Pixabay.com

Amstelveen deelt tienduizend boompjes uit aan kinderen

Amstelveen - Alle leerlingen van basisscholen in Amstelveen krijgen na Pasen een boompje mee naar huis in het kader van de actie ‘Thuiskweekboompje’, een project van de nieuwe Bomenschool Amstelveen.  Het gaat om zo'n tienduizend boompjes.

De Bomenschool Amstelveen is een kwekerij waar basisschoolkinderen onder begeleiding van de gemeente bomen kunnen kweken en verzorgen. De kwekerij startte in oktober 2020 onder de naam Kinderbomenbank. De naam is inmiddels gewijzigd in Bomenschool Amstelveen.

Er worden na Pasen tien Nederlandse boomsoorten uitgedeeld: van haagbeuk tot hazelaar en van zomereik tot lijsterbes. De boompjes zijn 40 centimeter hoog en kinderen kunnen ze in de tuin planten of in een grote pot op het balkon.

Belangrijk voor de stad

Floor Gordon (Groenbeheer en Natuur- en milieueducatie, D66): 'Bomen zijn belangrijk voor de stad. Ze vangen regenwater op en zorgen voor schaduw en verkoeling in de zomer. We vinden het belangrijk dat kinderen dit al jong meekrijgen. Daarom zijn we ook gestart met de Bomenschool en laten we kinderen beleven hoe het is om voor een boom te zorgen.' De gemeente wil meer bomen in de stad en door deze actie krijgen bomen een plek in particuliere tuinen en balkons.

Kwekerij Bomenschool Amstelveen

Op de kwekerij van de Bomenschool Amstelveen staan momenteel al 900 bomen van zo’n anderhalve meter hoog. De bomen op de kwekerij zijn binnen drie jaar drie meter groot. Dan gaan ze van de Bomenschool naar hun definitieve plek in groenstroken in het gebied rond de A9.

De mini-boompjes die straks worden uitgedeeld zijn van dezelfde boomsoorten als die nu op de kwekerij van de Bomenschool staan. Ze zijn gekozen om hun ecologische waarde: ze zijn goed voor bijen, vlinders, vleermuizen, vogels en andere dieren.

Onderwijswethouder Frank Berkhout (D66) is enthousiast over zowel de Bomenschool en de uitdeelactie. Hij noemt het onvergetelijke ervaringen voor kinderen. 'De boompjes in de Bomenschool zijn geplant en worden verzorgd door leerlingen van een aantal basisscholen. Ze krijgen daarvoor speciale zomer- en winterlessen. Ook andere scholen kunnen winterlessen aanvragen, ,'zegt Berkhout.  'Om te zorgen dat alle kinderen een boom kunnen planten, doen we nu de actie Thuiskweekboompje. Kinderen leren zo wat bomen nodig hebben om te groeien.'

Uitleg & uitdelen

Nog voor de uitdeelactie krijgen kinderen een folder mee naar huis met uitleg: er staat onder andere in hoe het boompje moet worden geplant. Ouders of verzorgers kunnen alvast nadenken over een mooie plek voor het boompje op het balkon of in de tuin.

Woensdag 7 april 2021 start de gemeente met het uitdelen van boompjes aan zo’n 10.000 leerlingen van alle (internationale) basisscholen in Amstelveen. Samen met kinderburgemeester Elina delen onderwijswethouder Frank Berkhout en groenwethouder Floor Gordon de eerste boompjes uit aan scholieren van Brede school Omnibus.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 10:52

Weet jij een plek in jouw wijk die meer groen kan gebruiken?

Amstelveen - In het kader van de campagne ‘Groen moet je doen!’ vraagt gemeente Amstelveen inwoners om betegelde plekken in de openbare ruimte voor te dragen die meer groen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld in hun eigen straat of wijk. Dat kan nog tot 1 mei 2024.

Sport vandaag 08:56

Karel Eykman school JD2 en JE1 winnaar schoolvoetbaltoernooi in Amstelveen

Amstelveen - Aan de lokale voorrondes van het KNVB schoolvoetbaltoernooi, die begonnen op woensdag 20 maart, hebben maar liefst 50 teams van 13 scholen in Amstelveen mee gedaan. Na vijf spannende weken van competitie hebben de beste acht teams van groep 5-6 en van groep 7-8 zich gekwalificeerd voor de finale op woensdag 24 april. De Karel Eykman school JD2 en JE1 kwamen als winnaar uit de bus.  

Algemeen gisteren 19:53

Weerstand tegen uitbreiding betaald parkeren in Amstelveen: petitie gestart

Amstelveen - Er leeft onder diverse inwoners weerstand tegen de uitbreiding van betaald parkeren in Amstelveen, zeker nu het er naar uitziet dat in de toekomst betaald parkeren in heel de gemeente zal worden doorgevoerd. Diverse wijkbewoners twijfelen aan de betrouwbaarheid van zogenoemde parkeerdrukmetingen en zien de urgentie van betaald parkeren niet in.

Zakelijk gisteren 18:59

Nieuw kleinschalig kinderdagverblijf in Amstelveen: ‘t Schooltje

Amstelveen – Kinderdagverblijf ’t Schooltje heeft de deuren geopend in Amstelveen. Deze kleinschalige en kwalitatief hoge opvang is gevestigd in een vrijstaand pand met tuin en biedt een verticale groep voor kinderen van 0 tot 4 jaar oud.

Algemeen gisteren 17:58

Maai Mei Niet: minder maaien, meer biodiversiteit

Amstelveen - Amstelveen doet mee aan de landelijke campagne ‘Maai Mei Niet’. Om de biodiversiteit te vergroten maait de gemeente de gehele maand mei bermen, bloemweiden en geselecteerde gazonstroken niet. Minder maaien zorgt voor meer bloemen en bijen.