Gemeente Amstelveen

Amstelveen betaalt tot 50 procent mee aan een groen dak op je woning of schuur

Amstelveen -  Wegens groot succes van een eerdere (volledig opgebruikte) subsidieregeling Groen op Gebouwen in Amstelveen, is het voor inwoners en lokale bedrijven ook in 2021 en 2022 weer mogelijk om een aanvraag te doen voor een subsidiebijdrage voor een groen dak of een groene gevel. De gemeente vergoedt tot maximaal de helft van de kosten.

Een eerdere regeling voor groen op gebouwen was dermate in trek dat inwoners op een wachtlijst moesten worden geplaatst, omdat het subsidieplafond  bereikt was. Deze aanvragen worden nu met voorrang behandeld, maar de gemeenteraad van Amstelveen heeft door de populariteit van de subsidieregeling voor 2021 opnieuw 100.000 euro beschikbaar gesteld en nog eens 100.000 euro voor 2022. Het College van B en W stelde de subsidieregeling deze week vast.

Aanvragen subsidie

Wel is een vereiste dat per aanvraag minimaal 15m² groen dak of gevel wordt aangelegd;  inwoners kunnen daarom ook samen met hun buren een aanvraag doen voor een groen dak of een groene gevel. Meer informatie over de regeling en de spelregels zijn te vinden op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen (klik hier).

Subsidieregeling loopt als een trein

Om zoveel mogelijk Amstelveners te laten profiteren van de voordelen van een groen dak of gevel heeft de gemeente de subsidie voor de aanleg ervan zeer aantrekkelijk gemaakt, legt  wethouder Floor Gordon (Duurzaamheid, D66) uit:  ‘De gemeente moedigt inwoners met deze regeling aan om te kiezen voor een groen dak. We zien dat dit werkt, want de subsidieregeling loopt als een trein. Het wordt steeds warmer en de regenbuien worden steeds extremer. Ook een groen dak neemt water op en zorgt op warme dagen voor verkoeling. Naast inwoners weten nu ook bedrijven de regeling te vinden. Daarnaast geldt de subsidie ook voor groene gevels en verticale tuinen.’

Groen dak Amstelveen

Een groen dak of gevel is goed voor de biodiversiteit en het milieu. Het groen kan fijnstof uit de lucht filteren en CO² omzetten in zuurstof. Bovendien zijn energiekosten lager door de isolerende werking. Het horizontale en verticale groen kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Een groen dak kan goed gecombineerd worden met zonnepanelen. Het koelende effect van de dak begroeiing heeft een gunstig effect op zonnepanelen wat het rendement kan verhogen. Door bijvoorbeeld sedum aan te brengen op een uitbouw of schuur is het zicht erop mooier.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:49

Vaste politiekraam op vrijdagmarkt Amstelveen blijkt al snel schot in de roos

Amstelveen - Dat de politie vanaf vandaag wekelijks op de vrijdagmarkt in Stadshart Amstelveen staat met een zogenoemde 'verbindingskraam' wordt door het publiek zeer gewaardeerd.  Al na enkele uren is gebleken dat er grote behoefte is aan laagdrempelig contact met de politie.  

Winkels vandaag 10:29

Stadshart Amstelveen verwelkomt nieuwe winkels

Amstelveen - Winkelcentrum Stadshart Amstelveen blijft in beweging met de aankondiging van nieuwe winkelopeningen. De transformatie van Pandora naar een nieuw winkelconcept is voltooid en binnenkort openen ook nieuwe winkels van BioSwiss Alps, Norah en Leonidas in het Stadshart om de diversiteit van het winkelaanbod te versterken.

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet.