Cobra Museum (archeif)

Adviesraad laat weinig heel van door Cobra Museum ingediend 'Masterplan'

Amstelveen - De onafhankelijke Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) laat weinig heel van het Masterplan dat het Cobra Museum heeft gepresenteerd om het museum uit het slop te trekken en toekomstbestendig te maken. Het plan, getiteld Samenspel, wordt door de AAC nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.

Dat blijkt uit het gepubliceerde advies van de AAC over het Masterplan, dat door het College van B en W openbaar is gemaakt. De eerste reactie van het College op het Masterplan - waarin het advies was meegewogen - was al allerminst lovend, de AAC doet daar nog een schepje bovenop en serveert het Masterplan vrijwel volledig af. Ook uit de Adviesraad ferme kritiek op het bestuur en de directie van het museum: 'die voldoen nu niet.'

Discutabel

Samenvattend concludeert de AAC op basis van het Masterplan dat er onvoldoende vertrouwen is in het exploitatiemodel en het bedrijfsmodel van het Cobra Museum en dat het creatieve ondernemerschap te zwak is. Ook  is er volgens de AAC sprake van onvoldoende risicobeheersing en wordt de organisatorische kwaliteit van het huidige museum discutabel genoemd. 

Uit het vrijgegeven advies blijkt feitelijk dat de AAC vindt dat het Masterplan op haast alle cruciale punten tekort schiet.  Zo heeft de AAC aan de hand van het ingediende plan ‘onvoldoende vertrouwen in een duurzame exploitatie van het museum' en vindt de adviesraad dat 'een onevenredig grote financiële bijdrage van gemeente Amstelveen wordt verwacht.'

Ook de continuering van de huidige samenstelling van de organisatie - zoals in het plan beschreven - ziet de AAC als een bedreiging voor de toekomst: 'Het vergroot de kans van herhaling van dezelfde problemen in de toekomst.' Daarbij noemt de AAC ook de tentoonstellingsprogrammering onvoldoende vernieuwend en sluit die programmering bovendien volgens de AAC niet aan bij de huidige tijd.

Wollig

‘De hoop was een vernieuwend plan te lezen, maar het plan leest eerder als losse onderdelen die samen zijn gebracht en geen integraal doordacht geheel vormen. Het plan levert veel ideeën maar kent weinig focus en ontbeert concrete uitwerking en een verantwoorde financiële onderbouwing. De vele ideeën zijn wollig en klinken als plannen van gisteren en niet van morgen. Ook zijn er te weinig ‘jonge en frisse’ invloeden in verweven,’ zo stelt de AAC

Andere organisatie, bestuur en directie

De AAC is van mening dat als het Cobra Museum een kans wil maken in de toekomst  er uit een ander financieel en creatief vat getapt moet  gaan worden: 'Het museum behoeft verfrissende nieuwe ideeën en meer ondernemingszin. Daarvoor is een andere organisatie, bestuur en directie essentieel. Het is pijnlijk en het gaat iedereen enorm aan het hart, maar het bedrijfsmodel, de directie en het bestuur voldoen nu niet.'

Geen dynamiek en ondernemerschap

De AAC moemt het merk Cobra sterk verbonden met Amstelveen en dat merk verdient het volgens de AAC ook om voor Amstelveen behouden te blijven.: 'Het erfgoed van Cobra op een veelzijdige manier neerzetten, blijft een mogelijkheid. Moet het museum voortbestaan op de huidige plek? Moet het met dit bestuur? Hier worden vraagtekens bij geplaatst. Wat vooral gemist wordt in het aangeleverde plan is de dynamiek en het ondernemerschap.' Zo begrijpt de AAC niet waarom er geen essentieel marktonderzoek is gedaan onder bedrijven en inwoners.

Komende woensdag (15 november) ligt het Masterplan voor bij de gemeenteraad.

De Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) adviseert de gemeenteraad over de visie op kunst en cultuur en bestaat sinds 2019.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:00

Kimberley Klaver: van actrice naar auteur

Amstelveen - De in Amstelveen geboren Kimberley Klaver (38) was lange tijd als actrice te zien in tv-series als SpangaS, Voetbalvrouwen en Vechtersvrouwen, had rollen in de Nederlandse films Verliefd op Ibiza en F*ck de Liefde 2 en was een tijd te horen als radio-dj bij Qmusic. Inmiddels is ze auteur: in 2022 kwam Zuid moeders breken niet uit, een boek dat in de Bestsellerlijst belandde. Vorige maand verscheen deel 2, Zuid moeders hebben geen geheimen. Ook dit boek werd direct een bestseller. 

Algemeen vandaag 08:21

Burgemeester en wethouder Economische Zaken op bedrijventour in Amstelveen

Amstelveen - Op 9 juli 2024 waren burgemeester Tjapko Poppens en wethouder Economische Zaken Adam Elzakalai weer op bedrijventour in Amstelveen. De tour ging dit keer langs twee bedrijven in de zakelijke dienstverlening: BDO Nederland aan de Krijgsman en het ABN AMRO Datacenter.

Kunst & Cultuur gisteren 14:43

Tweede Kunstprijs van de Raad uitgereikt aan jong talent

Amstelveen - In Museum JAN is gisteravond voor de tweede keer de Amstelveense Kunstprijs van de Raad uitgereikt. De prijs is een initiatief van de gemeenteraad en geeft jong veelbelovend talent de kans zich te laten zien en verder te ontwikkelen. De winnende kunstenaar dit jaar is Inka Hilsenbek, eindexamenkandidaat van de Gerrit Rietveld Academie.

Algemeen gisteren 13:25

College waarschuwt ouders brugklassers voor gevaar fatbikes

Amstelveen - Het college van burgemeester en wethouders stuurt deze week een brief aan de ouders/verzorgers van scholieren die na de zomervakantie voor het eerst naar een middelbare school in Amstelveen gaan. Zij waarschuwt hierin voor het gevaar van snelle e-bikes en fatbikes in het verkeer.

Algemeen gisteren 11:53

Nieuwe theatermakers nemen De Landing Uilenstede over tijdens zomer

Amstelveen - Theaterbroedplaats De Landing is een artistieke huiskamer voor zowel nieuwe makers als gevestigde artiesten. In aanloop naar de verbouwing die deze zomer plaatsvindt, geeft De Landing de sleutels tijdelijk uit handen aan jonge theatermakers om hun nieuwe voorstelling een kickstart te kunnen geven.

Algemeen gisteren 09:50

Gratis zwemmen met Amstelveenpas

Amstelveen - Houders van de Amstelveenpas kunnen ook deze zomervakantie weer gratis zwemmen bij zwembad De Meerkamp. “Vorig jaar was de actie een succes, het is fijn dat we het dit jaar opnieuw kunnen aanbieden”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.