Een deel van De Amstelscheg, links de Middelpolder in Amstelveen, rechts rivier de Amstel (Beeld: Provincie NH)

Amstelscheg: veenweidelandschap moet dapper weerstand blijven bieden tegen de stedelijke overheersing

Amstelveen - De Amstelscheg als open veenweidelandschap. Dat blijft het streefbeeld in de nieuwe toekomstplannen voor de Amstelscheg, waar provincie, waterschap en gemeenten zich recent achter hebben geschaard. Door toenemende recreatiedruk en stedelijke ontwikkelingen moet het gebied dapper weerstand blijven bieden tegen de stedelijke overheersing en de daarmee gepaard gaande klimaatverandering, maar eenvoudig is het niet.

De Amstelscheg is een belangrijk en waardevol gebied ten oosten van Amstelveen. Doordat het gebied midden in de Metropoolregio Amsterdam ligt, waar honderdduizenden mensen wonen, werken, ondernemen en recreëren, staat het gebied al langere tijd stevig onder druk en wordt er continu ‘geknabbeld’ aan het gebied.

Keuzes gemaakt

Gemeenten, waterschap en provincie hebben nu keuzes gemaakt om de toekomst van De Amstelscheg zo goed mogelijk te waarborgen. Doel in het nieuwe toekomstkader is in ieder geval de kwaliteit van het landschap te behouden en te versterken, maar ook de recreatieve mogelijkheden te verbeteren. Maar ook ruimte maken voor noodzakelijke waterberging en het opwekken van (wind-)energie is noodzakelijk.

Windmolens

Vooral dat laatste ligt gevoelig, want tegen windturbines is een hoop verzet, maar het gebied aan de oostzijde van Amstelveen (ofwel ten westen van de A2) wordt sowieso niet opportuun geacht, omdat het een weidevogelgebied is dat onderdeel uitmaakt van het Bijzonder Provinciaal Landschap. De zoeklocatie voor windenergie-opwekking zal zich dus vermoedelijk gaan concentreren ten oosten van de A2. Wel wordt de grote windmolen bij de Ouderkerkerplas gerepowerd met meer accucapaciteit.

Biodiversiteit

Omdat het streefbeeld in het toekomstkader Amstelscheg open veenweidelandschap blijft, is besloten de inrichting van de kavels, sloten, oevers en de infrastructuur te verbeteren, met mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer, een hogere biodiversiteit, betere waterkwaliteit en goede toegankelijkheid voor recreatie.  

amstelscheg.jpg

De verbetering van fiets- en wandelpaden én betere concentratie van recreatie moeten ervoor zorgen dat er genoeg rustgebieden voor natuur én ruimte voor landbouw overblijven. Zo moeten de recreatiemogelijkheden mee in balans komen met de natuur, de bewoners en ondernemers in het gebied.

Waterberging

De nattere én drogere omstandigheden vragen ook om aanpassingen in de inrichting van het gebied. De Amstelscheg moet beter voorbereid zijn op drogere en hetere zomers, afgewisseld met periodes van veel water. Het toekomstkader beschrijft maatregelen voor een rijker en (bio)divers landschap dat beter bestand is tegen extremere weersituaties, waaronder de realisatie van meer waterberging. 

Basis voor duurzame toekomst 

Het toekomstkader Amstelscheg is een aanvulling op het bestaande Gebiedsperspectief Amstelscheg. Dit kader en de actuele ontwikkelingen vormen de basis voor de vernieuwde uitgangspunten. Hierbij is vanuit het recreatieschap Groengebied Amstelland en de lopende gebiedsprocessen in de Amstelscheg input verzameld.  

Gemeenten Amsterdam, Amstelveen en Ouder-Amstel, het Waterschap Amstel Gooi en Vechtstreek en de provincie Noord-Holland gaan samen met het gebied aan de slag met het uitwerken en uitvoeren van het kader voor een duurzame toekomst van de Amstelscheg.  Lees hier meer.


Meer nieuws

Horeca gisteren 13:00

Hert 64: echt de lekkerste tapas!

Amstelveen - Echt eens gaan, als je nog niet geweest bent. Tapas-restaurant Hert 64 in het Oude Dorp van Amstelveen is een aanrader voor liefhebbers van verrassend lekkere gerechten, die de signatuur dragen van de Siciliaanse chef-kok Mauri Favilla. Met de recent vernieuwde en verder verfijnde menukaart is het deze winter écht genieten van de lekkerste tapas-creaties.

Gezondheid & welzijn gisteren 09:00

Ziekenhuis Amstelland organiseert informatieavond osteoporose/fractuurpreventie

Amstelveen - Osteoporose is een veelvoorkomende aandoening waarbij de dichtheid en kwaliteit van het bot verminderen. Hierdoor worden de botten broos en kwetsbaar, wat het risico op botbreuken verhoogt. Het wordt ook wel ‘botontkalking’ genoemd. Vanaf het dertigste jaar worden de botten langzaam steeds brozer. Dat geldt voor iedereen. Dat is een natuurlijk proces. Maar bij osteoporose worden de botten sneller broos. Hierdoor loop je meer kans om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben. 

Amstelveen van voorheen 3 nov. 2024 18:00

Amstelveen van voorheen (427)

Amstelveen - AmstelveenZ.nl duikt op zondagen in het verleden van Amstelveen en toont daarbij foto’s van vroeger. In aflevering 427 een oude foto van de Stationsstraat met rechts het toenmalige postkantoor van Nieuwer-Amstel (Amstelveen).

Algemeen 3 nov. 2024 09:00

Stichting BelKlus: al 30 jaar een helpende hand

Amstelveen - Stichting BelKlus, opgericht in 1994, biedt al 30 jaar hulp aan senioren en mensen met een fysieke beperking bij het uitvoeren van eenvoudige klussen in en rond het huis. Deze stichting is actief in Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Amsterdam-Zuid en heeft in die tijd meer dan 60.000 klussen geklaard. Wat begon met kleine taken zoals het plaatsen van rookmelders, is uitgegroeid tot een breed scala aan diensten, variërend van inbraakpreventie tot woningverduurzaming en valpreventie.