Pixabay.com

Actief voor Amstelveen blijft vechten voor gemeentelijk steunpakket in 'barre tijden'

Amstelveen – De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen (AVA) is niet blij dat het College van B en W nog geen extra maatregelen treft om Amstelveners die in nood zijn gekomen door torenhoge energierekeningen te helpen met een noodpakket. De partij deed hiertoe al diverse oproepen.

‘Het kan niemand ontgaan dat momenteel vele inwoners en bedrijven niet of moeilijk de sterk verhoogde energierekening kunnen betalen. De eerste levensbehoeftes komen in het geding. Mensen komen in de kou te zitten en bedrijven moeten hun deuren sluiten. Dat zijn vreselijke vooruitzichten,’ stelt fractievoorzitter Michel Becker in een persbericht van de partij.

Onbevredigend

‘Actief voor Amstelveen stelde 14 augustus jongstleden schriftelijke vragen aan het college van B&W en stelde daarbij de pijnpunten aan de kaak,' zegt Becker.  'Helaas was de reactie van het college - om het mild uit te drukken - onbevredigend’.

Het College van B en W gaf kortgezegd aan dat het voor extra steunmaatregelen afhankelijk  is van Rijksregelgeving en onderneemt vooralsnog geen actie.

Foto Michel Becker fractievoorzitter AVA.jpg
Michel Becker (AVA)

Becker neemt geen genoegen meet het afschuiven op het Rijk: ‘We geven het niet zomaar op, we gaan met mondelinge vragen tijdens de raadsvergadering van woensdag aanstaande  proberen alsnog toezeggingen voor een steunpakket te krijgen”. 

Voedselbank

Actief voor Amstelveen wil dat het college toezegt incidentele instrumenten, zoals bijzondere bijstand, eerder en ruimer in te zetten voor ondersteuning van ouderen, studenten en mensen met inkomens net boven het sociaal minimum. Dit om te voorkomen dat deze groepen zich bij de Voedselbank moeten melden.

Noodfonds

Ook wordt gevraagd een noodfonds op te richten voor noodlijdende inwoners met inkomens net boven het sociaal minimum, MKP en ZZP-ondernemers. ‘Zij kunnen daarop beroep doen voor bijvoorbeeld een renteloze lening om hun energienota te betalen. Tevens wordt het college uitgenodigd om inwoners en noodlijdende bedrijven ruimhartig uitstel van betaling te verlenen van gemeentelijke belastingen.

Crisisteam

Tenslotte stelt Actief voor Amstelveen voor om een tijdelijk crisisteam in het leven te roepen om met spoed binnenkomende hulpaanvragen af te handelen.

Oppositiepartij AVA maakt met twee zetels onderdeel uit van de gemeenteraad. De gemeenteraad telt 37 zetels en bestaat uit 12 politieke partijen. De coalitie bestaat uit VVD, D66, Pvda en GvA.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport vandaag 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.

Algemeen vandaag 13:00

Amstelveense leerlingen Bomenschool verplanten 100 bomen tijdens Nationale Boomfeestdag

Amstelveen - Op de Amstelveense Bomenschool zijn in de afgelopen drie jaar al ruim 1500 bomen geplant en verzorgd door enthousiaste leerlingen van verschillende basisscholen in Amstelveen. Nu een deel van deze jonge bomen zich in recordtempo ontwikkelt, gaan kinderen dit najaar 100 bomen verplanten tijdens de landelijke viering van de Nationale Boomfeestdag 2023. Wethouder Floor Gordon bracht onlangs een bezoek aan de Bomenschool aan Langs de Akker.  

Algemeen vandaag 12:00

Bezoek verschillende workshops tijdens de ‘Doe-het-duurzaam markt’ op 7 oktober

Amstelveen - Tijdens de Doe-het-duurzaam markt op zaterdag 7 oktober 2023 in het Noorddamcentrum zijn er diverse marktkramen met leveranciers van zonnepanelen, groene daken, hybride warmtepompen en een doe-het-zelf markt met energiebesparende materialen. Naast de markt worden er gedurende de dag verschillende presentaties en workshops gegeven.