ingediend worden bij de Nationale Opvang Organisatie. Toch zijn de vergoedingen allerminst zeker. Wat gaat er gebeuren als de kosten niet volledig vergoed worden en de opvang van ontheemden ná 2025 nog nodig is?,' vraagt de partij zich tot slot af.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.