Pixabay.com

Als traplopen moeilijk wordt: 50PLUS Amstelveen maakt zich hard voor bredere verhuisregeling ouderen

Amstelveen – De politieke partij 50PLUS maakt zich hard voor oudere huurders van Eigen Haard in Amstelveen, die hoog in een appartementengebouw wonen zonder lift. Fractievoorzitter Emiel Sjaardema pleit ervoor dat deze oudere huurders, die vroeg of laat de trap niet meer op kunnen, tijdig de mogelijkheid geboden moet worden tot het verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een woning met lift.

Daartoe heeft de partij schriftelijke vragen gesteld, nadat in oktober vorig jaar de kwestie al aanhangig werd gemaakt in de raadsvergadering. Toen pleitte de partij via een motie om een uitgebreidere 65+-verhuisregeling in Amstelveen te introduceren, of de regeling ‘Van Groot naar Beter’ (zoals die er ook is wanneer een eengezinswoning wordt achtergelaten) uit te breiden.

Voorrangsregeling

De partij kreeg daar toen onvoldoende steun voor, maar 50PLUS kreeg wel een toezegging van de wethouder voor een extra raadsgesprek. In een recente reportage van omroep 1Amstelveen stelde Eigen Haard echter al eerder aan gemeente Amstelveen en andere gemeenten voorgesteld te hebben de voorrangsregeling Van Groot naar Beter breder in te zetten, ook voor huurders in appartementen (net als in Amsterdam).  

65+ trappenregeling

Sjaardema wil nu van het College weten of het klopt dat de 65+-trappenregeling náást de ‘Van Groot naar Beter’-regeling in andere gemeenten al wordt toegepast en of het College nagaan hoe die regeling daar verloopt en te onderzoeken of die op dezelfde wijze in Amstelveen kan worden toegepast om hetzelfde doel te bereiken als wanneer men de 65+ regeling zou introduceren?

Woning achterlaten

50PLUS is van mening dat een aangepaste, of nieuwe regeling de gemeente niets hoeft te kosten omdat mensen zélf het initiatief kunnen nemen om (via Woningnet) een geschiktere (traploze of van een lift voorziene) woning te zoeken. Ook gaan er geen woningen verloren wanneer met een aangepaste of nieuwe regeling de doorstroom voor ouderen in Amstelveen wordt bevorderd, omdat de verhuizende ouderen ook een woning achterlaten. De partij wil weten of het College het daarover met 50PLUS mee eens.

Verzoek

Tenslotte wil 50PLUS weten of de wethouder met een verzoek aan Eigen Haard de ‘Van Groot naar Beter’- regeling eenvoudig kan uitbreiden, of een ‘65+ verhuisregeling voor trappenhuisbewoners’ kan introduceren: ‘Als dat zo is kunt u dan aangeven of u daartoe bereid bent en onder welke voorwaarden u dit zou willen doen? Indien u hier niet toe wilt overgaan kunt u dan uw overwegingen met ons delen?,’ zo luiden de vragen aan de wethouder.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 14:00

Samir ging viral op TikTok, Hypnose is zijn nieuwe single

Amstelveen - Samir (19) is geboren en getogen in Amstelveen en zit in 6VWO op het Keizer Karel College. In de zomer van 2022 ging hij op TikTok viral met zijn nummer Safari. Momenteel werkt hij hard aan zijn muziekcarrière en is zijn nieuwe single Hypnose half februari uitgekomen.

Winkels gisteren 09:00

WOW-effect: nieuwe winkel MADDOX in Stadshart

Amstelveen - Met de opening van een compleet nieuw filiaal in het Rembrandthof in winkelcentrum Stadshart Amstelveen heeft modewinkel MADDOX afgelopen maand een nieuwe bladzijde in het (familie-)boek opengeslagen. Eén van de laatste échte Amstelveense familiebedrijven in het Stadshart heeft een grote stap naar de toekomst gezet door de heren- en damesmodezaak samen te voegen. Het resultaat is een indrukwekkende en ruime, maar nog altijd prettige modezaak, met een uitgebalanceerde collectie trending modemerken.

Sport 1 mrt. 2024 15:17

College B&W Amstelveen gaat rennen

Amstelveen - Tussen de meer dan vijfduizend deelnemers aan de KPMG Lentemarathon Amstelveen, op 17 maart aanstaande, lopen ook vier leden van het College van B en W mee. Wethouders Floor Gordon, Adam Elzakalai, Frank Berkhout en burgemeester Tjapko Poppens lopen gezamenlijk de estafette-marathon.

Algemeen 1 mrt. 2024 10:45

De bouwers van de A9: Irien Remery

Amstelveen/Ouderkerk - De verbreding van de A9 bij Amstelveen en Ouderkerk (tussen knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht) kan niet zonder alle uitvoerders en andere bouwers die buiten aan het werk zijn. Een aantal van hen stellen we voor in de regelmatig terugkerende rubriek 'De bouwers van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht'. In deze aflevering stellen we Irien Remery voor. Irien deed aanvankelijk een opleiding voor lerares tekenen en handvaardigheid, maar belandde in de bouw en daar werkt ze inmiddels al 30 jaar (!) tot volle tevredenheid.