Woonwagens aan Galjoen, tussen Waardhuizen en de Nesserlaan. (Archief)

Actief voor Amstelveen en CDA willen onderzoek naar uitbreidingsbehoefte woonwagens

Amstelveen - De lokale politieke partij Actief voor Amstelveen zal samen met het CDA in de komende gemeenteraadsvergadering een motie indienen, waarin het College van B en W wordt gevraagd te onderzoeken of er behoefte is aan uitbreiding van de woonwagencapaciteit in Amstelveen.

Actief voor Amstelveen en het CDA stellen dat veel gemeenten aan het eind van de vorige eeuw ten onrechte zijn overgegaan tot een uitsterfbeleid van woonwagens, hetgeen volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens inbreuk maakt op het recht op privé- en familieleven van woonwagenbewoners.

Rechten woonwagenbewoners respecteren

De partijen zijn van mening dat de fundamentele rechten van woonwagenbewoners gerespecteerd dienen te worden: ‘Zolang er vanuit deze doelgroep vraag naar huisvesting op het woonwagenkamp is, uitzonderingen daargelaten, er geen sprake kan zijn van afbouw huidige capaciteit,’ word gemeld in de motie.

Geen stenen rijtjeshuizen

‘De woonwagencultuur is immaterieel erfgoed. Woonwagenbewoners hebben een eigen manier van leven en cultuur. De wagens en caravans lijken tegenwoordig vaak op gewone huizen, maar zijn dat niet. Voor de woonwagenbewoners is het belangrijk dat hun wagen geen stenen rijtjeshuis is met fundering en dat de vloer boven het maaiveld ligt met een opstapje naar de voordeur’

In gesprek

AVA vindt dat indien er behoefte blijkt aan meer woonwagens, dat de grondeigenaar samen met de wooncorporatie als verhuurder, met woonwagenbewoners hiertoe de mogelijkheden moeten bespreken. Ook vindt AVA dat het woonwagenbeleid geïntegreerd dient te worden in de gemeentelijke Woonvisie.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.