Amstelveenz

Alcoholgebruik onder ouderen in Amstelland ‘vrij hoog’

AMSTELVEEN - De gezondheid van de 65-plussers in de regio Amstelland is gunstiger dan in de rest van Nederland. Daar tegenover staat dat ouderen in Amstelveen en omgeving meer alcohol drinken dan gemiddeld.

Ouderen in de regio Amstelland voelen zich vaker gezond, hebben minder vaak lichamelijke beperkingen, minder overgewicht, minder vaak psychische klachten en ze ervaren meer regie over het eigen leven dan in de rest van Nederland.

Helaas nemen overgewicht, psychische klachten en eenzaamheid wel toe en drinken ouderen in de regio ook meer alcohol dan gemiddeld in Nederland. Dit blijkt uit de rapportage ‘Gezondheid in Beeld: 65-plussers in regio Amstelland’ van de GGD.

Gezondheid

De huidige rapportage geeft inzicht in de gezondheid en leefgewoonten van de 65-plussers van de vijf Amstelland-gemeenten (Aalsmeer, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn) vergeleken met de rest van Nederland en presenteert de trends ten opzichte van het onderzoek uit 2010. Eind 2017 zijn vijf gemeentelijke rapportages verschenen met de onderzoeksresultaten voor de hele volwassen bevolking.

 “Twee derde van de 65-plussers in Amstelveen voelt zich gezond”, zegt wethouder Martijn van Ballegooijen op de website van de gemeente Amstelveen. “In Amstelveen ligt het aandeel ouderen met obesitas lager dan gemiddeld in de rest van de regio. Maar eenzaamheid en psychische klachten zijn toegenomen. Verder is het alcoholgebruik vrij hoog. Ook is de gezondheid van inwoners met een lager inkomen slechter. We blijven daarom werken met allerlei programma’s om de gezondheid verder te verbeteren. Zoals in de aandachtswijken het programma ‘Gezond in Amstelveen’ met bijvoorbeeld ‘Bewegen op recept’ en ‘Gezond eten’.”

Trends

In de regio Amstelland zijn mobiliteitsbeperkingen onder 65-plussers lager dan in 2010. Ook de angst om te vallen is onder ouderen in de regio afgenomen. Daar tegenover staat dat het percentage ouderen dat zich eenzaam voelt is toegenomen, van 38% naar 47%. Hiervan is 39% ‘matig eenzaam’ en 8% ‘ernstig’. Dit is lager dan in de rest van Nederland (48%). Het percentage 65-plussers met overgewicht is gestegen van 53% naar 56%. Het aandeel ouderen met psychische klachten steeg eveneens, van 32% naar 38%. Wel komen zowel overgewicht als psychische klachten in de regio minder vaak voor dan in de rest van Nederland (respectievelijk 59% en 42%).

De gezondheidsproblemen zijn niet gelijk verdeeld. Zo hebben 65-plussers met een laag opleidingsniveau en een laag inkomen vaker een slechtere gezondheid. Ook in de verschillende gemeenten in Amstelland bestaan op een aantal gezondheidsthema’s verschillen in gezondheid.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt. 

Sport 23 apr. 2024 13:42

Buitenseizoen zwembad De Meerkamp van start, maar nog zonder wedstrijdbad

Amstelveen - Het buitenseizoen van zwembad De Meerkamp gaat komende zondag 28 april van start, maar nog zonder opening van het grote (buiten-)wedstrijdbad. Door een te hoge grondwaterstand is het niet mogelijk om het wedstrijdbad buiten al op te starten, dit zal op z’n vroegst na de meivakantie zijn.