Gedeputeerde Esther Rommel, met burgemeester Joyce Langenacker (l) en wethouder Floor Gordon (r)

Amstelscheg gekroond tot meest bijzondere landschap van provincie Noord-Holland

Amstelveen - De Amstelscheg, het groengebied rond rivier De Amstel dat onder andere de Middelpolder en Bovenkerkerpolder in Amstelveen beslaat, is in een provinciale verkiezing tussen 32 bijzondere provinciale landschappen gekroond tot Meest Bijzondere Landschap van provincie Noord Holland.

Amstelveens wethouder Floor Gordon spreekt van een unieke waardering en is ongelooflijk trots op de uitverkiezing. Het geeft volgens haar aan hoe ontzettend belangrijk het is om het natuur- en recreatiegebied te behouden en te beschermen, maar ook om het unieke landschap de komende jaren verder te versterken. 

zonsopkomst_golfbaan3 (2).jpg
Beeld uit de Amstelscheg (december 2021)

De Bovenkerkerpolder, de Middelpolder, rivier de Amstel en polder De Ronde Hoep maken onder andere onderdeel uit van De Amstelscheg. Het landschap spreidt zich uit over Amstelveen, Amsterdam en Ouderkerk & Nes aan de Amstel en blijft dapper weerstand bieden tegen de opdoemende stedelijke bebouwing.

Nek-aan-nekrace

De Amstelscheg blijkt zelfs zo gewaardeerd te worden dat het  in de verkiezing - tussen 32 zeer waardevolle  landschappen - zelfs het onaantastbare lijkende Texel met al haar pracht en praal versloeg, ook al was het lang een nek-aan-nekrace. De Amstelscheg behaalde uiteindelijk 14 procent van alle stemmen, waar Texel bleef steken op 11 procent.

Gedeputeerde brengt bezoek

Esther Rommel, gedeputeerde Natuur en Landschap, kwam vanmorgen de felicitaties overbrengen aan Amstelveens wethouder Floor Gordon en de burgemeester van Ouder-Amstel Joyce Langenacker bij een selecte bijeenkomst op de Amstelveense buitenplaats Wester-Amstel, dat midden in De Amstelscheg ligt. Daar was ook Beheermedewerker van Groengebied Amstelland Jeroen Schepers aanwezig: hij maakt zich als beheerder en ambassadeur ongelooflijk hard voor het natuurgebied en toonde zich eveneens trots.

schepers_jeroen_amstelscheg.jpg

Schepers (foto midden) noemt De Amstelscheg een gebied dat voor vele stedelingen van grote waarde is, maar dat ook kwetsbaar is, vanwege de stedelijke druk.

Investeren

De provincie heeft eerder al aangekondigd om gezamenlijk met omliggende gemeenten de komende jaren te investeren in de Amstelscheg als natuur- en recreatiegebied. Wethouder Gordon liet overigens eerder via Twitter weten te twijfelen om op Texel te stemmen, maar koos uiteindelijk voor de Amstelscheg.


Meer nieuws

112 gisteren 15:09

Auto's in botsing op kruising Beneluxbaan/Gondel

Amstelveen - Niet voor het eerst heeft er een aanrijding plaatsgevonden op het kruispunt Beneluxbaan/Gondel in Amstelveen Zuid. Twee auto's botsten op elkaar met flinke blikschade tot gevolg.

Politiek 23 jul. 2024 11:37

Burgerbelangen Amstelveen: zorgwoningen Maccabiadelaan toewijzen aan kwetsbare mensen met zorgvraag

Amstelveen – Op initiatief van de lokale politieke partij Burgerbelangen Amstelveen (bbA) gaat het College van B en W onderzoeken hoe de 41 zorggeschikte woningen aan de Maccabiadelaan direct kunnen worden toegewezen aan kwetsbare mensen met een zorgvraag. Ook wordt op initiatief van de lokale partij informatie over zorg beter toegankelijk voor inwoners met een hulpvraag.

Politiek 23 jul. 2024 11:30

Actief voor Amstelveen tevreden zomerreces in

Amstelveen – De lokale politieke partij actief voor Amstelveen is tevreden het politieke zomerreces ingegaan. De partij zag vorige week tijdens de behandeling van de Perspectiefnota drie moties aangenomen worden.