Pixabay

Alarm om toenemend aantal Amstelveense jongeren met gameverslaving

Amstelveen - ‘We ontvangen steeds meer signalen van huisartsen die jongeren in hun praktijk krijgen met een gameverslaving,' stelt Amstelveens wethouder jeugdzaken Frank Berkhout (D66).

Naast huisartsen luiden ook JGZ-instellingen de noodklok vanwege het toenemend aantal jongeren dat verslaafd is of raakt aan gamen. Het probleem manifesteert zich, niet onlogisch, sterker in de coronaperiode die steeds langer duurt.

Volgens Berkhout zitten veel Amstelveense ouders met hun handen in het haar en weten ze niet hoe ze hun kinderen kunnen helpen. 'Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat er hulp en voorlichting komt', zegt Berkhout. 

Webinar gameverslaving

‘De gemeente organiseert vanwege de alarmerende signalen samen met (stichting) Brijder Jeugd een online bijeenkomst waar zowel jongeren als ouders en verzorgers kunnen er terecht met al hun vragen over een mogelijke gameverslaving.’

Brijder Jeugd geeft volgens de gemeente betrouwbare informatie over gamen aan jongeren van 12 tot 23 jaar. Tijdens de online bijeenkomst ‘Gamen een zegen of een zorg’, vertellen twee professionals meer over de rol die gamen heeft voor jongeren.

Grens tussen hobby en probleem

Tijdens de bijeenkomst worden vragen beantwoord: Wat doe je als gamen de overhand neemt? Hoe praat je als ouder daarover met je kind? En waar ligt de grens tussen een echt probleem en een leuke hobby? 'Het zijn vragen waar ouders en jongeren mee kunnen worstelen,' stelt de gemeente,

Aanmelden

De online bijneenkomst (webinar) wordt dinsdag 20 april van 19.30 tot 20.20 uur gehouden. Tijdens deze online bijeenkomst kunnen ouders en kinderen in een veilige, afgeschermde omgeving vragen stellen aan experts. 'De vragen worden zoveel mogelijk direct beantwoord. De bijeenkomst is te volgen via laptop, computer of tablet,' meldt de gemeente.

Inschrijven kan gratis en eenvoudig via een door de gemeente vrijgegeven aanmeld-link (klik hier). Ouders en jongeren die vragen hebben kan dat per e-mail doen naar het e-mailadres preventie@brijder.nl of telefonisch via 088 3582260.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen gisteren 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.

Wonen gisteren 09:55

Gemeenteraad mag zich gaan buigen over eerste fase nieuwbouwplan Allemankwartier

Amstelveen – De gemeenteraad mag zich binnenkort gaan buigen over het plan om 33 woningen te bouwen aan het Oostelijk Halfrond, naast basisschool De Bloeiwijzer. Ook de realisatie van een nieuw multifunctioneel gebouw dat dienst zal doen al wijkcentrum én medisch centrum (inclusief apotheek) staat op de agenda.