AmstelveenZ

Amstelveen alert op mogelijke energietoeslag studenten na uitspraak rechter

Amstelveen - Nadat een student uit Nijmegen met succes via de rechter een energietoeslag van 800 euro claimde bij zijn gemeente, gaat het College van B en W Amstelveen bekijken welke gevolgen de uitspraak mogelijk kan hebben voor Amstelveense studenten. Aan de hand van Rijksregelgeving keerde Amstelveen tot op heden honderden energietoeslagen uit aan inwoners met een laag inkomen, maar studenten tot 27 jaar werden daar tot op heden van uitgesloten.

Dat kan mogelijk gaan veranderen: in de Nijmeegse zaak oordeelde de rechter namelijk dat studenten ten onrechte zijn uitgesloten van de ondersteunende regeling, iets waar al eerder voor gewaarschuwd werd door juristen.

Studenten

Locoburgemeester Herbert Raat is op de hoogte van de Nijmeegse uitspraak en zal het onderwerp komende week aankaarten in het bestuurlijk overleg van de gemeente, juist omdat Amstelveen duizenden studenten huisvest, met name in de wijk Uilenstede.

herbert_raat_uilenstede.jpg
Herbert Raat op Campus Uilenstede

Persoonlijk zou hij er niet raar van opkijken als het Rijk besluit ook studenten die grote moeite hebben om de energierekening te betalen gaat compenseren. 'Veel studenten werken naast hun studie heel hard om het hoofd boven water te houden en voor hen geldt in bepaalde woonsituaties net zo hard dat de energierekening enorm stijgt, waardoor ze niet of nauwelijks meer rond kunnen komen.' 

Aanvragen bijdrage

Inwoners van Amstelveen van 21 jaar en ouder met een laag inkomen kunnen tot 1 november 2022 een energietoeslag aanvragen via de gemeente, als zij aan diverse voorwaarden voldoen.  Niet alle inwoners met een laag inkomen hebben momenteel recht op de energietoeslag. Dit geldt bijvoorbeeld voor jongeren tot 21 jaar, maar dus ook voor studenten of voor inwoners die geen energierekening hebben of de energierekening niet zelf betalen.

Inkomensnorm

De inkomensnorm om in aanmerking te komen voor de energietoeslag is voor alleenstaanden van 21 jaar tot AOW-leeftijd 1.419,22 euro en vanaf AOW-leeftijd 1.576,98 euro. Voor een alleenstaande ouder van 21 tot AOW-leeftijd is dat 1.824,71 euro en vanaf AOW-leeftijd 1.576,98 euro. Voor echtparen van 21 jaar tot AOW-leeftijd is de inkomensnorm 2.027,45 euro en vanaf AOW-leeftijd 2.135,30 euro. Voor het inkomen wordt gekeken naar het netto maandinkomen inclusief vakantiegeld. Het vermogen telt niet mee.

Alle voorwaarden

De voorwaarden voor het aanvragen van energiecompensatiebedrag van 800 euro zijn te vinden op de website van de gemeente: klik hier voor meer informatie


Meer nieuws

Algemeen vandaag 12:12

Han Tsai: wijkagent in Amstelveen en bruggenbouwer tussen culturen

Amstelveen - Han Tsai is sinds het najaar van 2020 wijkagent in het Oude Dorp en Bovenkerk in Amstelveen. Maar daarnaast vervult hij ook een andere, belangrijke en inmiddels onmisbare rol die hij allerminst lichtvaardig opneemt: als coördinator van het officiële Chinees Netwerk van Politie Eenheid Amsterdam is hij een vertrouwd aanspreekpunt voor een groeiend aantal Aziatische inwoners in deze regio en daarmee een belangrijke bruggenbouwer tussen diverse culturen.

Algemeen gisteren 16:00

JobZ: Grand Hotel Amstelveen zoekt Food & Beverage Supervisor

Amstelveen - Zoek jij een nieuwe baan en wil je graag in (de omgeving van) Amstelveen werken? Via AmstelveenZ JobZ kan je wellicht een leuke baan in de buurt vinden.  Zo zoekt Grand Hotel Amstelveen momenteel een Food & Beverage Supervisor.