Pixabay.com

Actief voor Amstelveen blijft vechten voor gemeentelijk steunpakket in 'barre tijden'

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is niet blij dat het College van B en W nog geen extra maatregelen treft om Amstelveners die in nood zijn gekomen door torenhoge energierekeningen te helpen met een noodpakket. De partij deed hiertoe al diverse oproepen.

‘Het kan niemand ontgaan dat momenteel vele inwoners en bedrijven niet of moeilijk de sterk verhoogde energierekening kunnen betalen. De eerste levensbehoeftes komen in het geding. Mensen komen in de kou te zitten en bedrijven moeten hun deuren sluiten. Dat zijn vreselijke vooruitzichten,’ stelt fractievoorzitter Michel Becker in een persbericht van de partij.

Onbevredigend

‘Actief voor Amstelveen stelde 14 augustus jongstleden schriftelijke vragen aan het college van B&W en stelde daarbij de pijnpunten aan de kaak,' zegt Becker.  'Helaas was de reactie van het college - om het mild uit te drukken - onbevredigend’.

Het College van B en W gaf kortgezegd aan dat het voor extra steunmaatregelen afhankelijk  is van Rijksregelgeving en onderneemt vooralsnog geen actie.

Foto Michel Becker fractievoorzitter AVA.jpg
Michel Becker (AVA)

Becker neemt geen genoegen meet het afschuiven op het Rijk: ‘We geven het niet zomaar op, we gaan met mondelinge vragen tijdens de raadsvergadering van woensdag aanstaande  proberen alsnog toezeggingen voor een steunpakket te krijgen”. 

Voedselbank

Actief voor Amstelveen wil dat het college toezegt incidentele instrumenten, zoals bijzondere bijstand, eerder en ruimer in te zetten voor ondersteuning van ouderen, studenten en mensen met inkomens net boven het sociaal minimum. Dit om te voorkomen dat deze groepen zich bij de Voedselbank moeten melden.

Noodfonds

Ook wordt gevraagd een noodfonds op te richten voor noodlijdende inwoners met inkomens net boven het sociaal minimum, MKP en ZZP-ondernemers. ‘Zij kunnen daarop beroep doen voor bijvoorbeeld een renteloze lening om hun energienota te betalen. Tevens wordt het college uitgenodigd om inwoners en noodlijdende bedrijven ruimhartig uitstel van betaling te verlenen van gemeentelijke belastingen.

Crisisteam

Tenslotte stelt Actief voor Amstelveen voor om een tijdelijk crisisteam in het leven te roepen om met spoed binnenkomende hulpaanvragen af te handelen.

Oppositiepartij AVA maakt met twee zetels onderdeel uit van de gemeenteraad. De gemeenteraad telt 37 zetels en bestaat uit 12 politieke partijen. De coalitie bestaat uit VVD, D66, Pvda en GvA.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 09:26

Stemmen op nieuw kunstwerk in wijkpark Middenhoven

Amstelveen - In Wijkpark Middenhoven komt een nieuw kunstvriendelijk kunstwerk. De Adviescommissie Beeldende Kunst (ABK) heeft kunstenaar Cindy Bakker geselecteerd voor dit kunstwerk. Zij maakte twee schetsontwerpen. Amstelveners kunnen via denkmee.amstelveen.nl stemmen op een van de twee werken.

Algemeen gisteren 15:53

Amstelveners laten subsidie voor groene gevel en verticale tuin links liggen

Amstelveen - Ondanks dat er een ruime subsidieregeling beschikbaar is, heeft de gemeente Amstelveen dit jaar exact nul subsidie-aanvragen van inwoners gehad voor het aanleggen van een zogenoemde ‘groene gevel’ of ‘verticale tuin’. Wel is er vraag naar subsidie voor groene (sedum) daken en geveltuintjes, maar ook die blijven achter.

Algemeen gisteren 13:52

'Streep door nieuw horecapaviljoen in recreatiegebied Poeloever Amstelveen'

Amstelveen - Amstelveen lijkt een ferme streep te hebben gezet door de ontwikkeling van een nieuw horeca-paviljoen aan De Poel. Over een nieuw paviljoen wordt al jaren gesproken, maar wethouder Herbert Raat geeft in een blog aan er inmiddels geen energie meer in te steken.

Amstelveen van voorheen 2 okt. 2022 20:53

Amstelveen van voorheen (319)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 319 een oude en bijzondere kopergravure getiteld ‘t Dorp Amstelveen.