Stieneke Kruijer en Simon Lutz (GroenLinks)

'Amstelveen behandelt fietsers en voetgangers als tweederangsburgers'

Amstelveen - Met ferme bewoordingen uit GroenLinks Amstelveen opnieuw haar woede over het verkeersbeleid in Amstelveen. De partij vindt dat fietsers en voetgangers steeds weer als tweederangsburgers worden behandeld. ‘De gemeente lijkt te zeggen: fietsers en voetgangers, breek je nek voorzichtig, toi-toi-toi. Dat moet je niet willen,’ zegt een boze Stieneke Kruijer, raadslid voor GroenLinks.   

De partij noemt fietsers en voetgangers niet voor het eerst  'slachtoffer' van de werkzaamheden aan Rijksweg A9 in Amstelveen.

GroenLinks lijkt er een sport van te hebben gemaakt om (fiets-)knelpunten in de gemeente bloot te leggen (zie onder andere hier, hier en hier en hier) en heeft er nu weer een gevonden: de situatie aan de Ouverture, de weg die pal naast de Beneluxbaan onder de A9 doorgaat. Door werkzaamheden aan de A9 is de weg daar versmald, zo meldt de partij in een persbericht.

Tweederangsburger

Raadslid Stieneke Kruijer: ‘Drie keer raden wie de pineut is. Juist: de fietser en de voetganger.’ In de huidige situatie mogen auto’s nog wel door de Ouverture, maar fietsers en voetgangers niet.' Kruijer is kwaad. ‘Voor de zoveelste keer word je als fietser of voetganger behandeld als tweederangsburger. En dat terwijl er al beperkingen zijn bij de andere doorgangen onder de A9, zoals bij het Kazernepad.’

Levensgevaarlijk

Raadslid Simon Lutz valt haar bij: ‘Een auto kan makkelijker omrijden en die is dan veel minder tijd kwijt. Stel dat je als voetganger in Bankrashof moet zijn. Je bent dan minstens 5 minuten langer onderweg.’

LEES OOK: GL SCHUWT HARDE MAATREGELEN VOOR AUTOMOBILIST NIET

De raadsleden roepen het college van B en W op om zo snel mogelijk met een alternatief verkeersplan te komen voor de Ouverture. Ze willen dat daarin rekening wordt gehouden met vooral de zwakke verkeersdeel­nemers. Lutz: ‘Je kunt niet verwachten dat fietsers en voetgangers die hier aankomen, de omweg nemen via het Keerpunt. Je ziet dan ook dat ze het doorgangsverbod negeren en alsnog de weg opgaan. Levensgevaarlijk.’

GroenLinks maakt geen deel uit van de coalitie in Amstelveen. De partij behaalde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 4 zetels en is daarmee de op 1 na grootste oppositiepartij. De Amstelveense gemeenteraad bestaat uit 12 partijen. VVD, D66, PvdA en GvA vormen de coalitie.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.

112 gisteren 21:22

Auto's in botsing voor Ziekenhuis Amstelland

Amstelveen - Twee auto's zijn woensdagavond op elkaar gebotst bij een uitrit van Ziekenhuis Amstelland aan de Laan van de Helende Meesters. Eén van de auto's schoot door en ramde een paal.

Wonen gisteren 16:37

Droom komt uit: wonen in Barcelona in Amstelveen

Amstelveen - Wethouder Wonen Adam Elzakalai en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan de (eerste) huurders van het appartementengebouw Barcelona in het Amstelveense nieuwbouwproject Olympiade.

Sport gisteren 14:15

Maurits (17) kampt al hele leven met hersenletsel en organiseert nu sponsorloop voor Hersenstichting

Amstelveen - De nu 17-jarige Maurits Maessen werd als baby van 13 maanden oud getroffen door hersenvliesontsteking en liep daarbij blijvend hersenletsel op. Ondanks de uitdagingen die hij daar dagelijks van ondervindt haalt hij het maximale uit zijn leven en vrijdag 21 juni organiseert hij met BuentingSport Amstelveen een sponsorloop waarbij hij zoveel mogelijk geld wil inzamelen voor de Hersenstichting. Doneren kan hier.