Judith Meijer, Marketing and Communication Officer (2019)
Advertorial Onderwijs & Educatie

Amity: nieuwste Internationale School van Amstelveen

Amstelveen - Het voormalige kantoorgebouw van Van Leer’s Vatenfabriek aan de Amsterdamseweg in Amstelveen is volledig verbouwd en sinds februari 2018 is het Rijksmonument de locatie van Amity International School Amsterdam.

‘We hebben, in goed overleg met de gemeente, voor Amstelveen gekozen om de grote hoeveelheid expat-kinderen uit de regio hier op te vangen. Het is ons doel onze leerlingen goed Engelstalig onderwijs te bieden en daarmee omliggende scholen te ontlasten’, vertelt Judith Meijer, Marketing and Communication Of­ficer.

Wereldwijd biedt Amity plaats voor 150.000 studenten. ‘Van New York tot Dubai en van Singapore tot Mauritius.’ De Amstelveense vestiging van deze particuliere school is de eerste op het Europese vaste land. ‘We zijn in 2018 op deze locatie begonnen met het bieden van lager onderwijs, voor kinderen van 3 tot 11 jaar en we zullen vanaf komend schooljaar ook onderwijs bieden aan ‘middle years’ studenten tot en met 13 jaar. De school zal daarna nog verder groeien en middelbaar onderwijs tot 18 jaar aanbieden. We zijn in het eerste jaar gegroeid van slechts twee studenten naar meer dan 120, met meer dan 25 verschillende nationaliteiten. Dus we groeien snel door.’ In totaal biedt de locatie in Amstelveen ruimte voor zo’n 600 kinderen.

Oase van rust

Zodra je het terrein van Amity op komt rijden word je omringd door groen, ruimte en rust. ‘Je kunt het je bijna niet voorstellen dat je hier zo dichtbij Amsterdam zit, die oase van rust ervaren we als iets unieks in de regio.’ Ook de lokalen zien er stuk voor stuk uit om door een ringetje te halen. De klassen worden nooit groter dan 24 studenten en voor ieder vak zoals Frans en Muziek is er een speciaal lokaal ingericht.

‘De Amity Education Group is een toonaangevende onderwijsgroep die wereldwijd op hoog niveau onderwijs biedt, van kleuters tot en met universitaire studenten.’ Deze vestiging van Amity is een kandidaatschool voor het predicaat IB World School van het PrimaryYears programma*. Wereldwijd staat dit onderwijsniveau hoog aangeschreven. ‘Alle scholen die het IB Curriculum volgen, werken op dezelfde manier. Ouders hoeven dus niet bang te zijn dat hun kinderen bij een verhuizing dezelfde stof moeten herhalen op een nieuwe school of dat ze veel zullen missen. Zo kunnen kinderen gemakkelijk overstappen naar een nieuwe school in een ander land’, legt Judith uit.

Bij Amity Amsterdam wordt in alle leerjaren gewerkt in projecten van zes weken. ‘Dat wijkt wel af van het reguliere Nederlandse onderwijs. Studenten volgen hier hun lessen in blokken van zes weken, waarbij de leerlingen alle vakken aangeboden krijgen binnen dat speci­fieke thema. Dus ook rekenen en taal gaan over een expliciet onderwerp. Wij ervaren dat echt als een aanwinst in het onderwijs. Leerlingen voelen zich meer betrokken bij een onderwerp en nemen daardoor de stof van andere vakken ook beter en sneller tot zich.

Nederlands

Studenten van Amity Amsterdam krijgen standaard onderwijs in het Engels, maar volgen ook Nederlandse lessen. ‘Leerlingen leren zich verstaanbaar te maken in het Nederlands en leren over Nederlandse normen, waarden en gebruiken. Dat vinden we belangrijk’, aldus Judith. ‘Zo komen de meeste kinderen ook op de ­ ets naar school.’

Verder legt ze uit dat er vooral inwoners uit Amstelveen onderwijs volgen bij Amity. ‘Het grootste gedeelte van onze leerlingen woont binnen een straal van vijf kilometer. Het is dus niet zo dat heel Amsterdam hier ook onderwijs komt volgen, al weten steeds meer expats uit Amsterdam onze school ook te vinden. We lossen met Amity vooral een lokaal onderwijsprobleem op door een oplossing te bieden voor de wachtlijsten op andere internationale scholen en de hoge (taal)-druk op de reguliere Amstelveense basisscholen. Anders komen al deze anderstaligen leerlingen in ‘gewone’ klassen terecht, wat niet ideaal is als de ouders niet van plan zijn om zich de­ definitief in de regio te vestigen.’

Verbinden

Als nieuwe school wil Amity graag verbindingen met de gemeenschap creëren. ‘Zo hebben we voor het muzieklokaal onlangs onze keyboards bij Van Kerkwijk Piano’s gekocht. We hebben goed contact met onze buren en willen op allerlei manieren proberen bij te dragen aan de gemeenschap. Dat vinden we belangrijk.’

Judith: ‘Ben je ondernemer of Amstelvener en heb je een leuk idee of plan, dan horen we dat graag. En ben je gewoon nieuwsgierig naar onze school? Kom dan eens langs op onze open dagen.’

Het belangrijkst voor Amity is het aanbieden van goed en passend onderwijs voor alle kinderen van over de hele wereld. ‘We bereiden hier alle studenten voor op de toekomst, zonder daarbij de lokale gemeenschap en normen en waarden uit het oog te verliezen.’

* Amity International School is een kandidaatschool voor een accreditatie voor het Primary Years Programme als een IB World School. IB World Schools delen een gemeenschappelijk filosofie – het bereiken van een hoge kwaliteit van het internationaal onderwijs. Alleen door de IB-organisatie geaccrediteerde scholen mogen de volgende vier academische programma’s aanbieden: the Primary Years Programme (PYP), the Middle Years Programme (MYP), the Diploma Programme (DP), en the Career-related Programme (CP). De kandidaatstatus geeft geen garantie dat de accreditatie toegewezen zal worden.

Informatie

Amity International School | Amsterdamseweg 204 | Telefoon 020 345 44 81 | enquiries@amity.amsterdam | www.amityschool.nl

[Dit artikel is ook verschenen in AmstelveenZ Magazine, juni 2019]


Meer nieuws

Amstelveen van voorheen gisteren 19:37

Amstelveen van voorheen (196)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 196 een foto van een klassieke Van Poelgeest-touringbus zoals deze vroeger onder andere tussen Amstelveen en Amsterdam reed.

Kunst & Cultuur gisteren 12:05

Corona-crisis in Amstelveen: Rondje Cultuur

Amstelveen - De kunst & cultuursector wordt ook in Amstelveen keihard geraakt door de coronacrisis. In een Rondje Cultuur met verantwoordelijk wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) wordt inzicht gegeven in de effecten van de coronamaatregelen op diverse instellingen en individuele kunstenaars. 

Columns 23 mei 2020 19:30

Column Geertje Visser: #BLIJFBINNEN

Amstelveen - Geertje Visser schrijft maandelijks columns voor AmstelveenZ Magazine. Ze heeft een man en drie zonen, woont en werkt in Amstelveen. In de mei-editie een stukje over thuiswerken in combinatie met thuisonderwijs.