Amstelveen blaast nieuw leven in vrij onbekend maar uniek botanisch gebied

Amstelveen - De heemparken in Amstelveen zijn alom bekend, maar dat Amstelveen ook een botanisch gebied heeft met veel bijzondere bomen weet lang niet iedereen. Het botanische gebied ligt in het noorden van Amstelveen, langs de Kalfjeslaan in het voormalige arboretum van de VU. Op initiatief van inwoner Kees Kasse hebben IVN en gemeente Amstelveen het totale gebied opgeknapt, 35 bijzondere bomen voorzien van een naambordje met info en een wandelroute langs de bomen gemaakt.   

Vroegere arboretum
Het arboretum ofwel de bomentuin van de Vrije Universiteit (VU) is ooit door landschapsarchitect Chris Broerse aangelegd als bomenverzameling voor onderzoek. De VU heeft in 1990 de verzameling afgestoten en overgedragen aan de gemeente Amstelveen die het is gaan beheren als bosplantsoen. Recent heeft de gemeente besloten om het als heemplantsoen te beheren. Dat betekent dat op een andere wijze wordt gesnoeid en er meer aandacht is voor de kruidenlaag. 

In het voormalig arboretum staan vele bijzondere bomen wat betreft soort, vorm en formaat. Voorbeelden zijn enorme Kustmammoetbomen, een prachtige Japanse esdoorn, groepen Hartjesbomen, verschillende soorten eiken, iepen, berken en nog veel meer. 35 bomen hebben een naambordje met daarop de Nederlandse, de wetenschappelijke naam en de herkomst van de boom. 

Bomenwandeling
De bomenwerkgroep van de IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid)  heeft een rondwandeling van ongeveer 4 km gemaakt waar het voormalig arboretum onderdeel van uitmaakt. De wandelroute start bij de ingang van het park ter hoogte van Uilenstede 80 (parkstrook aan de Amstelveense zijde van de Kalfjeslaan). De wandeling is via een QR code op het ingangsbord op te roepen in de IVN natuurapp. 

Onbekend maakt onbemind

Het IVN en wethouder Floor Gordon onthulden vandaag een nieuwe ingangsbord en plantte ook een struik met de spannende naam wasgagel. Gordon stelt dat de opknapbeurt onderdeel uitmaakt van een herwaardering van het groene erfgoed in Amstelveen:

'Naast prachtige heemparken hebben wij in Amstelveen ook een tot nu toe vrij onbekende botanische tuin met prachtige bomen uit alle delen van de wereld. Het IVN Amstelveen en de gemeente hebben de handen in elkaar geslagen om te zorgen dat het park goed wordt onderhouden en dat de uitstraling ervan behouden blijft. Een geweldig initiatief dat is aangedragen door een liefhebber van bijzondere bomen en daadkrachtig is opgepakt. Dat waardeer ik enorm en ik hoop dat velen de weg naar deze prachtige plek weten te vinden.'


Meer nieuws

Kunst & Cultuur 17 mei 2024 11:59

Schouwburg Amstelveen: voorverkoop seizoen 2024/2025 op 25 mei van start

Amstelveen - Schouwburg Amstelveen start de online voorverkoop voor het seizoen 2024-2025 op zaterdag 25 mei om 10.00 uur. Op het programma staan ruim 250 voorstellingen vol bekende cabaretnamen, vrolijk jeugdtheater, toptoneel, adembenemende dans en grote musicals.

Vrije Tijd, Recreatie & Natuur 17 mei 2024 11:28

Historische route van 13km langs Groenelaan, Waardhuizen, Nes

Amstelveen - Gemeente Amstelveen is weer een nieuwe historische route rijker. Het is inmiddels de vierde historische route in de gemeente. Deze route combineert de rust en natuur van de Bovenkerkerpolder met het dorpse karakter van Nes en het meer stedelijke landschap van Groenelaan en Waardhuizen; de route voert grotendeels door de polder en langs rivier de Amstel.

112 17 mei 2024 09:49

Zware aanrijding op kruising Legmeerdijk/N201

Amstelveen / Aalsmeer - Op de kruising van de Legmeerdijk met de N201 heeft donderdagavond een ernstig ongeval plaatsgevonden. Twee auto's botsten op elkaar met veel schade tot gevolg.

Verkeer & Vervoer 16 mei 2024 15:53

Brug Ouderkerk na aanpassingen weer volledig in gebruik: ook voor scheepvaart

Amstelveen / Ouderkerk - Na diverse aanpassingen en na meerdere testen, kan Brug Ouderkerk weer volledig bediend worden. Het wegverkeer kon op 14 mei al gebruik maken van de brug na de laatste storing, vandaag (donderdag 16 mei) is ook de stremming voor scheepvaart hoger dan 2.90 meter opgeheven.