Stieneke Kruijer en Simon Lutz (GroenLinks)

'Amstelveen behandelt fietsers en voetgangers als tweederangsburgers'

Amstelveen - Met ferme bewoordingen uit GroenLinks Amstelveen opnieuw haar woede over het verkeersbeleid in Amstelveen. De partij vindt dat fietsers en voetgangers steeds weer als tweederangsburgers worden behandeld. ‘De gemeente lijkt te zeggen: fietsers en voetgangers, breek je nek voorzichtig, toi-toi-toi. Dat moet je niet willen,’ zegt een boze Stieneke Kruijer, raadslid voor GroenLinks.   

De partij noemt fietsers en voetgangers niet voor het eerst  'slachtoffer' van de werkzaamheden aan Rijksweg A9 in Amstelveen.

GroenLinks lijkt er een sport van te hebben gemaakt om (fiets-)knelpunten in de gemeente bloot te leggen (zie onder andere hier, hier en hier en hier) en heeft er nu weer een gevonden: de situatie aan de Ouverture, de weg die pal naast de Beneluxbaan onder de A9 doorgaat. Door werkzaamheden aan de A9 is de weg daar versmald, zo meldt de partij in een persbericht.

Tweederangsburger

Raadslid Stieneke Kruijer: ‘Drie keer raden wie de pineut is. Juist: de fietser en de voetganger.’ In de huidige situatie mogen auto’s nog wel door de Ouverture, maar fietsers en voetgangers niet.' Kruijer is kwaad. ‘Voor de zoveelste keer word je als fietser of voetganger behandeld als tweederangsburger. En dat terwijl er al beperkingen zijn bij de andere doorgangen onder de A9, zoals bij het Kazernepad.’

Levensgevaarlijk

Raadslid Simon Lutz valt haar bij: ‘Een auto kan makkelijker omrijden en die is dan veel minder tijd kwijt. Stel dat je als voetganger in Bankrashof moet zijn. Je bent dan minstens 5 minuten langer onderweg.’

LEES OOK: GL SCHUWT HARDE MAATREGELEN VOOR AUTOMOBILIST NIET

De raadsleden roepen het college van B en W op om zo snel mogelijk met een alternatief verkeersplan te komen voor de Ouverture. Ze willen dat daarin rekening wordt gehouden met vooral de zwakke verkeersdeel­nemers. Lutz: ‘Je kunt niet verwachten dat fietsers en voetgangers die hier aankomen, de omweg nemen via het Keerpunt. Je ziet dan ook dat ze het doorgangsverbod negeren en alsnog de weg opgaan. Levensgevaarlijk.’

GroenLinks maakt geen deel uit van de coalitie in Amstelveen. De partij behaalde bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen 4 zetels en is daarmee de op 1 na grootste oppositiepartij. De Amstelveense gemeenteraad bestaat uit 12 partijen. VVD, D66, PvdA en GvA vormen de coalitie.


Meer nieuws

Wonen vandaag 14:35

Deur weer op kier voor woningbouw Kronenburg; Amstelveen om tafel met minister

Amstelveen - De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Hugo de Jonge) heeft gemeente Amstelveen uitgenodigd om opnieuw om tafel te gaan om alsnog mogelijkheden voor de bouw van woningen in de wijk Kronenburg te bespreken. Amstelveen heeft de uitnodiging geaccepteerd. Beide partijen hopen dat de impasse die rond de grotendeels leegstaande en verouderde kantorenwijk - gelegen onder de aanvliegroute van Schiphol - is ontstaan kan worden doorbroken, maar de partijen liggen nog wel behoorlijk ver uiteen.

112 gisteren 19:44

Steekpartij aan Orion in Middenhoven

Amstelveen - Aan Orion in de wijk In Middenhoven in Amstelveen Zuid heeft maandagavond omstreek half 8 een steekpartij plaatsgevonden.  

Wonen gisteren 14:38

Scholen en zorginstellingen Amstelveen zien geen ruimte voor dienstwoningen op eigen terrein

Amstelveen - Zowel scholen als zorginstellingen in Amstelveen zien - door gebrek aan ruimte en financiële middelen - geen mogelijkheden om dienstwoningen voor personeel te realiseren op eigen terrein. De gemeenteraad had het College van B en W gevraagd die mogelijkheid te onderzoeken, omdat personeel moeilijk betaalbare huisvesting kan vinden en daardoor meer dan eens uit de gemeente vertrekt om elders dichtbij huis te kunnen werken.

Sport gisteren 13:46

Najaarseditie 11 Parkentocht van start

Amstelveen - AmstelveenSport organiseert ook dit najaar de 11 Parkentocht. Van 3 oktober tot en met 7 november kun je elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur starten met wandelingen vanaf 11 verschillende plekken in Amstelveen. Samen met andere wandelaars en professionele begeleiding kun je op een laagdrempelige en gezellige manier aan je vitaliteit werken.