Terrein van de voormalige kruitfabriek

Amstelveen by night (3)

Amstelveen - Tijdens de avondklokperiode deelt AmstelveenZ.nl in de rubriek #amstelveenbynight iedere avond om 21.00 uur een avondfoto uit Amstelveen. In deze derde aflevering een avondfoto van het terrein van de voormalige kruitfabriek in Amstelveen.

Hoewel veel mensen het terrein van de voormalige kruitfabriek tegenwoordig waarschijnlijk kennen van restaurant De Kruidfabriek (met een d) van de bekende chef-kok Peter Lute, was hier eeuwenlang een echte kruitfabriek gevestigd die lang opereerde onder de naam Buskruitmolen Nr. 3, hetgeen nog te lezen staat op een toegangspoortje langs de Amstel.

De kruitfabriek kwam ooit op deze plek omdat Amsterdam (we spreken omstreeks 1720) geen kruitfabriek in de buurt van bebouwing meer wilde wegens ontploffingsgevaar: het was namelijk al een keer goed misgegaan. Destijds was er natuurlijk weinig bebouwing op deze plek - op veilige afstand van Amsterdam.

Er werd in de kruitfrabriek niet alleen buskruit geproduceerd, maar ook schietkatoen en explosiegevaarlijke stoffen als nitroglycerinekruit en zuivere nitroglycerine. Nadat de fabriek - die in de laatste fase van het bestaan in handen was van het bedrijf Muiden Chemie - begin jaren 90 werd gesloten werd het terrein volledig gesaneerd (en dat was nodig), waarna diverse bedrijven er hun intrek namen (waaronder het restaurant van Peter Lute - en bijvoorbeeld Quint).

Op deze avondfoto is duidelijk de fraai gerenoveerde watertoren te zien, die vroeger redding moest bieden bij calamiteiten. Zowel de watertoren (uit ca. 1895) als diverse loodsen en woningen op het terrein zijn tot Rijksmonument verklaard.

Diverse mensen die voor het eerst op het huidige terrein komen (dat overigens op Amstelveens grondgebied ligt maar door velen bij  Ouderkerk wordt gerekend) treffen feitelijk een charmant en verborgen mini-dorpje, dat zeker in de avond behoorlijk wat nostalgie uitademt. 

Amstelveen by night

#amstelveenbynight  Ook een leuke of mooie avondfoto van Amstelveen, misschien wel gemaakt als u de hond uitlaat, of heeft u een avondfoto in uw archief? Stuur 'm gerust in via onze Instagram-pagina @Amstelveenz of mail 'm maar actie@mstelveenz.nl o.v.v. amstelveenbynight. NB:  deze foto is niet tijdens de avondklokbeperking gemaakt, maar daarvoor.


Meer nieuws

Algemeen gisteren 15:55

Kinderen t/m 12 jaar opgelet: maak met jouw Amstelveense natuurfoto kans op een Canon Zoemini 2-printer

Amstelveen – De fotowedstrijd Natuurlijk Amstelveen van Canon en Visit Amstelveen duurt nog tot en met komende zondag 21 april 2024. De wedstrijd kent ook een speciale kids-categorie (t/m 12 jaar). De  jonge fotograaf die de mooiste foto maakt wordt beloond met een een Canon Zoemini 2-printer in zakformaat, waarmee foto’s direct vanaf een smartphone geprint kunnen worden.  

Algemeen gisteren 14:38

Fietsendieven sloegen vorig jaar bijna 500 keer toe in Amstelveen

Amstelveen - Fietsendieven hebben vorig jaar flink huisgehouden in Amstelveen. In een jaar tijd werden bijna 500 aangiftes gedaan van fietsdiefstal. Het werkelijke aantal diefstallen ligt vermoedelijk hoger, omdat niet iedereen aangifte doet. 

Algemeen 17 apr. 2024 15:34

Meer dan helft dodelijke verkeersslachtoffers in Noord-Holland (87) reed op de fiets

Amstelveen - In de provincie Noord-Holland waren in 2023 87 dodelijke verkeersslachtoffers te betreuren. Meer dan de helft van de verkeersslachtoffers in de provincie reed op de fiets. De provincie wil het aantal slachtoffers terugdringen door zich op basis van data te richten op locaties en doelgroepen waar het risico op een ongeval met letsel het grootst is.

Algemeen 17 apr. 2024 11:28

Koningsnacht en Koningsdag 2024 Amstelveen: alles wat je moet weten

Amstelveen - Op 26 april Koningsnacht en 27 april Koningsdag bruist het weer als vanouds in Amstelveen, met een gezellige mix van vrijmarkten en festiviteiten. In veel wijken in de stad worden activiteiten en vrijmarkten georganiseerd. 

Algemeen 17 apr. 2024 10:39

Politie met Mobiel Media Lab & Veiligheidskraam naar Stadsplein Amstelveen

Amstelveen – Politie en gemeente geven op vrijdag 19 april en zaterdag 20 april 2024 op het Stadsplein voorlichting over veiligheid. Vrijdag kunnen inwoners terecht bij een informatiekraam op de weekmarkt en zaterdag komt het Mobiel Media Lab van de politie naar het Stadsplein.