De ambtsketen van Amstelveen [Beeld: Gemeente Amstelveen]

‘Alles was geheim, blij dat er niet gelekt is’

Amstelveen – Kees Noomen, voorzitter van de vertrouwenscommissie rond de voordracht van de nieuwe burgemeester van Amstelveen (Tjapko Poppens), is blij dat er niet tussentijds gelekt is naar de media.

Maandagavond 8 april werd Poppens tot veler verrassing voorgedragen door de Amstelveense gemeenteraad en daar zijn diverse geheime bijeenkomsten en gesprekken aan vooraf gegaan.

Alles geheim

Noomen noemde afgelopen maandagavond de procedure die de vertrouwenscommissie de afgelopen maanden heeft gevolgd ‘boeiend’.  ‘Alles is geheim’, zo sprak Noomen tijdens de speciale raadsvergadering. Enigszins opmerkelijk is dat Noomen ook aangaf dat de communicatie in het proces op papier werd gedaan. Digitale wegen werden kennelijk zoveel mogelijk ontweken, uit angst voor het (al dan niet abusievelijk) lekken van gevoelige informatie.

Thuisfront

‘Ineens weer alles op papier in plaats van digitaal’, sprak Noomen, die bij de geheime overleggen ook het thuisfront meerdere keren moest voorhouden dat hij ergens anders was dan daadwerkelijk het geval was.

Noomen was van mening dat het proces met grote zorgvuldigheid is verlopen. ‘Ik ben blij dat er geen informatie is gelekt gedurende het proces. Iets wat tegenwoordig steeds vaker voorkomt’, aldus Noomen, daarmee refererend aan diverse gemeenten waar het misging (1, 2, 3).

Geruchten

Pal voorafgaand aan de raadsvergadering maandagavond wemelde het in de hal van het raadhuis (waar media en publiek moesten wachten tot het besloten deel van de raadsvergadering in de hermetisch afgesloten raadszaal was afgelopen) van geruchten en speculaties rond de naam van de nieuwe burgemeester; Onno Hoes, Pieter Litjens, Sander Mager, Jeanine Hennis-Plasschaert, Edith Schippers en zelfs huidig wethouder Herbert Raat waren wilde gokken als het ging om de beoogd opvolger van Bas Eenhoorn/Mirjam van 't Veld, maar het bleek natte vingerwerk; er is simpelweg niet bekend wie gesolliciteerd heeft, op Poppens na dan. De naam van Poppens viel niet één keer in het op hol geraakte geruchtencircuit; zijn naam was een volslagen verrassing. ‘Popke wie?’ was wat dat betreft (een kenmerkende) gehoorde opmerking vlak na de bekendmaking.

Af en toe schuurde het

Noomen gaf gisteren aan dat de vertrouwenscommissie rond de voordracht van burgemeester Poppens intensieve maar nuttige vergaderdagen heeft gehad. ‘In goede harmonie en met wederzijds respect voor ieders inbreng hebben we samen de voordracht voorbereid en afgerond. Af en toe schuurde het ook, dat hoort erbij, maar we hebben vooral prettig samengewerkt.’

Petje af voor Eenhoorn

Noomen zei ook dat de gemeenteraad en de fracties de afgelopen anderhalf jaar met veel plezier hebben samengewerkt met waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn. Hij prees zijn toewijding, energie en ervaring. ‘Petje af’, aldus Noomen.

Minstens 6 jaar

Noomen mag desgevraagd geen uitlatingen doen of de aanbeveling van de vertrouwenscommissie unaniem was. Hij zei maandagavond wel dat Amstelveen een burgemeester heeft gezocht die zich voor minstens 6 jaar committeert aan Amstelveen. Dat Mirjam van ’t Veld na drie jaar vertrok was voor Noomen, destijds ook voorzitter van de vertrouwenscommissie, een desillusie. Poppens had overigens nog maar net voor zijn tweede termijn bijgetekend in Wijk bij Duurstede, waar hij aanvankelijk van plan was te blijven.

Kees Noomen, voorzitter van de vertrouwenscommissie


Meer nieuws

Algemeen vandaag 14:43

Amstelveen overweegt Stadsfonds op te richten

Amstelveen - Het college van B en W is voornemens om een zogenoemd Stadsfonds in Amstelveen op te richten; een stichting van en door lokale ondernemers en maatschappelijke organisaties die samen de stad commercieel, cultureel en sociaal aantrekkelijker maken, waarvan alle partijen in Amstelveen profiteren.

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.