Wijkcentrum Alleman

Allemansbelang: ‘Participatie wijkbewoners een gotspe’

Amstelveen – De Stichting Allemansbelang noemt het participatietraject waarin wijkbewoners zijn betrokken bij het nieuwbouwplan Allemanskwartier een gotspe. Dat meldt de woordvoerder van de stichting in een persbericht, nadat de gemeenteraad afgelopen woensdag met een minieme meerderheid akkoord ging met de startnotitie.

De Stichting Allemansbelang, een stichting waarin bewoners van de wijk zich hebben verenigd omdat zij zich onvoldoende gehoord voelen en strijden voor een beter nieuwbouwplan dat meer draagvlak heeft in de wijk, stelt in een persbericht dat de oppositie in de gemeenteraad afgelopen woensdagavond een duidelijk signaal heeft laten horen, nadat dat de fel bestreden startnotitie met de kleinst mogelijke meerderheid werd vastgesteld.

Allemanskwartier

Het plan Allemanskwartier omvat de ontwikkeling van een multifunctioneel pand op de plaats van de gesloopte Bankrashal. In dat pand moet ruimte komen voor wijkcentrum Alleman en voor een medisch centrum Bankras met apotheek. Daarnaast gaat de startnotitie over de bouw van drie nieuwe wooncomplexen met ongeveer 116 koopwoningen en ongeveer 30 sociale huurwoningen. De stichting vindt die plannen te massaal en voelt zich niet gehoord, zo stelde de stichting al eerder.

Machtsblok

‘Participatie gaat veel verder dan alleen een informatiebijeenkomst,’ meldt de stichting in het persbericht. ‘17 raadsleden stemden tegen en de 19 coalitieleden voor.’ ‘Ook een motie van bbA, CDA en ChristenUnie met het verzoek om de startnotitie aan te houden en gelegenheid te geven om met de wijkbewoners op een open en gedegen wijze invulling te geven aan participatie waarin alle zienswijzen aan de orde kunnen komen, kon door het onvermurwbare machtsblok van VVD, D66 en PVDA niet op voldoende steun rekenen,’ aldus de stichting.

Zeer teleurgesteld

Stichting Allemansbelang (i.o.) stelt zeer teleurgesteld te zijn, vooral omdat ‘na behandeling in de commissievergadering Ruimte, Wonen en Natuur, waarbij een ogenschijnlijk open houding van de coalitie leek te ontstaan om nog tot een verdere aanpassing van het plan te komen, de wijkbewoners toch weer voor een voldongen finishnotitie komen te staan.’

Vrij spel

De stichting vervolgt: ‘Aangezien er in de eerste versie van de startnotitie al uitgangspunten worden geformuleerd die niet onderhandelbaar werden verklaard (waaronder de compleet geheim gehouden financiën), heeft de coalitie vrij spel en is er van volwaardige participatie absoluut geen sprake. Met deze stemmingsuitslag kan het college het duidelijk democratische signaal dat door de oppositie is afgegeven niet negeren,’ aldus de stichting.

Stichting Allemansbelang verwacht dan ook dat de mogelijk alternatieve scenario’s en de wensen van de wijk nogmaals besproken en overwogen worden, voordat de gemeente het lange juridische traject van bestemmingsplanprocedures ingaat. Daarbij kan dit bouwproject niet in isolatie worden gezien van alle andere projecten in de wijk, zoals de gemeenteraad dit wel deed.

Gotspe

In een eerste reactie op de krappe uitslag van de stemming sprak een vastberaden woordvoerder Horsman van Stichting Allemansbelang i.o. over 'een gotspe als het gaat om de participatie door wijkbewoners': ‘Participatie had bij de sloop van de Bankrashal al moeten beginnen en kan niet worden afgedaan met een aantal informatiesessies waarbij de uitkomst van een plan al vast staat. Dit is een tegenslag, maar het is pas het begin van een lange weg. Net als bij andere woningbouwprojecten in Amstelveen laat de coalitie wederom zien dat ze geen flauw benul heeft wat de waarde is van de inbreng van kennis en kunde van de wijkbewoners en het draagvlak dat daarmee bereikt wordt.’

Bredere gebiedsvisie

Stichting Allemansbelang zet zich in voor een aanpassing van de uitgangspunten van de startnotitie, een vermindering van bouw- en woning volume, het ontwikkelen van maatschappelijk relevante woningbouw, alles in het kader van een bredere gebiedsvisie voor de wijk Bankras/Kostverloren.

De bespreking van het onderwerp in de gemeenteraad is in onderstaande videoverslag terug te zien:


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.