Amstelveen betaalt tot helft mee aan groen dak of gevel

Amstelveen – Gemeente Amstelveen wil zoveel mogelijk Amstelveners laten profiteren van een nieuwe en verhoogde subsidieregeling voor groene daken en groene gevels. De gemeente betaalt sinds 1 mei tot maximaal de helft van de kosten bij de aanleg van een groen dak of gevel bij hun woning.

Een groen dak of gevel kan volgens de gemeente een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van het leefklimaat in huis. ‘Door de vegetatie daalt in de warme zomermaanden de binnentemperatuur met een paar graden en blijft het in de wintermaanden warmer. Daarnaast verlengt het de levensduur van een dak aanzienlijk’, zo meldt de gemeente in een persbericht.

Meer groen

Voor het klimaatbestendig maken van de straten en het verbeteren van het leefklimaat van bijen en vlinders ziet de gemeente graag dat inwoners meer groen rondom hun huis aanleggen. Daarom is de subsidieregeling versoepeld, versimpeld en verruimd. 'We beperken ons met de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen niet meer alleen tot groene daken, maar voegen daar ook groen gevels en verticale tuinen aan toe', zegt wethouder Floor Gordon (Groen, Milieu en Duurzaamheid).

'Door daarnaast de subsidie te verhogen naar maximaal 50 procent van de kosten van aanleg met een maximum van 25.000 euro verwachten wij dat meer inwoners en Amstelveense bedrijven hiervan gaan gebruikmaken. Een groen dak of gevel levert een positieve bijdrage aan het milieu én de portemonnee. Zo bespaar je onder meer energiekosten door de isolerende werking en verlengt het de levensduur van het dak, aldus Gordon.

Prachtig & warmer

Alexander Ket (foto) heeft met negen buren subsidie aangevraagd om het aangezicht van de binnentuin te verfraaien. 'We hadden allemaal onze eigen redenen om een groen dak te nemen, maar over een ding zijn we het allemaal eens: het ziet er prachtig uit', zegt Ket. 'Mijn buren met een uitbouw merken heel goed dat het er warmer blijft in de winter en koeler in de zomer. De kinderen uit de buurt wilden het vooral voor de bijen en vlinders. Daarnaast was het samen aanleggen van de daktuinen ook nog eens heel gezellig en goed voor de saamhorigheid in de buurt.”

Publieksactie op de markt

Om de vernieuwde subsidieregeling Groen op Gebouwen onder de aandacht te brengen bij de Amstelvener staat de gemeente vrijdag 10 mei van 8.00 tot 14.00 uur met een kraam op de weekmarkt ter hoogte van het kunstwerk Der Bogen van Armando. Er zijn twee bedrijven die groene daken aanleggen uitgenodigd om te laten zien wat de mogelijkheden zijn. Meer informatie over de regeling en de spelregels zijn vanaf 1 mei te vinden op www.amstelveen.nl/groenopgebouwen


Meer nieuws

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen. 

Verkeer & Vervoer gisteren 10:10

Nachtelijke afsluitingen geschrapt na superieur werkweekend: 'Alles zat mee'

Amstelveen - De werkzaamheden aan het A9-viaduct over de Beneluxbaan zijn afgelopen weekend dermate  voorspoedig verlopen dat het niet meer nodig is om ook de nachten tot en met 11 mei te gebruiken voor werkzaamheden. De wegen onder het viaduct zijn komende twee weken ook gewoon beschikbaar, in tegenstelling tot eerder gecommuniceerd. ‘Een kwestie van een goede planning en ook wat geluk,’ verklaart Tom Paton van aannnemer VeenIX over het succesvolle werkweekend waarin 60 uur non-stop werd doorgewerkt.