Afval naast ondergrondse containers: gemiddeld drie meldingen per dag

Amstelveen - Bij het gemeentelijke Team Handhaving komen per werkdag gemiddeld drie meldingen binnen van dumpingen van afval naast ondergrondse containers.

Dat blijkt uit een brief van het College van B en W aan de gemeenteraad. Het neerzetten van afval naast containers is een grote ergernis in Amstelveen. Het gaat daarbij meestal om dumpingen van grof afval, in plaats van restafval.

Hotspots

De gemeente telt elf hotspots waar met grote regelmaat afval naast containers wordt gedumpt.. De hotspots zijn locaties waar meer dan twee keer per week voor een periode van vier weken elke keer minimaal twee stuks afval (onafhankelijk van de afmeting) bij een (goed functionerende) container worden gevonden. De gemeente noemt dat 'bijplaatsingen'. Op sommige van die hotspots zijn al speciale containertuintjes aangelegd, zoals aan de Vijverlaan. Inmiddels zijn er in Amstelveen acht containertuintjes aangelegd, die worden betaald (zo'n 16.000 euro) vanuit de zwerfafvalsubsidie van Stichting Nederland Schoon.

Stickers en onderzoek

Dit jaar zijn ook op meer dan 1300 containers in Amstelveen afvalstickers geplaatst, die wijzen op de boete die volgt als mensen betrapt worden op het dumpen van afval naast containers. Ook is onderzocht wat de kosten zijn om in het weekend door een externe partij extra rondes te laten rijden om (grof)vuil plaatsingen naast containers te verwijderen en volle containers te legen. De totale kosten voor het ophalen van bijplaatsingen en extra inzet van handhaving worden geschat op een kwart miljoen per jaar. 

In het najaar van 2020 wordt, in overleg met stichting Nederland Schoon, ook nog onderzoek gedaan naar aanvullende maatregelen en acties om zwerfafval tegen te gaan. 


Meer nieuws

112 gisteren 11:16

Handhavers Amstelveen grijpen jonge straatrovers

Amstelveen - Handhavers van gemeente Amstelveen hebben vanmorgen twee jonge straatrovers weten te overmeesteren, die een leeftijdsgenoot hadden beroofd van iPods en een mobiele telefoon.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:08

‘Hopen dat veel Amstelveners stoppen met roken’

Amstelveen - Wethouder Marijn van Ballegooijen (Zorg, PvdA) hoopt dat dit jaar veel Amstelveners meedoen met de nationale Stoptober-actie en daarmee een steun in de rug krijgen om te stoppen met roken.

Algemeen 24 sep. 2020 16:00

Nieuwe kinderburgemeester Elina aan de slag

Amstelveen - Met het omhangen van de keten en het uitspreken van de eed is Elina gisterenavond geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Amstelveen. 

Corona Amstelveen 24 sep. 2020 13:58

Positieve coronatesten: Amstelveen grootste stijger in regio

Amstelveen - Van alle gemeenten in de regio Amsterdam-Amstelland was in Amstelveen afgelopen week veruit de grootste relatieve stijging van positieve GGD-coronatesten waar te nemen. 140 Amstelveners testten in week 38 positief, terwijl 1101 Amstelveners werden getest.