Amstelveen Sport

Ajacied Carel Eiting legt krans bij Olympisch Stadion

Amstelveen – Het is komende zaterdag weer tijd voor de Nationale Sportherdenking. Bij het Olympisch Stadion zullen onder meer wethouder Rob Ellermeijer en Ajacied Carel Eiting kransen gaan leggen ter nagedachtenis voor de tijdens de Tweede Wereldoorlog gevallen sporters.

De jaarlijkse Nationale Sportherdenking vindt op 4 mei om 12.30 uur plaats bij het beeld Prometheus bij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dit jaar is het thema basketbal in de Tweede Wereldoorlog.

Geheim

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog was basketbal nog een jonge sport in Nederland met alleen in Amsterdam een competitie. Opmerkelijk was dat er tijdens de laatste oorlogsjaren een geheime competitie met eigen regels werd gespeeld in Rotterdam. Hieraan deden ook enkele Amsterdammers mee omdat ze in hun eigen stad niet meer konden spelen.

Canadese soldaten die bij de bevrijding waren betrokken, hebben vervolgens in Rotterdam heel veel gedaan om het basketbal verder te ontwikkelen. Ook in Amsterdam waren ze betrokken bij de wederopbouw van het basketbal. Een belangrijk basketbalbestuurder uit die tijd was Dick Schmüll. Na de Tweede Wereldoorlog kwam rolstoelbasketbal op, onder andere door de vele oorlogsinvaliden. Rolstoelbasketbal is vanaf 1960 een officiële sport op de Paralympische Spelen.

Demonstratiewedstrijden

Tijdens de ceremoniële herdenking zullen wethouder sport van Amstelveen Rob Ellermeijer en wethouder sport van Amsterdam Simone Kukenheim samen een krans leggen ter nagedachtenis van de gevallen sporters in de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zal de in Amstelveen opgegroeide Carel Eiting namens Ajax een krans leggen.

De Amstelveense Basketbal vereniging MBCA verzorgt voor en na de ceremoniële herdenking demonstratiewedstrijden. De eerste wedstrijd begint volgens een persbericht van Amstelveen Sport al om 12.00 uur.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 18:13

Museumspoorlijn Amstelveen definitief tot monument verklaard

Amstelveen - Het Amstelveense gedeelte van de museumspoorlijn die loopt tussen Bovenkerk in Amstelveen en het Haarlemmermeerstation in Amsterdam, is vandaag definitief aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de cultuurhistorische waarde.   

Verkeer & Vervoer gisteren 14:17

Amstelveen stelt verbreding van Bovenkerkerweg uit: nu te duur

Amstelveen - De verdubbeling van de drukke Bovenkerkerweg wordt uitgesteld tot 2023. Tijdens de voorbereiding is gebleken dat de weg in z’n geheel vernieuwd moet worden en deze extra kosten wil de gemeente niet maken tijdens de coronacrisis.