Wethouder Herbert Raat met het schilderij Deux Têtes Ensemble van Karel Appel [Beeld: gemeente Amstelveen]

Amstelveen duikelt lang verborgen schilderij Karel Appel op uit depot

Amstelveen - Een jarenlang verborgen schilderij van Karel Appel, dat sinds 2002 in bewaring was gesteld bij het Cobra Museum in Amstelveen, is door gemeente Amstelveen uit het museumdepot opgeduikeld. De herleving van  het schilderij van de beroemde kunstenaar gaat gepaard met de bekendmaking van de gemeente dat het weer volop gaat investeren in werken van jonge, veelbelovende kunstenaars.  

Het gaat om het schilderij Deux Têtes Ensemble van Karel Appel uit 1966 dat na lange tijd weer het daglicht ziet. De gemeente blijkt nog veel 'ongezien' werk in depot of in langdurig bruikleen bij het Cobra Museum te hebben. 

Kunstcollectie gemeente

De voor het publiek lange tijd verborgen kunstcollectie bestaat uit schilderijen en etsen van onder meer Karel Appel en Corneille, maar ook uit foto’s en kleine beelden. 'Dat is natuurlijk eeuwig zonde,' zegt wethouder Herbert Raat (Kunst & Cultuur, VVD) in een reactie, die de verborgen werken vooral aan het Amstelveense publiek wil tonen.

De gemeente is inmiddels bezig om alle werken te registreren in een systeem waarbij een directe koppeling gemaakt kan worden met een website of app, zodat de collectie op termijn voor alle Amstelveners te zien is. 'We hebben het schilderij nu tijdelijk naar het raadhuis gehaald en onderzoeken waar we werk uit het depot volgend jaar een plek kunnen geven, zodat heel Amstelveen het kan zien. Afhankelijk van de ontwikkelingen rondom corona,' aldus Raat.

Investeren in veelbelovende kunstenaars

Maar dat is niet alles: de herontdekking van het Appel-schilderij gaat vooral  gepaard met de aankondiging van gemeente Amstelveen dat het haar kunstcollectie uit gaat breiden met werken van veelbelovende kunstenaars om ook hen bekend te maken bij een groter publiek.

Aankoop video-installatie

'Het meest recente aangekochte werk is een video-installatie van Thom van Rijckevorsel die vanaf 9 oktober een tentoonstelling heeft in Museum JAN in het Oude Dorp', zegt Raat.

Naast het opnieuw naar buiten brengen van de bestaande kunstcollectie van toenmalig jong talent dat zich veelal nog in depot bevindt, wil Amstelveen dus ook nieuw veelbeloevend talent ruimte geven. Rondom de raadszaal in het Amstelveense raadhuis pronken momenteel al kunstwerken van gevestigde namen zoals Jan Verschoor en Jan Sierhuis, naast het vorig jaar aangekochte keramiek van de veelbelovende Japanse kunstenaar Kaori Kurihara.

Traditie 

'Wij geloven in het investeren in jong en veelbelovend talent en willen hen graag een podium geven”, zegt Raat. 'Dit vloeit voort uit de Cultuurnota die in overleg met de raad tot stand is gekomen. De gemeente heeft een traditie in het verkrijgen van werk van veelbelovende kunstenaars'zegt Raat. 'Zo bezaten we eerder, voordat ze bekend werd, werk van fotograaf Rineke Dijkstra. Dit jaar won zij de prestigieuze Johannes Vermeer Prijs. En dat blijven we doen. De video-installatie van Thom van Rijckevorsel is hier een voorbeeld van. Na de expositie in Museum JAN kunnen Amstelveners het werk zien in het raadhuis.'

Ambitie

De aankoop van de video What I Need to Know van Thom van Rijckevorsel (1977) past in de ambitie van de gemeenteAmstelveen om de collectie te verrijken met werk van getalenteerde kunstenaars uit de regio. De video was dit jaar te zien tijdens de achtste Amstelveen Triënnale. Zijn werk is daarnaast tentoongesteld in Museum Voorlinden. Van 9 oktober tot 29 november is dit en ander werk onder de naam Thom van Rijckevorsel – Rock, Paper, Screen te zien in Museum JAN. Van Rijckevorsel studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam na ruim tien jaar in de reclame te hebben gewerkt. Hij maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde object en de werkelijkheid.


Meer nieuws

Algemeen vandaag 11:27

‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis'

Amstelveen - DE EO zendt op woensdag 27 januari 2021 de unieke documentaire ‘De Sobibor Tapes – de vergeten interviews van Jules Schelvis’ uit. Jules Schelvis was woonachtig in Amstelveen, waar hij in 2016 op 95-jarige leeftijd overleed. 

Algemeen gisteren 16:35

Toeslagenaffaire treft ook tientallen Amstelveense gezinnen

Amstelveen - Ook in Amstelveen zijn tientallen gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagenaffaire. De landelijke affaire, waarbij tienduizenden onschuldige ouders tot in lengte van jaren werden aangezien voor fraudeurs en onder een nietsontziend regime onterecht (grote) sommen geld moesten terugbetalen, zorgde vandaag voor het opstappen van het kabinet.

Politiek gisteren 13:03

Gordon regionaal lijstduwer voor D66 bij Tweede Kamer-verkiezing

Amstelveen - D66 heeft Amstelveens wethouder Floor Gordon gevraagd om regionaal lijstduwer te zijn voor D66 bij de verkiezing voor de Tweede Kamer. Daarmee vult zij de lijst aan op plek 74. De verkiezing voor de leden van de Tweede Kamer wordt gehouden tussen 15 en 17 maart 2021.