Cobra Museum (archeif)

Adviesraad laat weinig heel van door Cobra Museum ingediend 'Masterplan'

Amstelveen - De onafhankelijke Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) laat weinig heel van het Masterplan dat het Cobra Museum heeft gepresenteerd om het museum uit het slop te trekken en toekomstbestendig te maken. Het plan, getiteld Samenspel, wordt door de AAC nagenoeg met de grond gelijk gemaakt.

Dat blijkt uit het gepubliceerde advies van de AAC over het Masterplan, dat door het College van B en W openbaar is gemaakt. De eerste reactie van het College op het Masterplan - waarin het advies was meegewogen - was al allerminst lovend, de AAC doet daar nog een schepje bovenop en serveert het Masterplan vrijwel volledig af. Ook uit de Adviesraad ferme kritiek op het bestuur en de directie van het museum: 'die voldoen nu niet.'

Discutabel

Samenvattend concludeert de AAC op basis van het Masterplan dat er onvoldoende vertrouwen is in het exploitatiemodel en het bedrijfsmodel van het Cobra Museum en dat het creatieve ondernemerschap te zwak is. Ook  is er volgens de AAC sprake van onvoldoende risicobeheersing en wordt de organisatorische kwaliteit van het huidige museum discutabel genoemd. 

Uit het vrijgegeven advies blijkt feitelijk dat de AAC vindt dat het Masterplan op haast alle cruciale punten tekort schiet.  Zo heeft de AAC aan de hand van het ingediende plan ‘onvoldoende vertrouwen in een duurzame exploitatie van het museum' en vindt de adviesraad dat 'een onevenredig grote financiële bijdrage van gemeente Amstelveen wordt verwacht.'

Ook de continuering van de huidige samenstelling van de organisatie - zoals in het plan beschreven - ziet de AAC als een bedreiging voor de toekomst: 'Het vergroot de kans van herhaling van dezelfde problemen in de toekomst.' Daarbij noemt de AAC ook de tentoonstellingsprogrammering onvoldoende vernieuwend en sluit die programmering bovendien volgens de AAC niet aan bij de huidige tijd.

Wollig

‘De hoop was een vernieuwend plan te lezen, maar het plan leest eerder als losse onderdelen die samen zijn gebracht en geen integraal doordacht geheel vormen. Het plan levert veel ideeën maar kent weinig focus en ontbeert concrete uitwerking en een verantwoorde financiële onderbouwing. De vele ideeën zijn wollig en klinken als plannen van gisteren en niet van morgen. Ook zijn er te weinig ‘jonge en frisse’ invloeden in verweven,’ zo stelt de AAC

Andere organisatie, bestuur en directie

De AAC is van mening dat als het Cobra Museum een kans wil maken in de toekomst  er uit een ander financieel en creatief vat getapt moet  gaan worden: 'Het museum behoeft verfrissende nieuwe ideeën en meer ondernemingszin. Daarvoor is een andere organisatie, bestuur en directie essentieel. Het is pijnlijk en het gaat iedereen enorm aan het hart, maar het bedrijfsmodel, de directie en het bestuur voldoen nu niet.'

Geen dynamiek en ondernemerschap

De AAC moemt het merk Cobra sterk verbonden met Amstelveen en dat merk verdient het volgens de AAC ook om voor Amstelveen behouden te blijven.: 'Het erfgoed van Cobra op een veelzijdige manier neerzetten, blijft een mogelijkheid. Moet het museum voortbestaan op de huidige plek? Moet het met dit bestuur? Hier worden vraagtekens bij geplaatst. Wat vooral gemist wordt in het aangeleverde plan is de dynamiek en het ondernemerschap.' Zo begrijpt de AAC niet waarom er geen essentieel marktonderzoek is gedaan onder bedrijven en inwoners.

Komende woensdag (15 november) ligt het Masterplan voor bij de gemeenteraad.

De Amstelveense Adviesraad Cultuur (AAC) adviseert de gemeenteraad over de visie op kunst en cultuur en bestaat sinds 2019.


Meer nieuws

Kunst & Cultuur vandaag 15:32

Amstelveen Triënnale 2024: Amstelveense kunstenaars kunnen zich nu aanmelden

Amstelveen - Elke drie jaar organiseren drie Amstelveense culturele instellingen een tentoonstelling met en voor Amstelveense kunstenaars. In 2024 vindt de negende editie van de Amstelveen Triënnale plaats, georganiseerd door het Cobra Museum voor Moderne Kunst, Museum JAN en Platform C.

Horeca vandaag 13:02

Silversant doet weer mee aan Nationale Snertdag

Amstelveen - Op zondag 10 december vindt alweer de zesde editie plaats van de nationale snertdag. Ruim tweeduizend 50-plussers maken op honderd locaties van een snertdag een feestdag. Ook in Amstelveen wordt er snert gegeten en wel bij Silversant, dat zestig ‘snert-eters’ zal ontvangen.

Amstelveen van voorheen gisteren 19:48

Amstelveen van voorheen (379)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 379 een oude foto van Plein 60.

Zakelijk gisteren 12:06

Revolutie op Wielen: Ontdek de Nieuwe C-HR op 9 december bij Toyota Van Ekris Mijdrecht!

Amstelveen / Mijdrecht - Wij nodigen u graag uit op 9 december voor een bijzondere gelegenheid. Kom langs bij Toyota van Ekris in Mijdrecht en ontdek de volledig nieuwe Toyota C-HR, een toonbeeld van innovatie en stijl. Met zijn futuristische design, efficiënte hybride motoropties, en een luxueus, technologisch geavanceerd interieur, zet de nieuwe C-HR een nieuwe standaard in zijn klasse.

Verkeer & Vervoer gisteren 09:23

Tram 25 valt midden op kruispunt stil

Amstelveen - Tram 25 is zondagochtend in Middenhoven op een ongelukkige plek stilgevallen, namelijk midden op het kruispunt Dr. Willem Dreesweg/Melkweg. Daardoor raakte het kruispunt volledig geblokkeerd voor al het verkeer. Nadat de tram weer in beweging was gekomen, werd de 25 vervolgens gestremd door een defecte bovenleiding.