Foto uit de Amstelveense beeldbank

Amstelveen bestaat 60 jaar: viering met tal van activiteiten en evenementen

Amstelveen - In 1964 veranderde de gemeente Nieuwer-Amstel haar naam in Amstelveen. Amstelveen bestaat dit jaar dus 60 jaar en daarom worden deze zomer en dit najaar tal van culturele, sociale en sportieve evenementen georganiseerd in de gemeente.

De aftrap van ‘Amstelveen 60 jaar’ vindt plaats op 15 juni op het Stadsplein tijdens Amstelveen Beach. Iedereen is van harte welkom.

Zegt het voort
De reden voor de naamsverandering in 1964 was vooral praktisch van aard. Na de oorlog maakte gemeente Nieuwer-Amstel een explosieve groei door en ontstonden er meerdere kernen. De kern Amstelveen, gelegen aan de Poel, was de grootste en vooral de meest bekende. Daarom besloot de gemeenteraad in 1963 om de naam te veranderen in Amstelveen. De nieuwe naam werd groots aangekondigd. Een stoet herauten te paard – middeleeuwse boodschappers en omroepers - voorafgegaan door een politieauto trok door de stad met de boodschap: “De burgemeester zegt u heden, Nieuwer-Amstel is verleden, Amstelveen heet nu dit oord, zegt het voort, zegt het voort.” 

60 jaar amstelveen.jpg
Logo 60 jaar Amstelveen

Groei van de stad 
In 60 jaar ontwikkelde Amstelveen zich tot een groene, internationale en culturele stad en groeide het aantal inwoners van 50.000 tot circa 95.000. Volgens burgemeester Tjapko Poppens en sport- en cultuurwethouder Herbert Raat staat ontmoeting centraal in de feestelijkheden rondom 60 jaar Amstelveen. “Door de diversiteit in het programma is er voor iedereen iets te vieren. 60 jaar Amstelveen verbindt niet alleen allerlei culturele, sportieve en sociale activiteiten met elkaar, maar ook mensen van verschillende leeftijden en leefwerelden als kralen aan een ketting. We nodigen alle Amstelveners uit dit jubileum met ons en vooral met elkaar te vieren.”  

Voorlopig programma:   
• 15 juni: Kick-off 60 jaar Amstelveen tijdens Amstelveen Beach op het Stadsplein
• 7 september: 
- Klassiek concert van het Noord-Hollands Jeugd Orkest (NHJO) in de Schouwburg
- Concert van de Amstelveense Giovanca (& Friends) in P60
- Feestelijke dag in het Stadshart met optredens, een speurtocht en traktaties 
• 1 juli - 28 september: wijkfeesten, voor elke wijk is geld beschikbaar voor een buurtfeest met een cultureel of sportief karakter
• September/oktober: Amstelveen Young Rebels Project, een mode-evenement georganiseerd door jongeren in samenwerking met Jongerenwerk Amstelveen en Lab-C
• 9 - 13 oktober: LOCO-festival, een cultureel meerdaags evenement met een sportief tintje op acht culturele locaties in Amstelveen
• 8 november: diner voor 60-jarige geboren en getogen Amstelveners in ANNA

Kijk voor de meest actuele informatie op www.visitamstelveen.nl/60-jaar-Amstelveen


Meer nieuws

Sport vandaag 15:56

Spectaculair topbeachvolleybal in Stadshart: Amstelveense Benthe strijdt mee om titel Queen of the Court

Amstelveen - Het Stadsplein in Stadshart Amstelveen is deze weken omgetoverd tot zandparadijs en dit weekend staat het spectaculaire eredivisie beachvolleybaltoernooi Betcity Queen & King of The Court op het programma. De Amstelveense Benthe Essink is samen met haar partner Lieke Gijsen een van de deelnemers aan dit sterk aan populariteit winnende eredivisie-toernooi en hoopt in haar eigen woonplaats natuurlijk Queen of the Court te worden.

Algemeen vandaag 13:23

Kinderraad viert verschillende culturen met culturenkookboek

Amstelveen - Op woensdag 19 juni overhandigde de kinderraad van Amstelveen het door hen zelf gemaakte culturen kookboek aan wethouder diversiteit Floor Gordon. De kinderraad heeft dit kookboek gemaakt omdat ze het belangrijk vinden dat Amstelveen trots is op alle verschillende culturen in de stad en ze willen dat deze verscheidenheid aan geloven en culturen gevierd wordt. De kinderraad geeft alle bassischolen in Amstelveen het culturenkookboek cadeau.

Algemeen gisteren 13:33

Autoverzekering Amstelveen bijna 6% duurder

Amstelveen - Inwoners van Amstelveen betaalden in 2023 bijna 6% meer voor hun autoverzekering dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2022 kostte de gemiddelde autoverzekering in Amstelveen nog ruim 68 euro per maand. In 2023 is dat gestegen naar ruim 72 euro per maand. Op jaarbasis betaalden de inwoners van Amstelveen bijna 49 euro meer voor hun autoverzekering.